Avondklok straks naar 22:00 uur voor Ramadan?

Nee. De avondklok gaat niet naar 22:00 uur voor ramadan. Het is hoe het kabinet mensen tegen elkaar op wilt zetten dus val daar niet voor. Zorg ervoor dat je je oogkleppen afzet en ondervindt dat we moeten verenigen in moeilijke tijden. En moeilijke en vreemde tijden zijn het.

Iedereen is toe aan meer versoepelingen maar die lijken maar niet te komen en als ze komen dan zijn het halve gare regels waar je niets aan hebt. Staan we al schaakmat? Is het spel al gespeeld?

Het demissionaire kabinet overweegt de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan. Volgens ingewijden ligt die optie morgen op tafel bij het kabinetsberaad over de coronapandemie.

Aboutaleb vreest voor als er halverwege april tijdens ramadan nog altijd een avondklok geldt. Want in de vastenmaand voor moslims gaan ze vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

Maar hoe ga je dat doen als je nog altijd met de 1-persoons regeling zit? En moeten we dit wel een versoepeling noemen en worden we aan het lijntje gehouden? Bovendien wilt heel Nederland graag op bezoek bij familie, ongeacht of ze bezig zijn met vasten of niet.

Aboutaleb: “Half april dan is Ramadan, dan is het ook het vasten en dat duurt dan tot ongeveer een uur of half 9 / half 10. Ja dan zie je toch dat er drang ontstaat om meer familiebezoek te plegen. Dan heb je toch een miljoen mensen in Nederland die eraan doen. Het wordt dus voor heel veel mensen ingewikkeld om je daaraan te houden. En laten we dan ook hopen dat de cijfers dan tegen die tijd verbeterd zijn of dat er misschien een aantal versoepelingen mogelijk is.”

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei bij het Veiligheidsberaad met de burgemeesters dat de latere avondklok "serieus overwogen" wordt. Veel burgemeesters willen dat, omdat de zomertijd binnenkort ingaat waardoor het langer licht is. Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

Binnen het kabinet zijn er ministers die vanwege de besmettingscijfers vast willen houden aan het verbod om na 21.00 uur buiten te zijn zonder goede reden. Premier Rutte en minister De Jonge geven morgenavond weer een persconferentie.

Vorig jaar mocht niemand tijdens de islamitische vastenmaand ramadan de deur uit tussen 19.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends in de strijd tegen het coronavirus. In Marokko werd juist de avondklok ingesteld toen de ramadan eraan zat te komen. (bron)

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.