Abortus plegen brengt geen spijt (NPO3)

Je wordt uit het familieleven gerukt of er al niet eens bij betrokken. Want dat is wat er gebeurt was als je moeder had besloten een abortus te plegen. Het gebeurt nog altijd op grote schaal dat vrouwen besluiten hun kind weg te laten nemen. De redenen om abortus te laten plegen zijn per vrouw verschillend en erg uiteenlopend.

Intussen staat er niets over de gevaren van een abortus in het artikel en alles wordt maar tegengesproken. En uiteraard laten ze het niet om de 'anti-abortusbewegingen' te framen.

Twee-derde gebruikte anticonceptie wordt beweerd

Er wordt gesproken over demonstranten die roepen dat de vrouw maar geen onbeschermde seks zou moeten hebben. Maar ook al is de vrouw beschermd, dan alsnog is dat niet 100% beschermd, zo verklaard NPO3.

Het is namelijk zo dat twee-derde van de zwangerschappen die ongewenst zijn, er wel degelijk een vorm van anticonceptie werd gebruikt.

Van dat twee-derde deel zat de helft ervan aan de anticonceptiepil en anderen gebruikten een condoom. De rest van de vrouwen gebruikten geen anticonceptie, waaronder ook de mannen niet.

Bijna geen spijt van abortus zeggen ze

Nadat een vrouw abortus heeft laten plegen, zal er bijna geen spijt zijn. Uiteraard zullen er nare gevoelens van verdriet naar boven komen maar na een paar weken is dat gelukkig meestal alweer verdwenen. Alweer zo’n bewering die op de website van NPO3 wordt geplaatst.

Kenniscentrum Rutgers weet te vertellen dat het zelfs beter zou kunnen zijn om abortus te plegen in plaats van de enorme stress te ervaren die een ongewenste zwangerschap met zich mee brengt.

Vrouwen tussen de 30 en 35 jaar

De abortus vindt meestal plaats bij vrouwen in de leeftijd van 30 tot 35 jaar. Vaak hebben de vrouwen die een abortus plegen al een kind. Eén-derde ervan heeft al vaker een abortus laten uitvoeren. De helft van de abortussen gebeurt in de eerste acht weken. In Nederland is er een wet die zegt dat een abortus tot 22 á 24 weken mag.

Veel van de vrouwen komen al eerder tot de conclusie. 65% van de gevallen waarin een zwangerschap afgebroken wordt, gebeurt namelijk in de eerste acht weken. 85% van de abortussen wordt in de eerste twaalf weken uitgevoerd. Een heel klein deel (zo’n 3,7%) vindt plaats tussen de dertien en twintig weken.

Volgens de meest recente cijfers zijn er ongeveer 31.000 abortussen per jaar in Nederland. 90,5% van de vrouwen is woonachtig in Nederland, terwijl de rest van de vrouwen vanuit andere landen hierheen komen omdat het in hun land verboden is om een abortus te plegen.

Geen extra aandoeningen/klachten door abortus

Veel van de anti-abortusbewegingen denken dat er psychische klachten kunnen ontstaan door een abortus te plegen. Toch blijkt uit onderzoek (Van Ditzhuijzen, 2007) dat vrouwen die niet eerder een psychische aandoening hebben gehad, geen kans hebben op het krijgen van een psychische aandoening.

Wel is gebleken dat als vrouwen al eerder psychische aandoeningen hebben gehad dat het risico lichtelijk verhoogd. Het is niet iets blijvends. Toch blijft het heel raar dat het risico verhoogd bij vrouwen die al eens eerder te maken hebben gehad met psychische klachten. Dat zou betekenen dat het dus wel enige invloed heeft op je gemoedstoestand op dat moment.

Verschil tussen morning-afterpil en abortuspil

Met een morning-afterpil kun je een eisprong voorkomen. Wanneer je de morning-afterpil (ochtend na de seks) op tijd in hebt genomen nadat je onbeschermde seks hebt gehad, dan kun je de zwangerschap voorkomen als je geen eisprong hebt gehad. Het beste is om de morning-afterpil 24 uur na de seksuele daad in te nemen.

De pil kun je tot vijf dagen erna nog innemen om effectief te zijn in de werking (zwangerschap tegengaan). Wel is gebleken dat hoe eerder je de morning-afterpil inneemt, hoe beter. Zeker één op de twintig vrouwen heeft weleens een morning-afterpil gebruikt in het afgelopen jaar.

Taboe op abortus vormt probleem

Maar liefst 59% van de vrouwen die een abortus hebben gehad, schamen zich of voelen zich schuldig tegen over zichzelf of anderen. Er wordt vaak geen hulp gevraagd of er wordt ook niet over gepraat met vrienden en/of familie. Zo’n 50% van de vrouwen onder de 25 jaar ervaart schaamte nadat ze een abortus hebben gepleegd.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.