Russisch gas stopt met stroom naar Italië na ‘probleem’ in Oostenrijk

De Russische energiegigant Gazprom PJSC heeft zaterdag de aardgasleveringen aan Eni SpA, de grootste oliemaatschappij van Italië, opgeschort, meldde Bloomberg.

"Gazprom heeft laten weten dat het de gevraagde gasvolumes voor vandaag niet kan bevestigen en stelt dat het niet mogelijk is om gas via Oostenrijk te leveren. Daarom zal de huidige Russische gaslevering aan Eni via het toegangspunt van Tarvisio op nul staan. Eni zal updates geven in het geval dat de voorraden worden hersteld", schreef Eni in een verklaring op haar website.

Een Eni-woordvoerder vertelde Bloomberg dat Oostenrijk nog steeds NatGas ontvangt van Gazprom:

"We zijn bezig om met Gazprom na te gaan of het mogelijk is om de stromen naar Italië weer op gang te brengen."

Gazprom zei dat de aardgasstromen van Oostenrijk naar Italië waren opgeschort omdat de Oostenrijkse exploitant weigerde "transportnominaties" te bevestigen na recente wijzigingen in de regelgeving in het door land omgeven land in het zuidelijke deel van Centraal-Europa.

Het is belangrijk op te merken dat het grootste deel van het Russische NatGas dat aan Italië wordt geleverd, door Oekraïne stroomt via de Trans Austria-gaspijpleiding naar Tarvisio in Noord-Italië aan de grens met Oostenrijk. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, importeerde Italië 95% van zijn NatGas, waarvan 45% uit Rusland.

Die cijfers zijn vandaag de dag drastisch anders, aangezien Italië zijn energievoorzieningsketen verlegt van Rusland en alternatieve leveringen van NatGas uit Noord-Afrika vindt. Voor dit weekend was Russisch NatGas goed voor slechts 10% van de Italiaanse import. De nieuwe leveranciers zullen Italië helpen de opslagniveaus voor de winter op te voeren.

"De vertrekkende premier Mario Draghi heeft de hele wereld afgestruind om de gasvoorziening veilig te stellen om Italië te beschermen tegen mogelijke onderbrekingen van de toevoer vanuit Rusland, dat de Europese Unie onder druk heeft gezet tijdens verschillende sanctierondes als reactie op de invasie. Italië was een van de de meest succesvolle landen om alternatieve benodigdheden te kopen," merkte Bloomberg op.

Vorige week zei Gazprom dat een van de twee resterende routes die NatGas naar Europa vervoeren - via Oekraïne - gevaar liep vanwege juridische problemen.

Het nieuws van vandaag komt dagen nadat onderwaterexplosies het Nord Stream-systeem van Gazprom in de Oostzee hebben beschadigd. En minder dan een dag nadat Rusland vier regio's in Oekraïne had geannexeerd, evenals Oekraïne, dienden ze een aanvraag in om lid te worden van de NAVO.

Bron: https://www.zerohedge.com/commodities/russian-gas-stops-flowing-italy-after-problem-austria

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.