Kappers en scholen weer gesloten in België

“Als de cijfers nog verslechteren, moet men toch overwegen om naar meer drastische maatregelen te gaan en alles wat niet essentieel is tijdelijk te pauzeren”, zei Steven Van Gucht aan VRT NWS. Hij vreest dat de recente maatregelen in het onderwijs wel zinvol zijn, maar wellicht niet voldoende om de stijgende curve af te vlakken.

Update: "Vanwege het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames scherpt België de coronamaatregelen weer aan. Niet-medische contactberoepen, waaronder kappers en schoonheidssalons, moeten de deuren vier weken sluiten. Kleuterscholen blijven open, maar het lagere en hoger onderwijs moet weer op afstand plaatsvinden, zo maakte premier Alexander De Croo woensdag bekend." (bron)

“Ik denk dat we meer maatregelen nodig hebben, maar ook een meer integrale aanpak. Het is niet zo dat de huidige stijging gedreven wordt door de scholen. De scholen zijn communicerende vaten met de rest van de samenleving. Er vinden besmettingen in de scholen plaats, maar dat gebeurt ook op andere plaatsen.”

“We zouden naar een soort lockdown kunnen gaan, zoals we die vandaag ook in het buitenland zien”, gaat Van Gucht verder. “En misschien hoeven we dat ook niet zo heel lang vol te houden en kunnen we weer echt perspectief bieden op versoepelingen in de maand mei dankzij de vaccinatie. Op dit moment zitten we wel met een gevaarlijke cocktail: heel veel besmettingen en heel veel risicopersonen die nog niet ingeënt zijn. Die mensen gaan binnenkort wel hun vaccin krijgen. Het zou toch wel erg spijtig zijn dat ze in die laatste weken nog een besmetting zouden oplopen.”

 
 ©  Kris Van Exel

Marc Van Ranst

Ook Marc Van Ranst sluit een harde lockdown niet meer uit. “Ik snap de aarzeling bij de politici, het zijn enorm moeilijke beslissingen om te nemen. Een nieuwe strenge lockdown is moeilijk voor het mentaal welzijn van mensen, maar het is belangrijk te beseffen dat we brede maatregelen effectief nodig hebben, verspreid over de hele maatschappij.”

De maatregelen in het onderwijs zijn volgens Van Ranst nuttig maar helemaal niet voldoende. “Aan één sector sleutelen volstaat niet meer.”

Het is volgens de viroloog ook belangrijk te kijken wat onze buurlanden verder zullen beslissen. “We moeten goed beseffen dat we het België erg goed hebben gedaan, met relatief soepele maatregelen vergeleken met de buurlanden. Op dit moment worden er echter in Duitsland strengere regels opgelegd, terwijl de cijfers er nog beter zijn dan hier. Als we willen gaan naar een klein golfje, in plaats van een derde golf waar we nu op afstevenen, moeten we durven strenger gaan.”

Emmanuel André

Microbioloog Emmanuel André waarschuwt voor een zorgwekkende grafiek. Het gaat over de Britse variant van het coronavirus, die in een razendsnel tempo stijgt en intussen de meest dominante is.

“Om te begrijpen wat er in België gebeurt, moet men kijken naar wat er sinds het begin van het jaar aan het gebeuren is ‘achter de curves’”, aldus André. ‘Het rode gedeelte is de epidemie van de Britse variant. En die haalt de huidige maatregelen zonder problemen in.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Marc Noppen

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, vindt dat een lockdown moet overwogen worden om de curve opnieuw fors te doen dalen. De dienst intensieve zorgen staat opnieuw onder druk en dus pleit hij voor slagkracht vanuit de politiek, want daar ontbreekt het nog aan in ons land.

“Het blijven aanmodderen gedurende maanden met dan eens verlossen en dan eens verstrengen, zonder terug te keren naar het normale, wordt minder goed opgevolgd en begrepen. Dat is anders bij een iets kortere periode met grote impact, zoals een lockdown van bijvoorbeeld vier weken. Het is nodig om die curve te doen crashen. Dat moet overwogen worden zoals in andere landen ook het geval is”, verklaart Noppen.

“We zien een toch wat ernstigere vorm van de ziekte met die Britse variant en dat wil zeggen dat meer en meer mensen gemiddeld drie tot vier weken op intensieve liggen. Dat eet stilletjes onze capaciteit op. Nu moeten we elke dag kijken of we de niet-Covid-zorg kunnen laten doorgaan. Dat is een alarmsignaal.”

 
 ©  BELGA

Herman Goossens

De huidige coronamaatregelen zullen niet volstaan om de scholen na de paasvakantie open te houden of de horeca op 1 mei open te laten gaan, zei microbioloog Herman Goossens. Hij gaf ook toe dat de sneltesten (Goossens is voorzitter van de taskforce testing, red.) een derde golf niet zullen tegenhouden.

Goossens pleit al langer voor massaal testen om de coronapandemie onder controle te houden. Maandag werd bij bpost gestart met een proefproject met sneltesten.

Dat het allemaal zo lang moest duren, heeft volgens de Antwerpse professor te maken met de ingewikkelde regelgeving. Zo is er de supervisie van een bedrijfsarts nodig om testen op de werkvloer uit te voeren. Ook de administratieve last is vrij hoog, waarbij alle resultaten moeten worden opgelijst.

De federale regering is nieuwe wetgeving aan het voorbereiden die meer flexibiliteit rond snel- en zelftesten moet toelaten. “Ik denk dat het snel zou moeten kunnen gaan. Als het parlement het licht op groen zet, zouden mogelijk midden april al zelftesten mogelijk zijn”, zei Goossens op Radio 1. Werknemers zouden dan zelf een coronatest kunnen uitvoeren, thuis of op de werkvloer. In het onderwijs is wat dat betreft al een proefproejct opgestart met speekseltesten, die dan wel nog naar een labo moeten om verder geanalyseerd te worden.

De professor toonde zich tevreden dat er wat beweegt op testvlak, ook in de bedrijfswereld, maar waarschuwde tegelijk dat die sneltesten een derde golf niet zullen kunnen vermijden, omdat het virus nu te veel circuleert. “De testen gaan niet voldoende het verschil kunnen maken.

Dirk Devroey

Zondag pleitte VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey voor een ‘échte lockdown van vier weken’. Dat deed hij op De Zevende Dag op Eén. “Dat betekent dat alle scholen dichtgaan, arbeiders en bouwvakkers niet gaan werken, enzovoort”, zegt hij.

“Na vier weken zullen we dan op een heel andere plek staan. Vorige keer hebben we het niet goed gedaan. Vorige zomer hebben we al gelost toen de cijfers nog te hoog waren.” Zo’n lockdown kan je ook veel beter controleren, vindt hij. “Veel mensen houden zich nu niet meer aan de regels”, aldus Devroey.

Roel Van Giel

Huisartsenvereniging Domus Medica waarschuwt dat het aantal nieuwe besmettingen gestegen is tot het niveau van oktober, vlak voor de tweede golf. “De non-beslissingen van vrijdag en zondag gaan daar niets aan veranderen. Elke dag die we wachten is er één te veel”, beklemtoont voorzitter Roel Van Giel.

De huisartsenpraktijken, wachtposten en de test- en triagecentra waarschuwen al sinds vorig weekend voor een enorme stijging, zegt Van Giel. “Toen zagen we dat vooral in de provincie Antwerpen, maar dit weekend stellen we hetzelfde vast in heel Vlaanderen. We moeten continu opschalen en zien veel besmettingen bij kinderen en jongvolwassenen.”

Bron: GVA.BE

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.