Helpt het je kinderen om sprookjes te vertellen?

Je hebt je misschien weleens afgevraagd of het nut heeft om je kinderen sprookjes te vertellen. Het korte antwoord daarop is: “Ja!”. In dit artikel geven we je een aantal redenen waarom je ervoor zou moeten kiezen om regelmatig een sprookje voor te lezen aan je kinderen voor het slapengaan.

Reden 1:

Er worden vaak belangrijke levenslessen besproken in verhalen in kinderboeken. Karakters met specifieke kenmerken zullen in de gedachten van je kinderen blijven hangen waardoor ze erover na gaan denken. Tegelijkertijd kun je zelf uitleg geven over de verhalen over hoe die betrekking hebben op het leven. Dingen als ‘je kunt je broer of zus vergeven’ of ‘stelen is niet goed’ kunnen gemakkelijke hulpstukken zijn in het uitleggen aan je kinderen voor wat goed of slecht is.

Reden 2:

Zoals in Reden 1 al gezegd; karakters kunnen specifieke kenmerken hebben. Het is goed mogelijk dat deze kenmerken overeenkomen met dat van je kind of dat ze zich graag in de schoenen van het personage plaatsen. In zekere zin kunnen ze zich even ‘Duimelotje’ of ‘Harry Potter’ voelen.

Het maakt niet uit welk verhaal verteld wordt zolang het karakter uiteindelijk de problemen die het ervaart, ook aan het einde van het verhaal op heeft gelost. Daarmee kunnen kinderen goed voor zichzelf inzien hoe zij zelf dingen in het dagelijkse leven voor zichzelf kunnen oplossen.

Het is natuurlijk zo dat elk karakter anders is en hoe meer het kind zich erin kan vinden, hoe populairder het verhaal uiteindelijk wordt. Wat denk je van ‘Anne Frank’, het heldhaftige meisje dat een dagboek bijhield over haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen kunnen met haar meeleven en medelijden krijgen en zo ook medelijden krijgen met anderen in het dagelijkse leven. Je kunt heel gemakkelijk erbij vertellen dat het goed is om empathie te hebben voor het leed van anderen. Wij, als mensen kunnen anderen helpen en steunen.

Reden 3:

Zoals in Reden 2 gezegd; het is belangrijk dat kinderen hun eigen angsten kunnen overwinnen. Als ze zien dat de karakters in boeken het zwaar hebben en uiteindelijk alsnog erbovenop komen, kunnen zij ook in zekere zin in gedachten nemen dat zij misschien toch wel het probleem waarmee ze op dat moment kampen, ook opgelost kunnen krijgen.

Wanneer je bijvoorbeeld een verhaal verteld waar een van de ouders hun kind verlaten en je kind zou te maken hebben met verlatingsangst, dan kun je er ook heel gemakkelijk bij vertellen dat je zelf als ouder hen nooit in de steek zou laten. Op deze manier kun je de angst van je kinderen afzwakken en kunnen ze er gemakkelijker mee omgaan.

Reden 4:

Er zijn veel kinderboeken te vinden waarin sprookjes vaak denkbeeldig goed zijn uitgewerkt. Je kind zal de verbeelding en fantasie verruimen door zelf details in te vullen op momenten dat het karakter voor een groot obstakel komt te staan. Al voordat het probleem zich in het verhaal heeft opgelost, is het kind bezig met het nadenken erover hoe het karakter in het boek geholpen zou zijn.

Het zorgt ervoor dat je kind zich meer relateert aan het karakter en het maakt alles veel realistischer en echter. Een soort van persoonlijke band kan gevormd worden. Help je kind mee met het oplossen van de problemen voor het karakter en hopelijk pakt het allemaal goed uit. Misschien zit je er een keer volledig naast en kunnen jullie er samen om lachen.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf sturing geven op het moment dat je het verhaal al kent en weet hoe het verloopt. Stuur je kind een bepaalde richting op met de gedachten zodat ze er goed over na kunnen denken.

Vooral als ze het juiste pad blijven volgen dan kunnen ze ook voor zichzelf bevestigd krijgen dat ze gelijk hebben in de dingen die ze dachten. Het helpt de zelfverzekerdheid ontwikkelen zodat ze zich minder onzeker gaan voelen over het uitspreken wat ze denken.

Het gebeurt vaak genoeg dat kinderen zich niet uitspreken over hun mening omdat ze bang zijn voor het oordeel van een ander. Als je dat niet door hebt, kan dit op een latere leeftijd schadelijke gevolgen hebben voor hoe ze ‘sociaal’ mee kunnen komen. In werkelijkheid vormt dit al het karakter van je kind en kun je op deze manier beïnvloeden in lichte vorm of je kind ‘introvert’ of ‘extravert’ wordt.

Uiteraard hebben we het niet over het beïnvloeden van het gedrag van je kind, maar in positieve zin probeer je te stimuleren dat ze blijven nadenken en door erover te praten kunnen ze weer nadenken over nieuwe gedachteflitsen die vanuit daar ontstaan.

Reden 5:

Sprookjes vertellen helpt je kinderen nieuwe uitdrukkingen en spreekwoorden leren. Het helpt ze hun woordenschat te verbreden en het kan een zeer positieve impact hebben op hoe hun gevoel voor taal is. Kinderen die moeite hebben met bijvoorbeeld rekenen of taal, zijn hier enorm gebaat bij.

Het vertellen van sprookjes aan je kinderen stimuleert ze op vele vlakken. Zorg ervoor dat je voor jezelf een juiste uitleg erbij geeft zodat bijvoorbeeld echt grote problemen in een kinderverhaal goed uitgebeeld worden om het kind duidelijk te maken waarom het probleem is ontstaan en hoe het probleem opgelost kan worden.

Leer ze hoe je met elkaar om hoort te gaan of hoe je anderen dingen kunt gunnen in het leven en dat je tevreden kunt zijn met wat je al hebt. De tijd die nog komen gaat zal ertoe leiden dat kinderen steeds minder een kinderboek erbij zullen pakken. Tegenwoordig is alles al digitaal en is het nog lastig om je kind aan een boek te krijgen omdat een mobiele telefoon veel interessanter is.

Blijf voorlezen aan je kinderen omdat ze ook te maken moeten krijgen met de fysieke dingen in het leven en ze zijn ook echt in de realiteit op het moment dat je verteld. Samen kun je genieten van de tijd samen en het zal jezelf ook aan het denken zetten over de dingen in het leven.

Ga samen op zoek naar oplossingen of probeer voor jezelf oplossingen te vinden om de problemen die je ervaart op te lossen. En natuurlijk zal je kind er ook mee bezig zijn om de problemen op te lossen en je inzicht geven. Het blijven slechts suggesties en wat je met deze informatie doet moet je uiteraard zelf weten.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.