Ruim 23.000 gevangen losgelaten in Myanmar tijdens Staatsgreep

Het leger van Myanmar verleent amnestie aan meer dan 23.000 gevangenen.

25 augustus 2020 Myanmar krijgt vaccin Het Parool

1 maart kreeg Myanmar klaarblijkelijk pas groen licht voor vaccin

Dit gebeurde 5 februari: Afgezette regeringsleider opgepakt

Veroordelingen van 23.314 Myanmarese gevangenen en 55 buitenlandse gevangenen worden vrijgelaten terwijl massale protesten tegen de staatsgreep voortduren.

Demonstranten drongen er bij Washington op aan de sancties tegen de heersende generaals van Myanmar aan te scherpen.

Update 14 maart: 38 demonstranten gedood

Myanmar heeft vrijdag amnestie verleend aan meer dan 23.000 gevangenen en de leider van de staatsgreep, senior generaal Min Aung Hlaing, riep de mensen op om “de handen ineen te slaan” met het leger voor democratie - maar ondanks dat hebben duizenden mensen zich verenigd om een ​​terugkeer van het burgerbestuur te eisen.

De vrijlating van gevangenen komt op 'Union Day', die wordt waargenomen als de eenwording van het land, maar de aanhangers van de omvergeworpen leider Aung San Suu Kyi weerstonden de oproep van de militaire heersers om massale bijeenkomsten te stoppen toen de protesten de zevende dag ingingen.

Honderdduizenden protesten in Myanmar tegen staatsgreep Myanmar-heerser roept op tot beëindiging van protesten nu De Verenigde Staten sancties oplegt. De Politie van Myanmar gebruikte machinegeweren tegen demonstranten, zegt Amnesty.

Interessant over Fungi (meest giftige in Myanmar) september 2020

"Ik zou de hele natie ernstig willen aansporen om de handen ineen te slaan met de Tatmadaw voor de succesvolle verwezenlijking van de democratie", zei Min Aung Hlaing waarbij hij de lokale term voor het leger gebruikte.

"Historische lessen hebben ons geleerd dat alleen nationale eenheid kan garanderen dat de Unie niet uiteenvalt en de soevereiniteit in stand wordt gehouden."

Volgens de aankondiging werden straffen voor gevangenen uit Myanmar kwijtgescholden terwijl het land "een nieuwe democratische staat aan het vestigen is met vrede, ontwikkeling en discipline om van de gevangenen bepaalde fatsoenlijke burgers te maken, om het publiek te plezieren en om humanitaire en medelevende gronden te creëren".

Volgens de rapporten zijn de vonnissen van ruim 23.300 gevangenen uit Myanmar en ruim 50 buitenlandse gevangenen vrijgelaten.

Protesten in meerdere steden Vrijdag werden ten minste zes schoten afgevuurd toen de politie probeerde een protest tegen het leger in de stad Mawlamyine uiteen te drijven, lieten videobeelden op Facebook zien.

Ondertussen voerden veiligheidstroepen een nieuwe reeks arrestaties uit van de ene op de andere dag, met degenen die werden vastgehouden, waaronder ten minste één arts die had deelgenomen aan een escalerende campagne voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Demonstranten drongen er vrijdag bij Washington op aan de sancties tegen de heersende generaals van Myanmar aan te scherpen om het leger te dwingen Aung San Suu Kyi vrij te laten van huisarrest. De Amerikaanse sancties zijn gericht op 10 huidige en voormalige militaire functionarissen die verantwoordelijk worden geacht voor de staatsgreep, waaronder Min Aung Hlaing.

Het plaatste ook drie edelsteen- en jadebedrijven op de zwarte lijst waarvan het zei dat ze eigendom waren van of gecontroleerd werden door het leger.

In de grootste stad, Yangon, marcheerden honderden doctoren in witte jassen langs de gouden Shwe Dagon-pagode, de heiligste boeddhistische plek van het land, terwijl in een ander deel van de stad voetbalfans in teamkits marcheerden met humoristische borden die het leger aan de kaak stelden.

In de kustplaats Dawei waren de straten vol met demonstranten die vurige toespraken hielden, velen met rode vlaggen met pauwen, een nationaal symbool van trots en verzet. Duizenden kwamen ook samen in Myitkyina, de hoofdstad van de staat Kachin in het hoge noorden, met jonge mannen die rapmuziek speelden en een dance-off organiseerden.

In de hoofdstad van Naypyidaw legden enkele demonstranten lakens over hun hoofd en verkleedden zich als geesten met een zonnebril onder de brandende zon. Eentje had een bordje met de tekst: 'Niet alle geesten zijn eng. Maar de Birmese politie is nog angstaanjagender. "

Terwijl Washington sancties aankondigde, riepen de leden van het Europees Parlement donderdag op tot actie van hun land en het Verenigd Koninkrijk zei dat het maatregelen overweegt om de leiders van de staatsgreep te straffen. De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zal de kwestie later op vrijdag bespreken.

Sociale mediagigant Facebook zei dat het de zichtbaarheid van inhoud van het leger van Myanmar zou verminderen, en zei dat ze "verkeerde informatie bleven verspreiden" nadat ze de macht hadden gegrepen bij de staatsgreep van 1 februari.

Vijftien jaar gevangenisstraf

Het leger lanceerde de staatsgreep na wat volgens hen wijdverbreide fraude was bij de verkiezingen van 8 november, hoewel de verkiezingscommissie heeft gezegd dat de stemming vrij en eerlijk was.

Nobelprijswinnaar voor de vrede Aung San Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie won de verkiezingen met een aardverschuiving. De 75-jarige leider kwam voor het eerst aan de macht na een historische verkiezingsoverwinning in 2015.

Ze wordt nu beschuldigd van het illegaal importeren van zes walkietalkie-radio's en is sinds de staatsgreep niet meer in het openbaar gezien. Aung San Suu Kyi, die onder eerdere militaire regeringen bijna 15 jaar onder huisarrest heeft gestaan, blijft thuis enorm populair, ondanks schade aan haar internationale reputatie door de benarde situatie van de Rohingya-minderheid in Myanmar.

De generaals hebben beloofd zich te houden aan de grondwet van 2008 en de macht over te dragen na verkiezingen, maar op vrijdag zeiden ze dat ze "zouden werken aan de totstandkoming van een grondwet die in overeenstemming en harmonie is met de Democratische Federale Unie".'

Kijk ook eens:

Waarom negeren we de verborgen oplossing van de natuur:

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.