Lhbti-rechten in grondwet verankerd

Dinsdag heeft een meerderheid in de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Ook discriminatie op basis van een handicap is opgenomen in de grondwet. COC Nederland heeft aangegeven het verankeren van de rechten van lhbti-ers een historische overwinning voor de regenbooggemeenschap te vinden.

Voorzitter Astrid Oostenbrug zei: “Eindelijk worden lhbti-rechten trots genoemd in artikel 1 en niet meer weggemoffeld”. "En verankering in de grondwet is een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaarbevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap."

D66, PvdA en GroenLinks waren de initiatiefnemers het voorstel in de grondwet te laten aanpassen. Wanneer er een tweede stemming plaatsvindt, is er meer steun nodig. In 2020 steunden beide Kamers de wetwijziging voor lhbti-ers. Sinds 2004 is COC bezig met de verankering van rechten voor homo- en biseksuelen, interseksuelen en transgenders in de grondwet. In landen als Portugal, Malta, Mexico, Zuid-Afrika en Zweden is de verankering van de rechten al eerder gebeurd.

In artikel 1 staat dat iedereen in Nederland "in gelijke gevallen gelijk behandeld" wordt. Daarna wordt een aantal gronden expliciet genoemd, waaronder geslacht en ras. Die lijst wordt nu uitgebreid. Zo'n aanpassing kost jaren omdat er meerdere keren over gestemd moet worden. Dat traject is nu afgerond.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.