Giftige (vloei)stoffen in “zelf” sneltesten op scholen

In Duitsland moeten de kinderen al enige tijd aan de 'zelf sneltesten' op scholen. Wanneer een kind naar school wilt zullen ze verplicht moeten testen. Terwijl dit niet alleen erg ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn voor een kind, blijkt het ook gevaarlijk te zijn in sommige gevallen.

Op de bijsluiter van deze sneltesten is te lezen dat de giftige stof 'Octyl-/nonylfenolethoxylaat' gebruikt wordt. Het kan zorgen voor onomkeerbare gevolgen voor bijvoorbeeld het immuunsysteem of wordt het in verband gebracht met een toename in onvruchtbaarheid.

LET OP: Deze zelf sneltesten zijn overal in Nederland verkrijgbaar. Dit artikel gaat dus niet perse over scholen in Duitsland. Het gaat voornamelijk over mensen die deze testen al kopen bij winkels als Albert Heijn.

Zie hieronder de bijsluiter of klik op deze link:

Volledige bijsluiter te zien in link boven afbeelding.

Het zou gaan om sneltesten van het Koreaanse merk SD Biosensor die worden verkocht door het farmaceutische bedrijf Roche.

Het grote probleem aan deze stof is dat het een 'hormoonverstoorder' is. Dit brengt nare onomkeerbare gevolgen met zich mee.

Wat is een hormoonverstoorder exact?

Een hormoonverstoorder is een niet door het menselijk lichaam geproduceerde chemische stof of mengeling van chemische stoffen die de werking van onze hormonen verstoort en schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van het blootgestelde organisme of zijn afstamming (de gevolgen kunnen zelfs bij de volgende generaties tot uiting komen).

Hormonen spelen een sleutelrol in tal van biologische of fysiologische functies. Ze doen hun werk vaak in kleine hoeveelheden en op bepaalde tijden. Een verstoring van dat hormonaal systeem, in het bijzonder in bepaalde periodes van de ontwikkeling (bv: tijdens de vorming van de geslachtsorganen bij de foetus) kan onomkeerbare gevolgen hebben.

De gevolgen kunnen meteen duidelijk zijn of pas enkele jaren na de blootstelling zichtbaar worden. De blootstelling aan die stoffen wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een toename van de onvruchtbaarheid, verstoringen van het immuunsysteem, een misvorming van het voortplantingsstelsel (voorbeelden bij de jongen: cryptorchisme, hypospadie), vroegtijdige borstontwikkeling bij de meisjes, teelbal- en andere kankers, zwaarlijvigheid en diabetes.

Cryptorchisme is een aandoening/toestand waarbij een of beide testikels wel aanwezig zijn, maar niet op de juiste plaats, namelijk in het scrotum.

Bij hypospadie mondt de plasbuis niet uit op de top van de eikel van de penis, maar enkele millimeters tot meerdere centimeters lager aan de onderzijde van de penis. Het is een aangeboren afwijking.

Preventie: Zwangere vrouwen

Vrouwen die een kind wensen of zwanger zijn, beperken best zo veel mogelijk de blootstelling aan hormoonverstoorders. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen immers de groei en de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden.

Andere nare stof is Ethyleen Oxide

Etheenoxide is een ontvlambaar gas en vormt met lucht explosieve mengsels. De stof kan polymeriseren bij verhitting of onder invloed van zuren, basen, metaalchlorides of metaaloxiden. De stof reageert hevig met vele stoffen.

De damp van etheenoxide is irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen. Een waterige oplossing van de stof kan blaren op de huid veroorzaken. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken; herhaalde of langdurige inademing kan astma veroorzaken.

Etheenoxide is kankerverwekkend bij de mens en kan erfelijke genetische afwijkingen veroorzaken in de menselijke voortplantingscellen.

UPDATE: In Duitsland is deze zelf sneltest verboden op scholen (25 april)

Conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen kan het dus genetische afwijkingen veroorzaken of is het mogelijk dat vrouwen onvruchtbaar worden. Hoewel het op de korte termijn minder effect zou hebben, wordt veelvuldig gebruik enorm afgeraden.

Bronnen:

Ethyleenoxide Wikipedia

Giftige vloeistof ontdekt sneltesten

Deel dit bericht:

Eén reactie

  1. Hoe zou dat er nou in komen? Vast per ongeluk… toch? Ook wel weer curieus dan dat ook dit stofje niet alleen kankerverwekkend is, maar ook een effect heeft op de vruchtbaarheid…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.