Hoe GitHub’s AI-tool Copilot de toekomst van coderen vormgeeft

GitHub voegt (22 maart 2023) een chatbot toe aan Copilot, een AI-functie die ontwikkelaars helpt bij het schrijven van code. De nieuwe chatbot zal worden gebaseerd op het GPT-4-model van OpenAI en gebruikers kunnen met Copilot X chatten of via spraak met het model communiceren.

Het doel van Copilot X

De chatbot is onderdeel van de Copilot X-'visie' die GitHub op maandag heeft gepresenteerd en omvat verschillende Copilot-functies die binnenkort beschikbaar zullen zijn. Het doel is om ontwikkelaars een "ChatGPT-achtige" ervaring te bieden in de code-editors, beginnend met een technische preview vanaf maandag 22 maart. GitHub Copilot Chat zal voortbouwen op wat moederbedrijf Microsoft samen met OpenAI heeft gedaan voor de nieuwe Bing-chatbot.

Hieronder vind je een tabel met enkele populaire programmeertalen en de bijbehorende editors die gebruikt kunnen worden. Ik raad je aan voor Visual Studio Code te kiezen (persoonlijke keuze):

ProgrammeertaalBeschikbare editors
JavaScriptVisual Studio Code, Sublime Text, Atom, Brackets
CSS/HTMLVisual Studio Code, Sublime Text, Atom, Brackets
PythonPyCharm, Visual Studio Code, Sublime Text, Atom
JavaEclipse, NetBeans, IntelliJ IDEA, Visual Studio Code
C++Visual Studio, Code::Blocks, Sublime Text, Atom
PHPPhpStorm, Visual Studio Code, Sublime Text, Atom

Natuurlijk zijn er nog veel meer programmeertalen en editors beschikbaar, maar dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het kiezen van de juiste editor is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van het project.

Allerlei suggesties worden gegeven door Copilot

GitHub Copilot Chat wordt standaard geïntegreerd in VS Code en Visual Studio en het model herkent de code die een ontwikkelaar in de editor heeft getypt en de weergegeven foutmeldingen. Copilot kan hiermee analyses en uitleg geven over wat bepaalde stukken code precies doen, testunits genereren, comments toevoegen en bugfixes voorstellen.

Via spraak opdrachten geven om te coderen

Daarnaast zal GitHub een spraakbesturingsmogelijkheid toevoegen aan de chatfunctie, zodat ontwikkelaars mondelinge prompts kunnen geven aan het Copilot-model. Copilot-gebruikers kunnen zich inschrijven voor een wachtlijst voor de technische preview van Copilot Chat, maar het is nog niet bekend wanneer de chatfunctie officieel beschikbaar zal zijn.

Onder Copilot X komt GitHub ook met een functie voor pullrequests. Het AI-model kan ontwikkelaars helpen bij het invullen van tags en beschrijvingen voor dergelijke requests. Copilot vult de tags automatisch aan op basis van welke code is gewijzigd en ontwikkelaars kunnen deze aanpassingen bekijken en bewerken.

Copilot zal ook beschikbaar zijn op de commandline-interface en zal ontwikkelaars helpen bij het schrijven van commando's in de terminal. Op termijn zal Copilot ook vragen over documentatie kunnen beantwoorden.

De Copilot X-functies zullen beschikbaar zijn tijdens technische previews in Microsoft VS Code en Visual Studio, en later worden de features uitgebreid naar andere editors. Er is nog geen concrete releasedatum bekend voor de nieuwe functies.

Voorbeelden van hoe ontwikkelaars Copilot gebruiken:

De voordelen van Copilot opgesomd in een tabel.

Gebruik van CopilotVoordelen
Snel genereren van codefragmentenVermindert de tijd en moeite die nodig is om code te schrijven
Automatisch aanvullen van codeVerbetert de nauwkeurigheid en snelheid van het typen van code
Identificeren van programmeerpatronenHelpt ontwikkelaars om code te schrijven volgens beste praktijken en consistente kwaliteit te leveren
Ondersteuning van verschillende programmeertalenMaakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om te werken met verschillende programmeertalen en frameworks
Verbetering van de codekwaliteitZorgt voor consistente kwaliteit van de code en minimaliseert fouten en bugs
Verhoging van de productiviteitVerbetert de efficiëntie van het coderingsproces en stelt ontwikkelaars in staat om meer werk te verzetten in minder tijd
Mogelijkheid om nieuwe technologieën snel te lerenMaakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om nieuwe technologieën te leren en te gebruiken
Verbetering van de samenwerkingVergemakkelijkt de samenwerking tussen teamleden en vermindert de tijd die nodig is om code te herzien en te bewerken

De bovenstaande voordelen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe ontwikkelaars Copilot kunnen gebruiken in hun werk en hoe het de productiviteit en efficiëntie van het coderingsproces kan verbeteren.

Wat Copilot is en wat het doet

GitHub's AI-tool Copilot is een geavanceerde code-generatie-tool die ontwikkelaars helpt om snel en efficiënt code te schrijven. Het maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om programmeertalen te begrijpen en suggesties te doen voor de juiste code, wat het proces van coderen kan versnellen en de productiviteit van ontwikkelaars kan verhogen.

Wanneer een ontwikkelaar een stuk code in de editor invoert, genereert Copilot automatisch suggesties voor de rest van de code. Het algoritme maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om te begrijpen wat de ontwikkelaar probeert te doen en biedt vervolgens suggesties voor het schrijven van code die de ontwikkelaar kan gebruiken en aanpassen.

Copilot is getraind op een enorm corpus van open-source code, waardoor het een breed scala aan programmeertalen en frameworks ondersteunt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om code te genereren voor Python, C++, Java, JavaScript, Ruby en vele andere programmeertalen.

In essentie is Copilot een krachtig hulpmiddel voor ontwikkelaars dat het proces van coderen kan versnellen en vereenvoudigen, en de productiviteit van ontwikkelaars kan verbeteren door hen te voorzien van kwalitatief hoogwaardige suggesties voor de juiste code.

Samenvatting

Copilot is een revolutionaire code-generatietool die ontwikkelaars helpt om snel en efficiënt code te schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het biedt een scala aan voordelen, zoals het verminderen van de tijd en moeite die nodig is om code te schrijven, het verbeteren van de nauwkeurigheid en snelheid van het typen van code, en het verbeteren van de codekwaliteit en productiviteit.

Bovendien is Copilot getraind op een enorm corpus van open-source code, waardoor het een breed scala aan programmeertalen en frameworks ondersteunt. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om te werken met verschillende programmeertalen en technologieën en om nieuwe technologieën snel te leren.

Copilot is de toekomst van AI in softwareontwikkeling, omdat het het proces van coderen kan versnellen en vereenvoudigen en ontwikkelaars kan helpen om kwalitatief hoogwaardige code te schrijven. Het is ook een voorbeeld van hoe AI-technologie kan worden gebruikt om ontwikkelaars te ondersteunen en de productiviteit van softwareontwikkeling kan verbeteren.

Met de voortdurende ontwikkeling van AI-technologie en de toenemende vraag naar efficiëntie in softwareontwikkeling, zal Copilot waarschijnlijk steeds belangrijker worden in de industrie. Het is zeker de moeite waard om deze tool in de gaten te houden en te overwegen om deze te gebruiken in softwareontwikkeling.

Deel dit bericht: