Turkije in zware lockdown: het gras is hier groener dan daar!

De website RTLnieuws.nl komt naar buiten met het nieuws dat Turkije in een zware lockdown gaat (bron). In de titel zelf wordt gezet dat mensen de stad uit vluchten. Door de stad uit te vluchten, zullen ze deze lockdown niet kunnen voorkomen. Wat is dan de reden hierachter?

“Deze lockdown is niet te vergelijken wat we afgelopen jaar in Nederland hebben gezien.”

Hiermee kan Nederland weer heel gemakkelijk verwijzen naar een land waar het vele malen heftiger is met een lockdown. En daarmee krijgen we weer het verhaal ‘het valt hier toch allemaal wel mee, kijk daar eens? Het gras is hier veel groener dan daar!'

"Vanavond om 7 uur gaat de Turkse lockdown in. En die is heel ingrijpend: mensen mogen hun huis niet meer uit. Alleen dichtbij huis boodschappen doen is toegestaan, te voet. Reizen naar andere steden mag alleen met toestemming van de overheid. Scholen gaan dicht en alcoholverkoop gaat in de ban. Dit alles duurt in ieder geval de komende drie weken, tot 17 mei."

Met deze maatregelen zorgen ze ervoor dat mensen niet meer de auto kunnen pakken en daarbij wordt het alcohol soort van uitgebannen. Deze regels komen veel overeen met specifieke doelstellingen van het WEF. Het lijkt een soort experiment dat nu dan tot 17 mei zal gelden, maar vervolgens misschien weer verlengd wordt zodat dit soort dingen genormaliseerd worden. Een soort van gewenning zeg maar.

"Nu wordt het strenger," zegt Koens. "Er zijn meer controles, meer checkpoints. Handhaven, daar zijn ze in Turkije wel goed in."

Handhaven, dat is iets wat Turkije zeer goed doet. Hiermee zullen ze dus ook straks in Nederland roepen dat we maar moeten handhaven zoals in Turkije.

“Ondertussen zetten de Turken zich schrap. Er is grote drukte bij busstations, waar mensen snel nog snel de stad proberen te ontvluchten voordat de lockdown ingaat.”

Raar stukje dit. Dus mensen proberen de stad te ontvluchten voor de lockdown in gaat. Is er in andere steden dan geen geldende lockdown? Het artikel gaat er toch over dat Turkije in lockdown gaat? Of gaat het om specifieke steden?

“Aanleiding van de lockdown zijn de Turkse besmettingscijfers. Turkije meldde vorige week zo'n 60.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat cijfer is inmiddels gedaald tot ongeveer 40.000. Het idee is dat nu de hamer eroverheen moet zodat over drie weken alles weer feestelijk open kan en dat dan de zomer, het toeristenseizoen, gered is."

Dus hier wordt averechts gehandeld. De cijfers gaan omlaag, maar ze gaan niet over op versoepelen. Wat in Nederland vaak voorbij is gekomen is de ‘grote hamer’ die maar gebruikt moet worden om de cijfers nog verder de grond in te slaan.

"Als corona hier rond zou woekeren, dan zouden een hoop landen Turkije vanzelf op een soort zwarte lijst hebben gezet. Dat hebben we ook vorig jaar gezien: veel mensen die naar Turkije op vakantie gingen, kwamen besmet terug. Turkije wil niet bekendstaan als een coronabrandhaard en nog een toeristenseizoen mislopen.”

Is dit echt zo? Was iedereen ineens besmet omdat ze in Turkije zijn geweest? Het verhaal komt heel veel overeen met dat van Spanje, waar ook de mensen worden gewezen op het nemen van een vaccinatie, omdat anders het toerisme niet meer toegelaten kan worden.

“Het vaccineren gaat in Turkije niet veel langzamer dan in Nederland. Koens: "Het ging heel snel, maar je ziet dat Turkije sterk afhankelijk is van leveranties. Zodra de vaccins er zijn, wordt het extreem snel weg geprikt. Mensen om mij heen, boven de 55, zijn wel gevaccineerd.”

Dit is exact wat de farmaceutische bedrijven zelf in de regels hebben geplaatst zodat ze altijd zelf kunnen bepalen wanneer ze vertragen in het leveren van het vaccin. Een soort van schaarste creëren. Op = Op. Achteraan in de rij sluiten. En vervolgens met een hele nieuwe levering weer op de proppen komen zodat mensen het vaccin nemen.

Intussen moeten drummers het volk wakker maken voor de Ramadan. Alsof de Turken zelf niet een wekker hebben of vanuit zichzelf wakker kunnen worden zoals ze normaal gesproken ook doen. Tegelijkertijd wel honderden drummers op straat zetten terwijl de rest in strikte lockdown moet.

Foto: RTLnieuws

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.