Kappers openen deuren. Horeca nog altijd gesloten.

"DE MAAT IS VOL...", zoals Angelo Meijers zou zeggen. En 'niets is wat het lijkt' is één van zijn boeken. Je kunt mooi geschreven stukken op zijn Facebook pagina bekijken.

Inhoud van pagina

"Er is geen pandemie want er is geen oversterfte in de wereld. Er is alleen een test-epidemie. Alles is gebaseerd op een test die niets zegt of je besmet bent of dat je besmettelijk bent. Positieve testen zijn geen zieken en daar mag je dan ook geen beleid op baseren. We zijn misleid, wereldwijd. Ja, mensen worden ziek, net als altijd. Ja, mensen gaan dood, net als altijd. Maar niet meer dan normaal."

Maar hieronder even over waarom echt 'DE MAAT VOL' is.

We vragen ons af of het mogelijk is om de openingstijden bij kapsalons op te rekken in verband met de avondklok. In plaats daarvan, kunnen ze ook meerdere dagen open.

Kunnen we ons niet beter afvragen waarom de horeca nog altijd met gesloten deuren zit? Het knaagt aan me. Knaagt het ook bij jullie? Het geeft me een wat knippig gevoel.

zwarte schapen bier corona

En dat is niet omdat ik graag naar een restaurant ga, of een biertje wil drinken op het terras (JAWEL!), maar het is zo dat ik vind dat iedereen dezelfde kansen verdient.

En als contactberoepen kunnen. Waarom dan niet naast elkaar in de kroeg lekker samen een biertje kunnen drinken? Wat mis ik die gezelligheid. Praten over de problemen in de wereld (oh, dat mag niet).

Begrijp goed dat kapsalons vast en zeker binnen de kortste keren ook hun deuren weer kunnen sluiten vanwege het klimaat of omdat politici, die geen knip voor de neus waard zijn, dit hebben besloten.

Wacht even. Dat knippen we eruit. Dat bewaar ik voor een volgende keer. Nu even wat over corona en de strikte lockdown die nog altijd van kracht is.

Brancheorganisatie ANKO liet woensdag weten dat op 3 maart bij de heropening van kapsalons de kappers een beperkte ruimte hebben tot het openen van hun zaak. De mensen die geknipt willen worden, zullen tijdig moeten reserveren om op de lijst te komen.

Kappers hebben aangegeven het nu drukker te krijgen dan ooit tevoren. Ze zijn maar liefst elf weken dicht geweest, en mensen willen weer graag een fris kapsel dragen. Helaas gooit de avondklok roet in het eten en is er geen versoepeling in de openingstijden mogelijk.

Kappers kunnen de deuren meerdere dagen open gooien om meer klanten te helpen. Omdat er minder klanten per 10 m² naar binnen kunnen vanwege opgelegde maatregelen, kunnen er minder klanten tegelijk geholpen worden.

Daarom moet je niet schrikken als her en der prijzen omhoog zijn gegaan voor knippen, wassen en/of kleuren. Of misschien houd je toch liever de beurs op de knip.

Want weet je. Bij elke klant moet eerst een gezondheidscheck uitgevoerd worden. De kapsalons zullen het druk krijgen aan de telefoon. Contactberoepen zoals fysiotherapeuten, tandartsen, opticiens en dierenartsen mochten al eerder open.

De horeca en verschillende winkels zijn nog altijd gesloten. Die moeten ook open. Ze zijn er immers geknipt genoeg voor. Ze hebben het al eerder laten zien. Het is toch al heel lang duidelijk dat het minste aantal besmettingen in horecagelegenheden waren?

De grote vraag die je zou moeten stellen is of de kapper wel zo hoognodig is in tijden van een coronapandemie. En waarom zou ik mijn haren moeten laten knippen? Voor wie? Waar kan ik nog terecht? Is er wel iets geopend waar ik een goed kapsel voor nodig heb?

En als het dan echt zo onveilig is. Moeten we dan willen dat omdat mensen hun kapsel willen veranderen, de volksgezondheid in gevaar op deze manier weer in gevaar wordt gebracht (je kunt net zo goed een pet of capuchon dragen)? Of moet niet gewoon alles open gegooid worden? Tuurlijk moet dat. Dat zou het beste zijn.

En wat is het probleem met een pet of capuchon? We dragen immers het mondkapje ook. Dat is een goede manier om onze gezichten goed te bedekken, en nog meer af te zonderen van elkaar. Waarom niet die capuchon of pet op? Dan zijn we beter af. Echt waar.

We willen samen corona onder controle krijgen maar het lijkt alsof bepaalde sectoren stapje voor stapje ‘beloont’ worden met minder strikte maatregelen, en de rest nog altijd mag stikken. Een verknipte wereld zou je kunnen zeggen.

Tuurlijk, de kappers willen eten op hun bordje hebben. Maar vergeet niet wie deze kappers ten gronde hebben gericht. Niet de horecaondernemers, die nog altijd op hun gat liggen. Juist de plekken waar het minste aantal personen besmet zouden worden met het coronavirus, zoals eerder gezegd.

Zouden de kapsalons niet juist uit protest hun deuren gesloten moeten houden tot de horeca, ondernemers, winkels, kroegen of restaurants - ook weer kunnen openen? Ik weet het, daar los je ook niet alles mee op. Het is ook maar een idee die mij zo even te binnenschiet.

Waarom nog luisteren naar die nare regels die je opgelegd worden waardoor je alsnog met veel pijn en moeite brood op de plank krijgt. Als je dan toch besluit te openen, kijk dan uit waar je mee instemt.

Want ik kan je één ding zeggen kappers, jullie gaan het zwaar krijgen. Het is geen dikke vetpot zoals het is geweest. Veel mensen zijn allang ontmoedigd om nog de straat op te durven. Ja, veel afspraken worden nu gemaakt.

Maar anderen zullen uit protest niet bij jullie langsgaan. Niet omdat ze jullie onaardig vinden. Nee, omdat ze niet willen meewerken aan een vragenlijst die de overheid heeft opgesteld.

Ik vind het zo jammer dat ik zelf moet vragen om een ‘intelligente’ lockdown onder de kapsalons omdat juist ik niet goed om kan gaan met de maatregelen en als ik zie wat een onrecht mensen aangedaan wordt.

Gingen we niet samen dit probleem onder controle krijgen? Waarom is het dan nooit samen? En waarom laten mensen zich eerst echt zo hard financieel raken voordat ze aan de noodrem trekken?

Omdat ze geloven in veel van de leugens die verspreid worden op internet. En dan heb ik het niet over de ‘complotdenkers’ of mensen die aan het radicaliseren zijn. Ik heb het over die mensen die goed onderzoek hebben gedaan en weten wat er speelt.

Wat jullie allemaal, ook de kappers, en andere ondernemers die nog altijd hun zaken gesloten hebben - aangedaan wordt. Jullie worden met de dag harder geraakt, en raken steeds dieper in de put. En waarom nog wachten tot exact 3 maart? Omdat dan de regels pas ingaan?

Intussen lopen relaties raken op de klippen. Jongeren die geen licht meer aan het eind van de tunnel zien. Kinderen moeten zonder klachten testen om de klassen nog in te kunnen en zoveel meer. Al dat leed. Misschien dat dat knipbeurtje dan toch nog een beetje licht doet schijnen in die hele donkere nachten die nog op komst zijn.

Eén vraag nog, eentje maar

Wat als er een besmetting uitbreekt bij een van de klanten die in je zaak is geweest. Moeten dan alle klanten die in je zaak zijn geweest 10 dagen verplicht in quarantaine?

Of mogen je klanten gewoon nog naar buiten en rondhuppelen waar ze maar willen als blijkt dat een van de klanten onder alle klanten besmet of positief is met corona?

Ik kan je garanderen dat alle mensen worden opgebeld. Je privé gegevens liggen op straat. Je wordt gemonitord. Het is niet voor niets dat je dat gesprek moet voeren over de gezondheidsstatus van iemand die geknipt wilt worden.

Het zal net als op basisscholen gaan. Eentje ziek? Dan iedereen ziek. Puur uit preventief handelen zodat we de volksgezondheid niet ondermijnen. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.