5 tips voor jouw capsule wardrobe samenstelling

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe die bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die goed met elkaar combineren en voor verschillende gelegenheden gedragen kunnen worden.

Wat is het doel van een capsule wardrobe?

Het doel van een capsule wardrobe is om een efficiënte en duurzame garderobe samen te stellen. Hieronder volgen 5 tips voor het samenstellen van een capsule wardrobe:

Tip 1: Start met een kleurenpalet

Een belangrijk aspect van een capsule wardrobe is dat alle kledingstukken goed met elkaar moeten combineren. Door te kiezen voor een kleurenpalet dat bestaat uit 2 of 3 basiskleuren en 1 of 2 accentkleuren, zorg je ervoor dat alle kledingstukken makkelijk met elkaar te combineren zijn. Kies bijvoorbeeld voor basiskleuren als zwart, wit en grijs en voeg daar accentkleuren als rood en blauw aan toe.

Tip 2: Investeer in tijdloze basisstukken

Tijdloze basisstukken zijn essentieel voor een capsule wardrobe. Dit zijn kledingstukken die nooit uit de mode raken en die je jarenlang kunt dragen. Denk hierbij aan een goede spijkerbroek, een wit overhemd, een zwarte blazer en een simpele jurk. Deze basisstukken vormen de basis van je garderobe en kunnen makkelijk gecombineerd worden met andere kledingstukken.

Tip 3: Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Een capsule wardrobe bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken, maar dat betekent niet dat je moet besparen op de kwaliteit. Het is beter om te investeren in kwaliteitsstukken die lang meegaan, dan om goedkope kleding te kopen die snel verslijt. Kijk bijvoorbeeld naar het materiaal en de afwerking van een kledingstuk om de kwaliteit te bepalen.

Tip 4: Denk na over de functie van je kledingstukken

Het is belangrijk om na te denken over de functie van je kledingstukken. Kies voor kledingstukken die voor verschillende gelegenheden gedragen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een jurk die zowel casual als chique gedragen kan worden, of een jas die zowel warm is als er goed uitziet.

Tip 5: Voeg persoonlijke accenten toe

Een capsule wardrobe hoeft niet saai te zijn. Voeg persoonlijke accenten toe om je garderobe wat meer karakter te geven. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor kledingstukken met een bijzondere print of door accessoires toe te voegen die je persoonlijkheid weerspiegelen.

Extra tips samenstellen van een capsule wardrobe:

  • Ruim je kledingkast op voordat je begint met het samenstellen van je capsule wardrobe. Zo krijg je een beter beeld van wat je al hebt en wat je nog mist.
  • Maak een lijst van de kledingstukken die je nodig hebt en koop alleen deze kledingstukken. Zo voorkom je dat je onnodige aankopen doet.
  • Kies voor tijdloze stijlen in plaats van trends. Trends komen en gaan, maar tijdloze stijlen blijven altijd relevant.
  • Investeer in goede accessoires. Accessoires kunnen een eenvoudige outfit helemaal afmaken en je persoonlijkheid weergeven.
  • Neem de tijd om je capsule wardrobe samen te stellen. Het kan even duren voordat je de juiste kledingstukken hebt gevonden, maar uiteindelijk zal het de moeite waard zijn.

Bronnen voor meer informatie over capsule wardrobes:

  • "The Curated Closet" door Anuschka Rees
  • "Project 333" door Courtney Carver
  • "The Capsule Wardrobe: 1,000 Outfits from 30 Pieces" door Wendy Mak
  • "The Essential Capsule Wardrobe: Spring 2022" door Laura Sutherland

Samenvatting

Het samenstellen van een capsule wardrobe is een leuke en uitdagende ervaring. Door te kiezen voor tijdloze kledingstukken van goede kwaliteit en te spelen met kleuren en accessoires, kun je een garderobe creëren die bij je past en die je jarenlang kunt dragen. Wees niet bang om te experimenteren en voeg persoonlijke accenten toe om je garderobe wat meer karakter te geven. Veel plezier met het samenstellen van jouw eigen capsule wardrobe!

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.