Hoe maak je een eigen WordPress website?

Ben je op zoek naar een manier om je eigen website te maken en te beheren zonder veel technische kennis? Dan is WordPress een goede keuze.

In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf een WordPress website kunt maken, zonder dat je daarvoor veel geld hoeft uit te geven. We beginnen bij het begin: waarom zou je een WordPress-website willen maken?

Waarom zou je je eigen WordPress-website willen maken?

 • Je hebt volledige controle over de inhoud en het ontwerp van je website
 • Je hebt geen technische kennis nodig om aan de slag te gaan
 • WordPress is een populair content managementsysteem met veel mogelijkheden
 • Je kunt je website zelf updaten en beheren, zonder dat je daarvoor afhankelijk bent van een webdesigner of developer

Wat zijn de voordelen van WordPress als CMS?

 • WordPress is gratis en open source
 • Er zijn veel gratis en betaalde thema's en plugins beschikbaar
 • WordPress is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te leren
 • WordPress is zoekmachinevriendelijk en biedt veel mogelijkheden op het gebied van SEO

Wat heb je nodig om te beginnen?

 • Een domeinnaam en hosting
 • Een computer met internetverbinding
 • Ongeveer een uur tijd om de installatie en configuratie uit te voeren

Hier is een uitgebreid stappenplan voor het verkrijgen van een domeinnaam, hosting en het installeren en configureren van WordPress:

Kies een domeinnaam

 • Bedenk een naam die past bij de inhoud en het doel van je website.
 • Controleer of de domeinnaam nog beschikbaar is via een domeinnaamzoeker.
 • Registreer de domeinnaam bij een domeinnaamregistrar. Bekende registrars zijn bijvoorbeeld TransIP, Mijndomein en Hostnet.

Kies een hostingprovider

 • Kies een hostingprovider die past bij de grootte en het doel van je website. Bekende hostingproviders zijn bijvoorbeeld SiteGround, Bluehost en Hostinger.
 • Kies een hostingpakket dat past bij je budget en behoeften.
 • Registreer je bij de hostingprovider en maak een account aan.

Installeer en configureer WordPress

 • Log in op je hostingaccount en ga naar het controlepaneel.
 • Zoek naar de optie om WordPress te installeren. Bij veel hostingproviders kun je WordPress automatisch installeren met behulp van bijvoorbeeld Softaculous of Installatron.
 • Volg de instructies op het scherm en configureer WordPress naar jouw wensen. Geef bijvoorbeeld je website een naam en beschrijving en kies een gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Log in op je WordPress-website en pas eventueel de instellingen aan, zoals het thema en de plugins.

Als je deze stappen hebt gevolgd, heb je een domeinnaam, hosting en een WordPress-website geregeld en geconfigureerd. Je kunt nu beginnen met het maken van pagina's, berichten en het aanpassen van de vormgeving van je website.

Thema en plugins kiezen:

Als je begint met het maken van je eigen WordPress-website, is het belangrijk om een ​​goed thema te kiezen. Je kunt gratis thema's vinden in de officiële WordPress-themabibliotheek. Maar er zijn ook veel betaalde thema's beschikbaar op sites zoals Themeforest. Kies een thema dat past bij het doel van je website en let op de beoordelingen van andere gebruikers.

Plugins zijn extra functies die je kunt toevoegen aan je website. Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar in de WordPress Plugin-bibliotheek. Het is belangrijk om alleen plugins te gebruiken die van goede kwaliteit zijn en regelmatig worden bijgewerkt. Populaire plugins zijn bijvoorbeeld Yoast SEO, Contact Form 7 en Jetpack.

Pagina’s en berichten maken

WordPress maakt het gemakkelijk om pagina's en berichten aan je website toe te voegen. Om een ​​nieuwe pagina of bericht te maken, klik je in het WordPress-dashboard op 'Pagina's' of 'Berichten' en vervolgens op 'Nieuw toevoegen'. Je kunt nu de titel en inhoud van de pagina of het bericht invoeren. Het is ook mogelijk om afbeeldingen, video's en andere media toe te voegen.

Menu’s en widgets gebruiken

Met menu's en widgets kun je de inhoud van je website organiseren en gemakkelijk toegankelijk maken voor je bezoekers. Om een ​​nieuw menu aan te maken, ga je naar 'Weergave' en vervolgens naar 'Menu's'.

Widgets zijn kleine blokken inhoud die je op je website kunt plaatsen, bijvoorbeeld een lijst met recente berichten of een zoekvak. Om widgets toe te voegen, ga je naar 'Weergave' en vervolgens naar 'Widgets'.

SEO-optimalisatie

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Het is belangrijk om je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, zodat mensen je website gemakkelijk kunnen vinden. Enkele basisprincipes van SEO zijn het gebruik van relevante zoekwoorden, het toevoegen van meta-beschrijvingen en het optimaliseren van afbeeldingen. Plugins zoals Yoast SEO kunnen je helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Veiligheid en onderhoud

Het is belangrijk om je WordPress-website te beveiligen tegen hackers en malware. Je kunt je website beveiligen door regelmatig updates uit te voeren en sterke wachtwoorden te gebruiken. Updates omvatten meestal bugfixes en beveiligingspatches.

Je kunt ook beveiligingsplugins gebruiken, zoals Wordfence en iThemes Security, om je website te beschermen. Het is ook belangrijk om regelmatig back-ups van je website te maken, zodat je deze gemakkelijk kunt herstellen als er iets misgaat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de gratis plugin UpdraftPlus gebruiken.

Samenvatting

In dit artikel heb je geleerd hoe je zelf een WordPress-website kunt maken en beheren. We hebben stap voor stap alle onderdelen behandeld, van het registreren van een domeinnaam tot het kiezen van een thema en het beveiligen van je website. Nu is het aan jou om aan de slag te gaan!

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.