Studenten sneltesten: “opschalen en naar grote aantallen brengen.”

Hugo de jonge en OMT-lid Jan Kluytmans zijn van plan het testen voor studenten op te schalen en naar grote aantallen te brengen Er is natuurlijk de laatste jaren heel veel afgeschaald op verschillende vlakken en ze vonden het nu hoog tijd om daar eens verandering in te brengen.

Nou, hier hebben we het dan. De opgeschaalde zelftesten vanuit huis. Het is nu nog even afwachten voordat de studenten preventief moeten testen zonder dat ze klachten hebben om weer naar school te kunnen.

https://www.youtube.com/watch?v=bDCAwELpk_A

Jan Kluytmans (Arts Microbioloog, Amphia Ziekenhuis & UMCU): “We zijn hier in Den Bosch, bij Hogeschool de Has. Hier gaat een pilot starten om te kijken of we met sneltesten bij studenten het praktijkonderwijs weer veilig op te starten. We hebben nu resultaten dat mensen zichzelf kunnen testen. We willen eigenlijk gebruiken zodat studenten zich thuis kunnen testen en dan met een soort testbewijs naar school kunnen gaan. En we kijken of dat opschaalbaar is, of we dat naar grote aantallen kunnen brengen en of het er ook toe leidt dat het veilig is."

Hugo de Jonge (Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport): “Een deel van de mensen die lijdt zelf onder dat virus, maar een nog groter deel van Nederland inmiddels lijdt echt onder de maatregelen tegen dat virus. Het is steeds moeilijker om dat allemaal in evenwicht te houden en de solidariteit te vragen die dat met zich meebrengt. Dus daarom zijn dit soort mogelijkheden ongelooflijk belangrijk om het nog eventjes vol te houden. Dus ja, ik geloof hier wel heel erg in.”

Liz Chermin (Lid College van Bestuur Has Hogeschool): “Ze missen hun docenten en het is natuurlijk heel moeilijk om je op afstand gemotiveerd te houden. Dus als je elkaar ontmoet, kun je elkaar ook weer echt in de ogen kijken. Even horen hoe het met elkaar gaat, elkaar motiveren, en dat geeft ons de boost om ook weer wat meer door te kunnen gaan. Dus ik denk dat het voor studenten echt perspectief geeft om op deze manier wat vaker op de HAS te kunnen komen.”

Jan Kluytmans (Arts Microbioloog, Amphia Ziekenhuis & UMCU): “We gaan een zelftest doen. Heb je dit al eens gedaan?”

Sieb Swager (Voorzitter studentenvereniging HAS Hogeschool): “Ik heb nog nooit een test bij mezelf afgenomen. Voor veel studenten is het echt wel heel lastig. Zeker in deze tijd van je leven heb je gewoon heel veel behoefte aan sociale contacten. Dat is gewoon heel moeilijk en ik denk toch wel dat dit echt wel dat lichtpuntje is, dat de studenten momenteel nodig hebben.”

Jan Kluytmans (Arts Microbioloog, Amphia Ziekenhuis & UMCU): “Ja, eigenlijk is dit alles. Het is nu 15 minuten wachten en als je dit thuis ’s ochtends gedaan hebt voor het ontbijt. Dan heb je na het ontbijt de uitslag. Dat is best wel makkelijk en met dat papiertje weet je hoe je erin staat. Die komende twee maanden vind ik een hele moeilijke tijd. En ik hoop dat dit helpt om wat meer mogelijk te maken. We moeten goed de vinger aan de pols houden en hier allemaal zo goed mogelijk gebruik van maken.”

Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Heel fijn Jan, dat jij hier mee aan de slag kan gaan en dat we bezig zijn met dat valideren en ik hoop dat we hiermee echt een stap verder komen."

Sieb Swager (Voorzitter studentenvereniging HAS Hogeschool): “Kijk eens aan, gelukkig één streepje, dus negatief.”

Hoe nauwkeurig zijn snelle COVID-tests?

Als we het hebben over 'nauwkeurigheid' van COVID-19-tests, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen 'nauwkeurigheid' en 'gevoeligheid'. Snelle tests zijn alleen effectief bij het detecteren van hoge virale ladingen. Dit betekent dat, als een monster voldoende hoeveelheden coronavirus-antigenen bevat, snelle tests redelijk nauwkeurig zijn.

Maar waar ze naar beneden vallen, is het gevoeligheidsfront. In tegenstelling tot PCR-tests, versterken snelle tests het virus niet, en daarom missen ze vaak lagere infectieniveaus. Dit betekent dat ze vals-negatieve resultaten kunnen geven aan mensen die zich bijvoorbeeld in de vroege of late stadia van een infectie bevinden, of aan mensen die geen symptomen hebben.

Dit alles veronderstelt ook dat de test correct is gebruikt - en dit is een probleem dat niet kan worden gecontroleerd met thuistestkits. Typische fouten kunnen zijn: het nemen van monsters vanaf de verkeerde plaats (te laag in de neusholte), het aanbrengen van te weinig druppels vloeistof of het verkeerd aflezen van het resultaat.

Voordat het BfArM zijn goedkeuring gaf, wilde het er daarom zeker van zijn dat de tests niet alleen nauwkeurig waren, maar ook gemakkelijk en veilig te gebruiken voor leken (in plaats van medische professionals). Dit hield onder meer in dat de instructies gemakkelijk te begrijpen zijn.

Conclusie

We gaan een derde golf tegemoet. 😉

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.