Voor één keer bomen kopen in je leven (One Time Baby)

Als je nu eens één keer in je leven een boom zou moeten kopen, welke zou het dan worden? En een andere belangrijke vraag, waar plaats je hem? Het kiezen van de juiste boom voor in de tuin kan een lastige taak zijn. Het is misschien wel iets wat je eenmalig gaat doen in je leven (tenzij je van tuinieren houdt). Er zijn zelfs blogs ontstaan over 'bomen kopen' en forums waar ze discussies voeren over welke boom het beste is voor in je tuin.

Wij geven op deze pagina enkele suggesties met welke bomen je je tuin kunt aankleden. Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de hoogte van de boom. De ligging van de tuin kan voor een groot deel bepalen hoe groot de boom mag zijn. Je wilt niet teveel zon tegenhouden als de zon schijnt. De juiste boom kan een tuin maken of kraken. Per bomensoort zijn er nadelen en voordelen te benoemen, en er zijn genoeg opties om uit te kiezen.

Krentenbomen
Krentenbomen

De juiste bomen kopen voor in de tuin

Het is belangrijk om eerst goed naar je tuin te kijken voordat je besluit wat voor boom je koopt. Dan pas kan je bepalen wat voor soort boom je wilt. Je hebt bomen met of zonder bloesem en / of vruchten, en in verschillende vormen, groottes en breedtes. Het is aan te raden om wat voorbeelden te bekijken op het internet om een betere indicatie te krijgen voor wat voor bomen je mooi vindt.

Glansmispel
Glansmispel

Houd er rekening mee dat een boom groeit. Wanneer je de boom gaat planten kan het alsnog de gewenste grootte bereiken. Maar let wel op, als de boom te groot voor je tuin wordt, kan het op ten duur veel zonlicht wegnemen. Dit heeft gevolgen voor de andere planten in je tuin. Populaire bomen om te kopen zijn op dit moment de trompetboom, krentenboom, glansmispel, judasboom en kogelacacia.

Planten voor meer aankleding

Planten kleden de tuin ook mooi aan. Niet alleen bomen kopen is belangrijk voor je tuin, ga eens op zoek naar wat leuke planten, en het zal een stuk beter eruit komen te zien. Er zijn genoeg bloeiende vaste planten die voor meer kleur in de tuin zorgen. Neem als voorbeeld de hortensia, lavendel, skimmia, rozenstruik en magnolia.

judasboom
Judasboom

Welke boom kan ik het beste kopen?

- Een boom die bij je tuin past (welke past bij mijn tuin?)
- Let op de grootte van de boom. Dit zal een van de belangrijkste dingen zijn om rekening mee te houden. Wanneer je in het bezit bent van een kleine tuin dan is het afgeraden om een boom te kopen die uit kan groeien tot een hoogte van wel 15 meter.
- De kleuren van de boom zijn natuurlijk ook iets om op te letten. Bij de keuze van een boom moet je nagaan of de kleur goed past bij het seizoen. Een roodbladige kerspruim boom kan een mooier accent toevoegen aan je tuin. En als je al wat planten hebt staan dan zou je eens moeten kijken naar de bloeitijden ervan. Een winterbloeiende boom is aan te raden zodat je tuin in vier seizoenen altijd iets te bieden heeft.
- Een boom kopen die eetbaar is. Er zijn genoeg eetbare bomen op te noemen. Het zal meer waarde toevoegen aan je tuin voor bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen. Als je in de zomer van de bomen af kunt eten zou toch geweldig zijn? Zoethout daarentegen is geen echte houtsoort. Het is een zoetstofhoudende wortel van de Glycyrrhiza glabra struik. Je kunt eten van de Chinese maggiboom. Deze kan je als smaakmaker gebruiken, en het is kruidig en aromatisch net als uitjes of maggi. Verder heb je nog de beukenboom met beukennootjes, hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes, ruwe berk (wel bitter), jonge dennennaalden voor in de thee (lichtgroene toppen) en nog veel meer.

Nederland telde in 2015 ruim 162 miljoen bomen. Het aantal hectare aan bos neemt in Nederland de jaren echter af door boeren die bomen kappen voor op hun land.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.