Dwangsom Kansspelautoriteit aan EA voor lootboxen onterecht opgelegd

In 2019 legde de Kansspelautoriteit FIFA-maker EA (Electronic Arts) een dwangsom op van 250.000 euro per week, oplopend tot een maximum bedrag van 5 miljoen euro. De reden van de dwangsom zijn de lootboxen die aangeboden worden. Met een lootbox weet je van tevoren niet welke voetballer je uit het pakje krijgt om te gebruiken voor Ultimate Team, een populaire spelmodus binnen het FIFA spel.

De Kansspelautoriteit heeft uiteindelijk ongelijk gekregen van de Raad van State. Woensdag 9 maart 2022 is er geoordeeld dat Electronic Arts met hun lootboxen geen opzichzelfstaand spel aanbiedt. Het is geen kansspel, en behoort tot het voetbalspel zelf. Omdat er geen sprake is van een kansspel, heeft EA ook geen vergunning nodig van de Kansspelautoriteit.

Omdat spelers doorverkocht kunnen worden aan andere spelers, beschouwde de Ksa de lootboxen als een illegale vorm van gokken online. Volgens Electronic Arts zijn deze lootboxen alleen beschikbaar binnen het voetbalspel zelf. De rechter oordeelde dat het niet om een losstaand kansspel gaat. Hoewel eerder de Kansspelautoriteit gelijk heeft gekregen van de rechtbank in Den Haag, is er nu toch besloten dat EA gelijk heeft.

De Kansspelautoriteit kan niet meer in beroep gaan omdat de uitspraak onherroepelijk is. De uitspraak heeft overigens ook gevolgen voor andere spellen. Een ding is zeker, de Kansspelautoriteit heeft de dwangsom onterecht opgelegd in 2019. Of dit verder nog een staartje gaat krijgen, is nog maar de vraag. De kans is groot dat EA een aanklacht indient voor mogelijke schade die is aangebracht aan deze bekende spellenmaker.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.