Zonnebankstudio 100% omzetdaling en krijgt geen juiste steun

Manuela is een onderneemster in hart en nieren, maar heeft sinds 15 december haar deuren gesloten van de zonnestudio. 'Je oogt er gezonder van', zo zegt ze. Wybren van Haga stelt haar de vraag: “Zelfs Hugo de Jonge?”

Er is nog nooit eerder een besmetting geweest in één van haar vier zaken en ze maakt gebruik van het bron- en contactonderzoek. Bovendien komen mensen helemaal niet met elkaar in aanraking en worden er de hoogste normen en waarden aangehouden als het aankomt op hygiëne.

Als ze nou genoeg steun zou krijgen dan konden we het nog een beetje begrijpen. Tuurlijk, het kost ons wat belastingcenten, maar zij zou in ieder geval geholpen zijn. En nu gaan onze centen naar het buitenland!

Maar wat is nu het geval, ze ontvangt steun voor drogisterijartikelen in plaats van een zonnestudio. De reden? Omdat je er drogisterijartikelen kunt kopen. Het probleem is alleen wel dat nu niemand producten koopt en ze een 100% omzetdaling heeft.

Ze heeft het zelfs proberen aan te vechten om de juiste steun te krijgen maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. “Want ze pakken gewoon de SBI-code die bovenaan staat”, aldus Manuela.

https://www.youtube.com/watch?v=nxHpaQqgvj8

Wybre: “Ik hoop echt van harte dat we de verkiezingen gaan winnen en we gewoon direct op 18 maart weer open mogen.”

Wybren: “Het is een zonovergoten dag en we staan hier in Helmond, bij Zonnestudio Sun & Shine. Manuela is een topondernemer, heeft vier zonnestudio’s, en we gaan aan haar vragen hoe zij de coronamaatregelen, de coronacrisis, overleeft.

Ja Manuela, we zijn hier bij Sun & Shine, jouw zonnestudio. Je hebt vier zaken. Hier heb je 13 cabines en sinds 15 december ben je dicht. Hoe ga je het in godsnaam volhouden?”

Manuela: “Het is gewoon moeilijk want je bent heel de eerste lockdown ben je open geweest en dan moet je 15 december sluiten. En nu gaat alles open en dan mag je niet open. E dat is gewoon moeilijk te verkroppen en de reden daarvoor, niemand die me kan geven.”

Wybren: “Ja, want Hugo de Jonge die schijnt ook regelmatig naar de zonnebank te gaan?”

Manuela: “Ja, Hugo de Jonge die voelt zich ook beter. Dat heeft hij zelf aangegeven in het nieuws dat hij zich beter voelt als hij even onder de zonnebank gaat. Hij voelt zich dan gezonder.

Wybren: “En klopt dat?”

Manuela: “Ja, ik denk dat heel veel mensen zich wel beter voelen door de warmte, maar ook door het kleurtje wat erop komt, dat je al gezonder oogt.”

Wybren: “Zelfs bij Hugo de Jonge?”

Manuela: ”Zelfs bij Hugo de Jonge.”

Wybren: “Manuela, heb je wel eens besmettingen hier gehad?”

Manuela: “Nee, totaal niet. Ik denk ook niet dat je hier een besmetting op kan lopen. Alles qua hygiëne, alles wordt afgedaan wat het menselijk lichaam maar aanraakt, en dat niet alleen, er zit ook nog eens een keer een lucht ventilatie systeem in wat 1700 kuub per zonnebank nieuwe lucht in- en afvoert. Dus ja, het is te gek voor woorden.”

Wybren: “Ja, ongelooflijk, maar er zijn geen cijfers bekend van hoeveel besmettingen? Ken je mensen die corona hebben gekregen omdat ze naar de zonnebank gingen.”

Manuela: “Nee, nee. Helemaal geen. Nooit gebeurd. Wij doen ook altijd een bron- en contactonderzoek. Mensen laten gegevens achter dus daar kunnen ze altijd op terugkomen.”

Wybren: “Maar de overheid geeft toch heel veel steun dus je wordt ruimschoots gecompenseerd. Je hebt de TOGS, de Tozo, de TVL, de TONK. Ze verzinnen in Den Haag allerlei…”

Manuela: ‘Nee, we hebben de TVL en de NOW-regeling.”

Wybren: “En is dat voldoende?”

Manuela: “Nee, ondanks dat we onder een verkeerde SBI-code vallen of tenminste, ja, het wordt bij de Kamer van Koophandel niet gevraagd van ‘wat is de hoofdzaak? Ze vragen gewoon: wat doe je in de zonnestudio?”

Ik neem aan als je een zonnestudio in gaat schrijven dat je de hoofdzaak zonnestudio is. En dan komen er producten bij en dan zeggen ze: ‘ja, het zijn drogisterijartikelen.’ En nu vallen we onder de drogisterijartikelen dus ja, we krijgen een stuk lager steun.”

Wybren: “Maar hoe zit dat precies met de SBI-codes? Eén voor drogisterij en één voor zonnestudio? Maar daar kun je gewoon bezwaar tegen maken toch?”

Manuela: “Nee, dat kan niet. Dat moet je weer aanvechten. Hebben we aangevochten maar ook daar krijgen we nee op. Want ze pakken gewoon de SBI-code die bovenaan staat.”

Wybren: “Hoeveel procent omzet daling heb je dan?”

Manuela: “Nu hebben we 100% omzetdaling, want je bent dicht.”

Wybren: “Ja, oké, maar je hebt natuurlijk de drogisterijartikelen?”

Manuela: “Nee, want die worden niet verkocht want mensen gaan niet meer onder een zonnebank dus die kopen ook geen bruiningsversneller. Waar zouden ze die voor gebruiken?”

Wybren: “Ja, maar dan maakt het toch niet uit wat voor SBI-code je hebt, want je hebt gewoon nul omzet.”

Manuela: “Ja, we hebben nul omzet en toch krijgen we het niet.”

Wybren: “Ja dit is toch niet meer uit te leggen?”

Manuela: “Nee, dit is gewoon niet uit te leggen.”

Wybren: “Ontzettend bedankt dat we hier even mochten zijn. Ik hoop echt van harte dat we de verkiezingen gaan winnen en dat jullie na 17 maart, gewoon direct op 18 maart, weer open mogen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.