Inflatie Nederland stijgt naar record 17,1%

In de maand september is duidelijk geworden dat het leven 17,1% duurder is dan normaal. Dit heeft CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) op basis van een Europese meetmethode berekend. Het is een record wat betreft het oplopen van de inflatie in Nederland.

Een maand eerder waren de prijzen op jaarbasis gemiddeld met 13,7% gestegen. De grote sprong die Nederland gemaakt heeft is in vergelijking met andere landen in Europa ongekend hoog. De grootste economie van Europa, Duitsland betreft, heeft deze maand een stijging van 10% inflatie meegemaakt. In België lag de inflatie iets hoger, namelijk 11,3%.

De inflatie in Nederland is al een tijdje hoog omdat de gas- en elektriciteitsrekeningen zijn gestegen. Maar de hoge kosten voor energie, werken ook door naar de voedselprijzen. Er lijkt een voedselcrisis op komst wat al vele malen is voorspeld door kritische denkers.

Het cijfer dat via de Europese meetmethode is uitgevoerd, zal altijd hoger uitvallen dan de cijfers van het CBS zelf. Dat cijfer zal pas volgende week verschijnen. Daar zullen ook andere kosten voor het wonen worden bijgehouden zoals de huur. De geharmoniseerde, Europese methode is enkel daar om andere landen met elkaar te vergelijken wat betreft inflatie.

De prijzen die CBS berekend, zijn gebaseerd op prijzen van nieuw afgesloten contracten. De werkelijke inflatie in Nederland zal mogelijk lager liggen omdat lang niet iedereen nieuwe energiecontracten van huishoudens in september af hoefde te sluiten. Het Centraal Bureau voor Statistiek probeert een nieuwe methode te bedenken om de energieprijzen makkelijker te meten en berekenen. Daar zullen ontwikkelingen van energieprijzen beter in kaart worden gebracht.

Bron: Telegraaf.nl

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.