7 coole tips voor een verfrissende nachtrust

De temperatuur is gestegen, en je bent niet in het bezit van een airco. Het is lastig om slaap te vatten. Iedereen heeft er last van, en gelukkig zijn er een aantal handige tips om je warme nachten meer verkoeling te bieden. Een ding is zeker: op zolder zitten is af te raden (typ nu vanaf de zolder dit artikel) met deze hitte. Wacht niet langer en lees verder voor wat handige tips voor verkoeling.

Voornaamste tip 1: Flessen invriezen en voor je ventilator plaatsen

Een van de handigste, en meest eenvoudige tips voor meer verkoeling is een aantal flessen water in de vriezer doen (niet helemaal gevuld). Plaats een ventilator in de kamer waar je gaat slapen en de flessen met bevroren water ervoor. Belangrijk is dat je de flessen in een soort van opvangbak plaatst omdat er condens ontstaat.

Tip 2: De buitenlucht naar binnen trekken

Als het buiten goed is afgekoeld, en het binnen nog benauwd is, trek de koele buitenlucht naar binnen. De slaapkamer ramen openzetten helpt veel. Een ventilator kan je in de hoogste stand in de deuropening zetten en ervoor zorgen dat het de wind richting buiten blaast. Hierdoor wordt de warme lucht langzaam aan naar buiten geblazen en de koude lucht naar binnen gezogen.

Tip 3: Je douchesessie eindigen met koud water

Ga kort onder de douche en zorg ervoor dat je op het einde met koud water doucht. Het hoeft niet ijskoud te zijn, maar wel kouder dan gebruikelijk. Op deze manier kan je lichaam afkoelen voor een tijd. Stap lekker in bed zodat je lichaam nog even verkoelt is, en je genoeg rust kunt pakken om in slaap te vallen.

Tip 4: Je dekbed uit je hoes trekken

Veel mensen, waaronder ik zelf behoor, hebben het liefst iets over zich heen, ongeacht hoe warm het is. Trek de hoes uit je dekbed en het zal meer verkoelend zijn. Een ventilator kan je op je lichaam richten (gezicht vermijden) en zo beter in slaap komen tijdens de warme nachten.

Tip 5: De ventilator op zachte stand aanzetten

Wanneer je het warm hebt, ga je transpireren. Als je zweet hebt verdampt, koel je weer af. Hier heb je slechts een klein beetje wind voor nodig. Zet de ventilator op de zachtste stand en richt het op je lichaam. Uit ervaring kan ik spreken dat het lekkerder is als je de ventilator heen en weer laat gaan tijdens het blazen van wind op je rug. Soms lijkt het net alsof iemand je rug aan het kietelen is (ben er dol op).

Tip 6: Je niet teveel opwinden

In hete nachten moet je je niet teveel opwinden. Elke keer puffen en zuchten omdat het te warm is gaat niet helpen. Ga languit liggen, probeer zo min mogelijk kleding aan te hebben tot waar je je comfortabel bij voelt. Je hoofd koel houden na wat koud water op je gezicht is eenvoudiger. Soms je kussen draaien voor extra verkoeling werkt ook voor veel mensen.

Tip 7: Buiten slapen (Ja, echt!)

Het is niet een vereiste om binnen te slapen in de zomer. Je hebt een mooie achtertuin? Pak een luchtbed of matras, en plaats hem op een geschikte plek. Zorg voor een goede ondergrond om viezigheid aan het matras of je luchtbed te vermijden. Overweeg wel bescherming tegen de muggen. Insectenspray kan helpen tegen bijtende insecten in je achtertuin.

Wanneer je geen achtertuin hebt dan kan je ervoor kiezen om je matras op de koelste plekje in je huis te plaatsen. Dit hoeft niet perse je slaapkamer te zijn. Het klinkt misschien allemaal wat gek, maar het kan een heus vakantiegevoel geven. Een aanrader is de woonkamer. Deze is vaak koeler dan de slaapkamer zelf.

Deel dit bericht:

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.