Praten over het vaccin met een vriend of familielid

Je hebt berichten over het vaccin gelezen die verontrustend waren. Het zit je niet zo lekker. Het maakt je ongerust (terecht). Een vriend of familielid van jou neemt het vaccin. Waarschijnlijk wil je diegene dan behoeden voor 'mogelijke' gevaren.

Je hebt geprobeerd het gesprek aan te gaan over dit blijkbaar moeilijke onderwerp. De berichten die je voorbij hebt zien komen, zitten je niet helemaal lekker. Maar hoe kun je zo'n gesprek het beste beginnen?

Het is goed mogelijk dat je berichten voorbij hebt zien komen waar mensen zijn overleden na het nemen van een vaccin. Ook zijn er ernstige bijwerkingen geweest, waaronder jonge gezonde mensen.

Het is lastig om met zeer deskundige informatie te komen omdat ze je bijna op voorhand voor gek zouden verklaren. Jij bent immers niet die deskundige, die weet hoe een virus of vaccin in elkaar steekt.

Maar je hebt veel onderzoek gedaan, en je weet waar je over praat. Helaas valt over de veiligheid niet te twisten, zoals Facebook heeft laten weten met het verscherpte censuurbeleid.

Je kunt het natuurlijk altijd over een andere boeg gooien. Vraag eens naar de voordelen van het vaccin. Hoef je geen anderhalve meter afstand meer te houden? Jawel. Mag het mondkapje dan eindelijk af? Nee. Kan je zelf nog besmet raken of anderen besmetten met het coronavirus na het nemen van een vaccin? Ja, misschien wel.

Door deze vragen door te lopen met een vriend of familielid, kun je hun er meer bewust van maken waarom ze het vaccin nemen. Als de reden is dat ze weer naar het oude normaal terugkomen, dan is het aan jou om aan de bel te trekken. Alles zal nieuw zijn, en er komt nog veel meer aan – zoals het klimaat (heeft Greta Thunberg al laten weten).

Het voordeel van het nemen van een vaccin kan je in principe wel benoemen. Extra privileges en meer vrijheden. Wellicht kunnen de mensen die het vaccin genomen hebben, wel toegang tot bepaalde voorzieningen krijgen. Dat is hoe de overheid het voor elkaar krijgt toch mensen een vaccin te laten nemen. Of het is in ieder geval een soort van stimuleringsmiddel.

Voorbeeld

Jij en een vriend zitten in een auto op de weg. Het stoplicht springt op oranje. Je ziet dat, en laat het weten zodat er op de rem gedrukt kan worden. Het is aan je vriend om te bepalen om te stoppen, of door te rijden. Jij weet dat het gevaarlijk kan zijn om door te rijden. Jij hebt al eerder op deze weg gereden.

Je vriend besluit om toch door te rijden. Stap je snel uit om voor de auto te springen, en je vriend te doen stoppen? Helaas, je vriend is afgeleid. Je hebt besloten voor de auto te springen, maar je vriend zat op zijn/haar telefoon tijdens het rijden. Dat veroorzaakt ongelukken. Had je je vriend hierop kunnen wijzen?

Afgeleid zijn is niet goed. Juist nu moeten we alert zijn om ons bewust te zijn van de gevaren die op de loer liggen. Alle opties moeten overwogen zijn om het vaccin wel of niet te nemen. Een goed gesprek met een vriend of familielid zou geen kwaad moeten kunnen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.