Zijn we nog wakker

We moeten wel wakker blijven in deze coronacrisis om bewust te zijn van wat ons nog te wachten staat. Versoepelingen? Nee hoor. Maatregelen? Jazeker! Testen? Dat ook.

  • Avondklok blijft tot 30 maart maar zal wellicht verlengd worden tot verder
  • Jongeren moeten testen voordat ze weer naar de universiteit kunnen
  • Kleine detailhandelszaken zullen sneuvelen vanwege te weinig m²
  • Ziekenhuis stabiel maar kijk wel uit want de bezetting is nog hoog
  • Kinderen weer zwemmen, volwassenen sporten (eind maart pas)
  • Coronacijfers laten we oplopen door meer sneltesten erin te brengen
  • Coronabesmettingen stijgen en versoepelingen zullen niet mogelijk zijn
  • Al het bovenstaande was een illusie en we krijgen niet meer vrijheden
  • Bovenstaande zin is geverifieerd door een feitenchecker

Volgens betrokkenen van het beraad in het Catshuis, is er al besloten dat de avondklok verlengd wordt tot 30 maart. Jaap van Dissel en ministers die betrokken zijn bij het coronabeleid kwamen zaterdagmiddag samen. De conclusie: teveel besmettingen om aanstaande maandag al met versoepelingen te komen.

Het kabinet durft ook nog altijd geen hbo en universiteiten de ruimte te geven om weer open te gaan. Als ze wel open willen dan zal het met een preventief testbeleid zijn. Dit betekent dat studenten zich thuis gedwongen moeten testen terwijl ze geen klachten hebben om nog naar de universiteit te mogen.

De heropening van terrassen of detailhandel ligt verder weg. Daar wordt pas over drie weken naar gekeken. De detailhandel krijgt te maken met verschillende regels zoals het winkelen op afspraak of slechts twee klanten per verdieping of er moet gekeken worden naar het aantal m².

Hoe groter een winkel, hoe meer klanten naar binnen mogen. Hierdoor gaan eigenaren met een winkel die veel interessanter is voor een groot publiek, onmogelijk nog op volle toeren te draaien. Er zou gezegd zijn dat in het eerste weekend van april met Pasen de buitenterrassen weer heropend kunnen. De detailhandel krijgt iets meer ruimte.

Dit is alleen mogelijk als de coronacijfers er beter uit zien als nu. Dus jongens, nog eventjes doorzetten! Als je nu nog tegen de maatregelen in gaat dan ben jij de schuldige dat de coronacijfers zijn opgelopen en we geen versoepelingen krijgen.

Vrijdag zijn er ook al gesprekken gevoerd door de MCC (Ministeriele Commissie Covid-19). Een groep willen graag versoepeling zien omdat ze zien dat de cijfers er beter uit zien. Een andere groep kijkt naar de coronacijfers van vandaag om ons te blijven onderdrukken.

Hoewel de bezetting in het ziekenhuis stabiel is, is die nog altijd hoog. Ze willen dat er een betere situatie ontstaat door de hoeveelheid vaccins die we tot ons nemen. De horeca zal niet gesteund worden met het openen van terrassen. Want we moeten preventief handelen en stel je eens voor dat het te gezellig wordt en iedereen weer op een kluitje zit?

En over de avondklok valt al helemaal niet te praten! Volgende week maandag zou deze avondklok aflopen maar Ferd Grapperhaus heeft al eerder aangegeven bij de MCC dat deze waarschijnlijk verlengd moet worden. Sportscholen zijn ook niet goed voor je wist hij te zeggen.

De kinderen kunnen wel weer zwemmen en volwassenen krijgen iets meer vrijheid terug en kunnen weer sporten gaan beoefenen. Maar, dat is pas eind maart hé. En niet gebaseerd op de coronacijfers zoals ze er nu voor staan!

En weet je wat? We gaan ervoor zorgen dat de jongeren op scholen een zelftest krijgen en die ook preventief moeten gebruiken om weer naar de universiteiten te kunnen. Hopelijk komen er wat vals-positieven uit zodat we de besmettingscijfers weer iets omhoog kunnen krikken. Ja, goed plan.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.