Virusvariant besmettelijker en dodelijker. Sociale contacten in buitenlucht verboden en meer. 60% die stierven hadden lichamelijke of geestelijke handicap.

Ik wil jullie even wakker schudden met nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe virusvariant blijkt dus toch veel dodelijker en besmettelijker. Wat als dit nieuws ons koude kikkerlandje bereikt?

Hieronder heb ik wat punten opgesomd van wat er gaande is, zodat je zelf conclusies kunt trekken of dit ook in Nederland staat te gebeuren. Want als dat zo is, dan dreigt er een kaalslag voor kleding- en woonwinkels, moeten meer mensen vaccineren, leven we nog langer met strikte opgelegde regels - en nog veel meer.

  • Elke volwassene zou voor 1 juli vaccin moeten krijgen tegen het coronavirus
  • In Verenigd Koninkrijk tot april geen sociale contacten in buitenlucht en niet-essentiële winkels blijven gesloten
  • Wetenschappers zeggen dat nieuwe virusvariant veel dodelijker en besmettelijker blijkt te zijn
  • 60% van mensen in Engeland die stierven aan corona hadden lichamelijke of geestelijke handicap
  • Aangedrongen ‘classificaties te vergeten’ en iedereen met leerachterstand te beschermen met vaccin

Lees bericht hier of nog een bron (BBC) of lees hieronder verder voor Nederlandse vertaling:

Elke volwassene moet vaccin krijgen

De Britse regering verklaarde zondag dat elke volwassene in het land voor 31 juli een eerste vaccinatie tegen het coronavirus zou moeten krijgen, minstens een maand eerder dan het vorige doelwit, omdat het zich gaat voorbereiden op een ​​'voorzichtig' plan op te stellen om versoepelingen aan te brengen aan de lockdown.

Het vorige doel was dat alle volwassenen in september een prik zouden krijgen. Het nieuwe doelwit roept ook op dat iedereen van 50 jaar en ouder en mensen met een onderliggende gezondheidstoestand vóór 15 april hun eerste van twee vaccinatieschoten krijgt, in plaats van de vorige datum van 1 mei.

Leveringsproblemen net zoals in Nederland

De makers van de twee vaccins die Groot-Brittannië gebruikt, Pfizer en AstraZeneca, hebben allebei te maken gehad met leveringsproblemen in Europa. Maar de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei zondag dat "we nu denken dat we de voorraden hebben" om de vaccinatiecampagne te versnellen.

Het vroege succes van de vaccinatie-inspanning in Groot-Brittannië is ‘goed’ nieuws voor een land dat meer dan 120.000 sterfgevallen door het coronavirus heeft gekend, het hoogste aantal in Europa. Meer dan 17,5 miljoen mensen, een derde van de Britse volwassenen, hebben ten minste één vaccinatiespuit gehad sinds de inentingen op 8 december begonnen.

Groot-Brittannië stelt het geven van een tweede vaccinatiedosis uit tot 12 weken na de eerste, in plaats van drie tot vier weken, om meer mensen snel gedeeltelijke bescherming te bieden. De aanpak is in sommige landen bekritiseerd - en door Pfizer, die zegt geen gegevens te hebben om de interval te ondersteunen - maar wordt ondersteund door de wetenschappelijke adviseurs van de Britse regering.

Ontmoeting met hoge ministers over 'routekaart'

Het nieuws over de nieuwe vaccindoelstellingen kwam toen premier Boris Johnson zondag een ontmoeting had met hoge ministers om een ​​"routekaart" uit de nationale lockdown af te ronden. Hij is van plan om maandag details in het Parlement bekend te maken.

Geconfronteerd met een dominante virusvariant waarvan wetenschappers zeggen dat deze zowel meer overdraagbaar als dodelijker is dan het oorspronkelijke virus, heeft Groot-Brittannië een groot deel van de winter onder een strikte lockdown doorgebracht. Bars, restaurants, sportscholen, scholen, kapsalons en alle niet-essentiële winkels zijn gesloten; boodschappenverhalen, apotheken en afhaalrestaurants zijn nog steeds open.

Geen sociale contacten in buitenlucht tot april

De regering heeft benadrukt dat economische en sociale heropeningen traag en voorzichtig zullen zijn, waarbij niet-essentiële winkels of sociale contacten in de buitenlucht voor april onwaarschijnlijk zijn. Veel kinderen gaan vanaf 8 maart weer naar school en bewoners van verpleeghuizen kunnen vanaf dezelfde datum één bezoeker krijgen.

Land vorig jaar te snel geopend

De conservatieve regering van Johnson wordt ervan beschuldigd het land te snel te heropenen na de eerste lockdown in het voorjaar. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt allemaal af in februari, maar blijft hoog, en Johnson zegt dat zijn routekaart voor heropening "gegevens, geen datums" zal volgen.

Schade aangericht aan economie

Maar hij staat onder druk van enkele conservatieve wetgevers, die beweren dat de beperkingen snel moeten worden opgeheven om een ​​economie nieuw leven in te blazen die het afgelopen jaar is gehamerd door drie lockdowns.

John Edmunds, een lid van de wetenschappelijke adviesgroep van de regering, zei dat Britse ziekenhuizen nog steeds bijna 20.000 coronaviruspatiënten behandelen, de helft van de piek in januari maar bijna evenveel als het hoogtepunt van de eerste golf afgelopen lente.

"Als we nu heel snel zouden afnemen, zouden we opnieuw een stijging van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen krijgen", vertelde hij de BBC.

Vaccin werkt misschien niet tegen andere varianten

Edmunds zei dat er extra onzekerheid is vanwege nieuwe virusvarianten, waaronder een die in Zuid-Afrika is geïdentificeerd en die mogelijk resistenter is tegen de huidige vaccins.

Hancock vertelde Sky News dat de regering een "voorzichtige maar onomkeerbare benadering" zou volgen om de economie te heropenen.

Mensen met handicap of leerachterstand niet goed genoeg beschermd

Ondanks het succes van Europa's snelste vaccinatiecampagne, wordt de Britse regering beschuldigd van het niet beschermen van mensen met een handicap, die het meeste risico lopen door coronavirus.

60% gestorven die lichamelijke of geestelijke handicap hadden

Het Office for National Statistics heeft vastgesteld dat 60% van de mensen die in 2020 in Engeland stierven aan het coronavirus een lichamelijke of geestelijke handicap had. Maar veel mensen met een handicap, behalve degenen met "ernstige of ernstige" leerproblemen, zijn niet in een prioriteitsgroep voor vaccinatie geplaatst.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.