Raketaanval gericht op Centraal-Israël

Het blijft raketten regenen in Israël. Hamas vuurde dinsdag maar liefst 400 raketten af richting de Joodse staat. Het Israëlische defensieleger (IDF) bestookte op zijn beurt 130 doelwitten binnen de Gazastrook.

Bij de raketaanvallen van dinsdag kwamen ditmaal twee Israëlische vrouwen om in Ashkelon, een populaire badplaats in het zuidwesten van het land. Het weerwoord van de IDF bestond uit gerichte aanvallen tegen Hamas en Islamitische terreurgroepen binnen de Gazastrook.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat de intensiteit van het IDF-tegenoffensief alleen maar zal toenemen in verhouding met het aantal raketten dat wordt afgevuurd.

https://twitter.com/i/status/1392186738924310532

De Israëlische overheid spreekt ondertussen ware oorlogstaal: ‘We zitten volop in een (militaire) campagne’, zei Netanyahu dinsdag. ‘Sinds maandag valt de IDF honderden Hamas-doelwitten en Jihadisten aan die opereren vanuit de Gazastrook. We schakelen hun aanvoerders uit en andere belangrijke doelwitten. Hamas zal getroffen worden op manieren die ze nog niet hadden verwacht’, voegt Netanyahu nog toe.

Opnieuw met de messen getrokken tegenover elkaar

Israël en Palestina lijken opnieuw af te glijden naar een open confrontatie. Maandag was nog de bloedigste dag in de recente geschiedenis van het decennialang aanslepende conflict. Toen kwamen er 20 mensen om bij de genadeloze reactie van de IDF op het afvuren van 50 raketten richting Jeruzalem door Hamas. Negen van die slachtoffers waren kinderen.

De aanval van Hamas was dan weer een reactie op de hardhandige ontruiming van de al-Aqsa moskee in Jeruzalem, ofwel de Tempelberg, door de Israëlische politie. Daarbij vielen zeker 300 Palestijnse gewonden, waarvan een tiental nog steeds in kritieke toestand liggen.

De Joodse en Islamitische gemeenschappen staan al langer weer volledig met de messen getrokken tegenover elkaar. De twee groepen werpen namelijk allebei Jeruzalem op als hoofdstad. Over dit hete hangijzer kwam het in de laatste weken wel eerder tot straatgevechten tussen Joodse betogers, de Israëlische politie en Arabische jongeren.

Terroristen uitgeschakeld maar ook burgerslachtoffers

Eind april werden er dan voor het eerst sinds lange tijd opnieuw raketten afgevuurd richting Israël vanuit de Gazastrook. Toen viel de IDF ook al de regio binnen met een vergeldingsactie.

Ondertussen zijn er deze week al meer dan 400 raketten afgeschoten door Palestijnse militanten. Naast de twee dodelijke slachtoffers, vielen er meer dan 80 gewonden onder de Israëli’s in het zuidelijke Ashkelon.

In een aanval van het IDF op dinsdag werd Hassan Abu al-Atta, een aanvoerder van de Islamistische Gaza Brigade-groep, gedood. Ook Samah Abed al-Mamlouk, een andere Palestijnse terrorist, overleed door toedoen van een militaire actie van het IDF. Al-Mamlouk zou volgens de Israëlische legertop de controle hebben over het rakettenarsenaal van de Jihadisten.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.