Verplichte vaccinpaspoort & lockdown tot 21 juni of eventueel langer

'Optimistische' lockdown in Engeland eindigt op 21 juni. Boris Johnson had hier iets over te zeggen. (Nederlandse vertaling staat onder de video).

Boris Johnson: Je hebt de mening gehoord verschillende wetenschappen, ze zijn er absoluut van overtuigd dat dit het juiste is om te doen. We moeten de leerlingen op 8 maart weer naar school krijgen en dat is wat we gaan doen.

En ik wil ouders en leraren bedanken die dit hebben gedaan. Niet alleen tijdens de pandemie om voor kinderen thuis te zorgen, maar ook om ze tijdens de pandemie te onderwijzen, in een poging ze gaande te houden.

En ze weten, gewoon door met leraren hier, en met leerlingen hier te praten, hoe belangrijk het is om weer de klas in te gaan. En dat is wat we gaan doen.

Ze hebben geweldig werk verricht door ervoor te zorgen dat het Covid-veilig is. Je kunt alle voorbereidingen zien die verantwoordelijke scholen in het hele land hebben getroffen, en dat is fantastisch om te zien.

Reporter: Ik wil graag vragen over de 'route kaart' van gisteren. Sommigen denken dat het te langzaam gaat. Maar veel mensen zijn al heel lang ongelooflijk voorzichtig geweest, en ze zullen zien dat je in april niemand meer binnen kunt hebben. En dan kom je in mei, en kun je andere mensen weer binnen zien, en kun je met duizend andere mensen naar openbare gebouwen gaan. Dat voelt als een flinke sprong, weet je zeker dat dat soort sprongen in slechts vijf weken gedaan kunnen worden?

Boris Johnson: Sommige mensen zullen zeggen dat we te snel gaan. Sommige mensen zeggen dat we te langzaam gaan. Ik denk dat de balans goed is. Ik denk dat het een voorzichtige, maar omkeerbare benadering is. Dat is volgens mij wat mensen willen zien.

En de reden voor de kloof, zoals je weet, is dat het ons de tijd geeft om te kijken naar de impact van elk van de veranderingen, elk van de versoepelingen, de openingen dat we doen.

Kinderen weer naar school krijgen is enorm belangrijk voor het land. We hebben tijd nodig om te beoordelen wat dat met de ziekte doet, met de prevalentie van Covid. En aan de andere kant, als je kijkt naar de openingen van 12 april, moet je kijken naar de impact daarvan, wat doet essentiële detailhandel, de opening van horeca in de buitenlucht, enzovoort.

Je voegt de hele tijd toe aan het risicobudget, en je hebt tijd nodig om de impact daarvan te observeren, dus we denken dat het een verstandige aanpak is. Het is een voorzichtige aanpak, maar ook omdat ik denk dat mensen kunnen zien dat het niet anders kan.

We openen op 21 juni op een manier waarvan ik niet denk dat de mensen dat voor mogelijk hadden gehouden als de vaccinaties niet waren uitgerold. Het zijn die vaccinaties van het massale programma, die geleid worden door de NHS, deze hebben het verschil mogelijk gemaakt.

Reporter: Je klinkt op dit moment behoorlijk zeker van de deadline van 21 juni. Er zijn enkele zorgen van de medische hoofdofficieren in Wales. Dat het eigenlijk een beetje te snel is. Hoeveel vertrouwen moeten mensen hebben over het halen van die laatste deadline tot in de vroege zomer?

Boris Johnson: Ik heb goede hoop, maar uiteraard kan niets worden gegarandeerd, en het hangt allemaal af van de manier waarop we voorzichtig blijven en de richtlijnen in elke etappe blijven volgen. Daarom is het zo belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Ik denk dat mensen het wel begrijpen, ze kunnen de logica zien van wat we proberen te doen.

Maar echt vanwege de immense mogelijkheden die de uitrol van vaccinaties nu biedt, want de wetenschap heeft ons deze manier gegeven om een ​​heel schild rond onze bevolking te creëren. We kunnen met enig optimisme naar die datum van 21 juni kijken. Ik denk dat ik het zo zou zeggen, ik ben erg optimistisch dat we terug kunnen komen.

Reporter: Ik wil je even iets vragen over het immuniteitscertificaat. Ik denk dat iedereen het vaccinpaspoorten gaat noemen, wat de overheid ook doet. Je kondigde gisteren iets aan daarover. Kun je nog iets meer zeggen over wie het doet, hoe lang het duurt, en in het bijzonder, is er iets van tafel als onderdeel van hoe je er tegenaan kijkt?

Boris Johnson: Dit is een gebied waar we naar nieuwigheid voor ons land kijken. Dit soort dingen hebben we nog niet eerder gehad. We hebben nooit gedacht in termen van iets dat je moet laten zien om naar een pub of theater te gaan. Er zijn diepe en complexe problemen die we moeten onderzoeken. Ethische kwesties over wat de rol is voor de overheid bij het verplichten voor mensen om zoiets te hebben, of zelfs mensen te verbieden zoiets te doen.

Er zijn complexe problemen die we moeten oplossen. We mogen niet discrimineren tegen mensen die om wat voor reden dan ook het vaccin niet kunnen krijgen. Er kunnen redenen zijn, medische redenen waarom mensen geen vaccin kunnen krijgen.

Maar ook mensen die er moeite mee hebben een vaccin te nemen. Weet je, deze mensen. Sommige mensen die echt weigeren om er een te krijgen. Ik denk dat dat een vergissing is, ik denk dat iedereen een vaccin zou moeten hebben.

En we hebben tijd, want wat we doen is het uitrollen van het vaccinatieprogramma, en dat zal de komende maanden doorgaan. In de tussentijd wil ik een behoorlijke herziening van de kwestie zien en dat zal gebeuren onder leiding van Michael Gove, de kanselier van het hertogdom Lancaster. Die zal produceren, zal er de beste wetenschappelijke morele filosofische ethische standpunten over hebben.

En we zullen de weg voorwaarts uitwerken, ik weet dat de fervente Libertariërs bezwaar zullen maken. Maar andere mensen zullen denken dat er een reden voor is. En als je kijkt naar de internationale kant van de dingen zoals internationale reizen, dan lijdt het geen twijfel dat dat is waar veel mensen en veel landen naartoe zullen gaan.

Ze zullen aandringen op vaccinatiepaspoorten, zoals mensen vroeger aandrongen op bewijs dat je bent ingeënt tegen gele koorts of zo. Dus het zal hoe dan ook op het internationale toneel komen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.