Pfizer meest winstgevende bedrijf van Nederland maar betalen nauwelijks belasting

Miljardendeal, de focus op gezondheid is volledig uit beeld. Pfizer had 22 miljard euro winst in 2021. De vraag die kan opkomen, wat vinden we daarvan? In crisistijd zoveel winst maken, is dat wel verantwoord en proportioneel?

En vooral als je kijkt welke belastingtrucs zijn toegepast – hoewel er geen regels overtreden zijn (dus niet ontdoken) – is er wel gekeken hoe ze maximaal fiscaal konden profiteren via allerlei constructies. Overigens niet alleen Pfizer doet dit. Alle groten kijken hiernaar om zo min mogelijk belasting af te dragen.

Interessant is dat de vaccinaties op universiteiten worden ontwikkeld en dat dat met belastinggeld betaald is. Vervolgens worden de vaccinaties door bedrijven zoals Pfizer opgekocht en met grote winst weer doorverkocht.

Er vloeit geen geld terug naar de belastingbetaler maar alles wordt door de farmaceuten ingenomen. Tevens is er een hele grote prijs gevraagd voor het leveren van de vaccinaties. Zo kostte een prik eerst € 15,50 en is die prijs vervolgens opgehoogd naar € 19,50. Het is goed om te kijken hoe die prijs tot stand komt omdat er ook bedrijven zijn die veel minder rekenen.

Is Pfizer de oorzaak van de oversterfte?

Er is inmiddels meer bekend over de oversterfte. Er moet aangetoond worden dat mensen niet komen te overlijden aan de vaccinatie. Velen komen zomaar plots te overlijden en er lijkt een verband te zitten tussen de overlijdens en de vaccinaties.

Toch betekent het niet dat het specifiek de oorzaak is; maar onderzoek zal dat uitwijzen. Stoppen met de booster voordat dat onderzoek is afgerond. Wat als het zo is? Waarom nog meer vaccinaties nemen?

Pfizer was al eerder bevraagd over de grote winst die ze hebben gemaakt. Daarop werd geantwoord dat ze een wereld reddend vaccin hebben gemaakt en dat dan dus eigenlijk niet over de winst geklaagd mag worden. Het grote probleem is dat ze het bedrijf in Nederland gevestigd hebben, maar de winst vervolgens naar andere landen toesluizen en de belasting daar afdragen.

Tevens is er juist oversterfte gaande en is de vaccinatie dan wel wereld reddend geweest? Maar zelfs al zou je aannemen dat de vaccinaties zo goed waren geweest, dan zou je fiscaal gezien nog altijd niet zo de belasting moet ontduiken. De winst teruggeven aan de burgers in Nederland zou de juiste keuze zijn geweest.

Toen de pandemie net om de hoek kwam kijken, gingen veel farmaceuten aanschuiven bij televisieprogramma’s, nu er veel zorgen zijn, zie je ze niet meer. De angst is natuurlijk allang aangewakkerd met de nare voorspellingen die toen constant gedaan werden. Er zitten in ieder geval geen consequenties aan verbonden voor Pfizer omdat er nooit regels zijn overtreden.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.