De leugens van Mark Rutte en Hugo de Jonge

De leugens van Mark Rutte en Hugo de Jonge

Luister mensen. Het maakt niet uit hoe het loopt want het lijkt alsof ze altijd winnen. En dat is misschien ook wel zo. Want zeg nu eerlijk; vind je deze maatregelen fijn? En zeg nu eerlijk; wil je het vaccin graag?

Ze zeggen dat in de tweede week van april een derde golf komt, maar als die er niet komt, dan komt dat omdat we meer vaccins tot ons hebben genomen. Als die er wel komt, dan blijven de maatregelen alsnog gelden.

Kortom. Hier kom je nooit uit zonder een vaccin te nemen. En anders heb je sowieso de maatregelen nog. En zelfs met een vaccin zal je niet af zijn van veel regels die onze vrijheden inperken. Knuffelen is er niet meer bij!

Voortaan zal je sneltesten nodig hebben om nog leuke dingen te kunnen doen. En anders een vaccinatie achter de kiezen. Eén van de twee. Mark Rutte vindt dat de Nederlanders zich slecht gedragen tegenover Duitsland en Denemarken.

Derde golf halverwege april op komst, dus avondklokje blijft nog wel even. Terrassen enkel open als R-getal onder 1 blijft, inclusief ziekenhuizen stabiel, we ons nog beter aan de maatregelen gaan houden, en nog meer te testen bij klachten. En nog veel MEER.

Wat ik hieruit op kan maken? "ALLES KAN KAPOT", zoals Alex Soze zou zeggen. En zal ik je nog wat zeggen? Ze zijn goed op weg ALLES KAPOT TE MAKEN. (hier kun je t-shirts van hem bestellen).

Oh ja. Nog één ding: NOG EVEN VOLHOUDEN.

(Hugo de jonge zegt dat je geen voordeel hebt als je gevaccineerd bent. Een zin later zegt hij dat we hetzelfde 'voordeel' (jawel hoor, dus toch een voordeel) verkrijgen door het laten testen of immuun te zijn met een besmetting die je al eerder doorgemaakt hebt. Daar moet je overigens ook bewijs van hebben dus zal op hetzelfde neer komen.)

Hugo de Jonge: "Nee. Je hebt geen voordeel als je gevaccineerd bent. Want je kunt namelijk hetzelfde voordeel verkrijgen als je immuun bent door het natuurlijk doormaken van de besmetting, of je kunt hetzelfde voordeel krijgen als je jezelf laat testen. En overigens, we betrekken dat alleen op niet-essentiële sectoren."

(Het doel is dat iedereen getest wordt en/of gevaccineerd, en zoals Hugo zelf heeft gezegd, het vaccin geeft dus wel degelijk VOORDELEN. Want weet je? Het heeft geen betrekking op niet-essentiële sectoren. Gelukkig maar. Je kunt met je kind straks nog het gemeentehuis in! Plezier maken 'Ho maar'.)

Hugo de Jonge: "Dus als je met het OV gaat bijvoorbeeld. Dan zal je er niet mee te maken krijgen. Als je naar het stadshuis, dan zal je er niet mee te maken krijgen. Als je naar het basisonderwijs of voortgezet onderwijs gaat, dan zal je er niet mee te maken krijgen. Allemaal niet... voor essentiële functies.

(Het vaccinatiebewijs komt sowieso en wanneer het medisch verantwoord is zullen er veel meer regels in de wet nog worden verwerkt zodat de mensen die een dreiging vormen voor de volksgezondheid niet in de buurt komen van alle leuke activiteiten die je nog zou kunnen doen in je leven.)

Hugo de Jonge: "En andersom kun je natuurlijk ook redeneren dat de mensen in Zuid-Europa. Die gaan ons graag weer ontvangen denk ik deze zomervakantie denk ik, maar misschien gaan ze daar wel vragen om een vaccinatiebewijs. Dan is het wel fijn als we dat ook technisch gereed hebben. Dus we gaan ons erop voorbereiden. Maar we gaan het als alternatief voor het toegangstesten, pas gebruiken als het ook medisch verantwoord is."

(Mark Rutte begon zijn speech dinsdagavond goed. Iedereen minstens één keer gevaccineerd is zijn streven. Dat betekent dus ook kinderen, peuters en/of baby's.)

Mark Rutte: “Goedenavond. Als de verwachting uitkomt dat aan het begin van de zomer, iedereen in ons land die dat wil, minstens één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven.

(Horeca, theaters, musea en veel winkels zullen nog lange niet opengaan. Hieronder zegt Mark Rutte duidelijk dat we pas van alle maatregelen die beperkingen opleggen af kunnen als er zo'n acht miljoen prikken zijn ingespoten.)

RTL journalist: “Maar in de berekeningen van de Jonge eerder zijn er acht miljoen mensen volledig gevaccineerd. Die hebben twee prikken gehad. Als het beleid erop gericht is om de overbelasting van de zorg te voorkomen. Als er zoveel mensen gevaccineerd zijn dan is de kans toch bijzonder klein. Dan kunnen we toch van de maatregelen af?”

Mark Rutte: “Dan kun je dus af van alle, dan hoop je natuurlijk dat je af kunt van allerlei maatregelen die beperkingen opleggen aan onze musea, theaters, onze horeca, onze winkels, etc. Maar of je ook af kunt van de anderhalve meter bijvoorbeeld, dat zouden we dan moeten bekijken.”
(Nee. Nee. Nee. Hoe vaak hebben we die al gehoord?)

SBS journalist: “Maar maandenlang voorbereiding. Het is niet even met u gedeeld dat dat de bedoeling was?”

Mark Rutte: “Nee. Nee. Nee. Nee.”
(Die avondklok gaat er nog lang niet af. Het is namelijk dringend advies van het OMT en/of RIVM. En ze zeggen tegelijkertijd dat in de tweede week van april de derde golf komt, reken maar dat die er zeer zeker nooit vanaf gaat!)

BNR journalist: “Nou wil ik niet twijfelen aan wetenschappers. Maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap. En het is wel een hele heftige maatregel.”

Mark Rutte: “Nee, maar daar zitten we al een jaar mee. Met dat. Ja. Maar luister, je moet je denk ik baseren op wat de deskundigen ons zeggen dat de effecten zijn, en tegelijkertijd ook hun dringende advies: ‘haal hem nu niet weg’. En het is nog steeds het eerste waar je vanaf zou willen. Maar het dringende advies blijft: ‘doe dat niet!’.

En als je te maken hebt nu met een Engelse variant op meer als 60%, waarvan je weet dat die besmettelijker is, en zoveel mensen die besmettelijk zijn op dit moment in Nederland. En je krijgt dan het advies van die deskundigen ‘haal nou dat ding niet weg nu’ dan zou het wel echt onverstandig zijn om dat wel te doen.”

Mark Rutte: "Gaan we vanavond nog een stap verder. En dan zeggen we kijk: je ziet nu een beeld wat eigenlijk ons nu dwingt, om nu niet een extra risico te nemen. Maar we willen eigenlijk wel kijken of dat eventueel mogelijk is. Maar dan moeten we ook met zijn allen kijken of we nog meer ons kunnen laten testen bij klachten.

En niet iedereen doet dat. Heel veel mensen wel. en als je positief getest bent, ook thuis blijven. De meeste mensen doen dat. Maar niet iedereen. En waarschijnlijk zit daar ook wel een verschil met Duitsland en Denemarken, waar die besmettingscijfers echt significant lager zijn.”

(Hier nog een keer: Nee hoor. Nee. Daarvoor zei die nog dat de mensen het in Duitsland en Denemarken veel beter doen. Wij doen het dus slecht in zijn ogen. Ons gedrag is verschrikkelijk. En we laten ons niet testen bij klachten! Testen jongens. Testen!)

De Telegraaf: “Ja, ik hoor je tijdens deze persconferentie ook weer: “We hebben het zelf in de hand. Het ligt aan ons gedrag.”

Mark Rutte: “Ja.”

De Telegraaf: “Mag ik hier dan uit opmaken dat u dus niet met verdere versoepelingen komt. Dat u eigenlijk weinig vertrouwen heeft in dat gedrag van de Nederlander.”

Mark Rutte: “Nee hoor. Nee, Nee. Daar is eigenlijk nog niets over te zeggen, op zich.

Hieronder een groter deel van de persconferentie gehouden op 8 maart 2021:

Mark Rutte: "Goedenavond. Als de verwachting uitkomt dat aan het begin van de zomer, iedereen in ons land die dat wil, minstens één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven.

Dan mag en kan misschien nog niet alles, maar wel veel. Het klinkt na een jaar corona bijna onwerkelijk, maar daar mogen we langzamerhand vanuit gaan, dan is corona nog steeds onder ons, maar niet meer allesbepalend voor ons leven.

Je kunt zeggen: “dat is al over vier maanden”. Maar dat is ook pas over vier maanden. Want als je om je heen kijkt, als je met mensen spreekt, als je de impact van corona op jongeren op je inlaat werken, als je de kaalslag en ellende bij veel bedrijven ziet. Dan is het volstrekt duidelijk dat we de lockdown in deze vorm niet nog vier maanden volhouden.

We moeten ons dus op weg naar de eindstreep, op weg naar het moment dat we gaan leven met het virus steeds blijven afvragen, wat kan nu al, op een veilig en verantwoorde manier. Onder welke voorwaarde ne bij welke stand van de pandemie kunne we bepaalde activiteiten weer mogelijk maken.

Wat kunnen we daar extra voor doen, bijvoorbeeld met sneltesten, en welke risico’s durven we aan. Dat is de hoofdvraag geweest in onze overleggen de laatste dagen. En eindelijk zijn w daar al twee weken geleden mee begonnen. Toen we met de openstelling van het voortgezet onderwijs, en de kappers, en met het winkelen op afspraak, bewust risico’s hebben genomen. Gewoon omdat we zien dat het steeds lastiger wordt om het allemaal nog vol te houden.

De besmettingscijfers en de bezetting in ziekenhuizen zijn nu al een paar weken stabiel, o peen te hoog niveau. En we zien ook dat veel mensen bijvoorbeeld veel moeite hebben met de 1 bezoeken regeling, en het ook steeds moeilijker vinden om de basisregels na te leven.

Op basis van deze cijfers en alle doorgerekende prognoses, zegt het OMT: ‘het is niet verstandig nu nieuwe versoepelingen aan te kondigen vanaf 16 maart. En dat advies volgen we op. We hebben we besloten een paar correcties en kleine aanpassingen op de huidige maatregelen door te voeren, omdat dat logisch, en omdat dat verstandig is.

Die kleine correcties en kleine aanpassingen zal ik zo toelichten. En vervolgens zal Hugo de Jonge met u vooruitkijken richting Pasen, wanneer we hopen een paar nieuwe stappen te kunnen zetten om het land verder van slot te halen en jongeren en ondernemers zoals in de horeca weer meer ademruimte te geven.

Welke stappen dat zijn, en onder welke voorwaarden, en bij welke stand van de epidemie wij denken dat dat verantwoord is, dat hoort u zo van hem. Ik wil graag eerst nog eens onderstrepen hoe ongelofelijk goed en hoe ongelofelijk hard er door allerlei sectoren wordt gewerkt om een veilige en verantwoordelijke manier weer open te kunnen.

In de horeca, in de festival- en evenementenbranche, de reiswereld, de theaters en de musea, het onderwijs – echt overal liggen de plannen klaar of zijn de plannen vergaand in de maak. En dat perspectief is ook keihard nodig. Want zeker in de bedrijven zien we dat het water veel ondernemers aan de lippen staat. De nood is hoog.

De verhalen zijn hartverscheurend. De reserves zijn op. En ik realiseer me heel goed hoe frustrerend het moet zijn dan steeds weer te horen dat één veilig terras, één veilige reis, één veilige zaal, misschien geen probleem zou zijn. Maar dat alle terrassen, zalen en vakanties, samen in de optelsom wel proberen opleveren die we in de ziekenhuizen nu niet aan kunnen. Dat is frustrerend.

Maar ik zeg je vandaag, het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er dus ook weer meer mogelijk wordt. En dan moeten we daar voor klaar staan. En ik zeg je dat ook de komende dagen alle economische steunpakketten opnieuw tegen het licht houden om te kijken waar we meer, of waar we langer kunnen helpen.

En dan de situatie vanaf dinsdag 16 maart. Het belangrijkste is dat we de huidige maatregelen verlengen tot en met dinsdag 30 maart. Inclusief de avondklok die doorloopt tot de ochtend van woensdag de 31e.

Voor de drie dagen van de verkiezingen op maandag 15, op dinsdag 16, en op woensdag 17 maart, gelden een paar uitzonderingen. Want de avondklok kan en mag vrije verkiezingen natuurlijk niet in de weg staan.

Wie als ambtenaar of als vrijwilliger bij de verkiezingen betrokken is, krijgt van haar of zijn gemeente een schriftelijk bewijs. En wie echt pas tegen 9 uur ’s avond kan stemmen, of wie wilt kijken bij het tellen op woensdag 17 maart, kan daar gewoon ongehinderd dat doen, en dan ook ongehinderd naar huis.

De mededeling dat iemand op dat moment van een stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving. Deze uitzonderingen gelden natuurlijk alleen voor activiteiten die horen bij die verkiezingen. Het is dus niet de bedoeling daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken.

Een kleine aanpassing doen we op zwemlessen en afzwemmen voor kinderen t/m 12 jaar. Dat is vanaf dinsdag 16 maart weer mogelijk, vooral vanwege de veiligheid ook met het oog op het feit dat de zomer in aantocht is. Natuurlijk zijn er wel een paar voorwaarden, de belangrijkste zijn:

- Bij klachten blijven kinderen thuis.

- Ouders wachten tijdens de lessen buiten.

- Kleedkamers zijn open, maar de douches niet.

Een andere kleine aanpassing geldt voor het buitensporten vanaf 27 jaar. U hebt misschien ook de berekeningen gezien dat we gezamenlijk miljoenen coronakilo’s zijn aangekomen. Omdat er weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten, en dan denk ik ook aan de geestelijke volksgezondheid, wordt het vanaf dinsdag 16 maart mogelijk met maximaal 4 mensen vanaf 27 jaar in de buitenlucht te sporten, op anderhalve meter, en georganiseerd onder sportaccommodatie.

Het is een kleine aanpassing die ook weer een verschil kan maken. Het volgende punt. In het voortdurende overleg met de winkeliers en hun organisaties, komt steeds weer terug dat die twee klanten per verdieping, voor grotere winkelpanden, echt een te grove norm is.

We hebben dat natuurlijk besloten om de risico’s op besmettingen zo klein mogelijk te houden. Maar dat kan ook op een andere manier. Vanaf dinsdag 16 maart geldt daarom het volgende. Voor kleine winkels met een oppervlakte tot 50 m² verandert er niets, en geldt er een maximum van twee klanten. Daarboven gaat de norm gelden van 1 klant per 25 m² met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel.

En natuurlijk blijft gelden, timeslots van minimaal tien minuten. Winkel alleen. En minimaal vier uur tussen het maken van de afspraak en het winkelen zelf. Het reisadvies voor het buitenland dat nu geldt tot en met woensdag 31 maart, verlengen we met twee weken tot en met donderdag 15 april. Het dringende advies blijft daarmee, blijf in Nederland, ga niet op reis.

Op 23 maart op de volgende persconferentie zullen we en apart reisadvies uitbrengen voor de meivakantie en hopelijk kunnen we dan ook al iets zeggen over de zomervakantie. Want laten we eerlijk zijn ,daar snakken we allemaal naar. Even ertussen uit, even een andere omgeving, even een andere cultuur.

Laten we hopen dat we tegen die tijd, op dit punt, ook weer iets meer kan. Tot zover de belangrijkste besluiten voor de korte termijn. Maar veel belangrijker is natuurlijk, hoe denken, hoe hopen we, hoe de wereld er over een paar weken uit ziet.

En ik wil je nog eens een keer onderstrepen. Dat hebben we, u en ik, voor een flink deel, zelf in de hand. Als we de basisregels volgen, dan kan er meer. Het allerbelangrijkste is thuisblijven bij klachten en testen, handen wassen, en natuurlijk anderhalve meter afstand houden.

Hugo de Jonge: "Beste mensen, die zomer, daar kijken we allemaal reikhalzend naar uit. Iedereen snakt naar het moment waarop veel van wat het leven zo mooi maakt, weer kan. En als het gaat zoals we nu verwachten, dan wordt het zo’n mooie zomer. Als alle vaccins geleverd worden zoals afgesproken, dan is op 1 juli, bij iedereen die dat wil, die eerste prik gezet.

En twee derde van de mensen die gevaccineerd moeten worden is dan zelfs al volledig beschermd. En natuurlijk, er blijven onzekerheden. We weten nog niet of de mensen die gevaccineerd zijn, het virus ook niet meer kunnen doorgeven en of er nieuwe mutaties komen waarbij de vaccins niet of minder werken. En we blijven van de snelheid van de vaccinleveranciers afhankelijk natuurlijk, maar als het allemaal mee zit dan hebben we in de zomer echt van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen.

En ook eerder is al meer mogelijk, en dat hangt samen met hoeveel mensen gevaccineerd zijn. Volgende week 2 miljoen, begin april hebben we ruim 3 miljoen prikken gezet, begin mei zijn dat er 6,5 miljoen, begin juni zijn dat er 11 miljoen, en begin juli zijn dat er 18 miljoen. Allemaal dankzij het tomeloze inzet van het RIVM, van de GGD-en, van de huisartsen, de ziekenhuizen, en velen anderen.

Naast bescherming door vaccinatie, zijn ook mensen die al corona hebben gehad. Al beschermd tegen het virus omdat ze antistoffen hebben aangemaakt. De gezondheidsraad adviseert vanmiddag de mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, één prik te geven. Dat zou sneller meer bescherming kunnen opleveren en we onderzoeken nu hoe we dat het beste zouden kunnen regelen.

Van meet af aan is ons doel geweest om kwetsbare mensen te beschermen en te voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Dat doen we nu nog vooral met maatregelen, maar in de komende maanden gaat vaccinatie steeds meer van het werk van ons overnemen.

Met elke prik die we zetten, beschermen we meer ouderen, en andere mensen die kwetsbaar zijn. En dat voorkomt sterfte, ernstige ziekte, ziekenhuisopnames, en daardoor kunnen we steeds meer maatregelen loslaten. Afgelopen week viel de vaccinatie uitnodiging bij de eerste 75 tot 79 jarigen op de mat. En ook de eerste mensen van de ‘hoog risico groepen’, worden deze maand uitgenodigd.

Andere groepen met een medisch risico volgen nadat alle 60-plussers de mogelijkheid hebben gehad zich te laten vaccineren. En dat is bemoedigend want veel mensen met een verhoogd medisch risico en hun mantelzorgers houden zich l een jaar lang strenger aan de maatregelen dan wie ook. En ze zijn soms zelfs in zelfisolatie gegaan, of hebben kinderen die ongelofelijk bang zijn om hun ouders te besmetten. De meeste mensen van 80 jaar en ouder, en de mensen die wonen in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg, zijn de afgelopen periode, gevaccineerd.

Net zoals een deel van de zorgmedewerkers. En het aantal besmettingen neemt onder die groepen fors af. En hoe hoopvol is het dat in de verpleeghuizen waar het virus vorig jaar zo genadeloos toesloeg, nu weer meer bezoek mogelijk is, dankzij vaccinatie.

Zijn bewoners gevaccineerd, dan is er ruimte voor 2 bezoekers per dag. En dat kunnen gedurende week ook verschillende bezoekers zijn. En dat is een eerste stap. De volgende stappen werken we uit met de deskundigen. Maar toch, laten we dag niet prijzen voor het avond is, het duurt echt nog even voordat we deze nare periode helemaal achter ons kunnen laten.

De komende tijd moeten we het nog van maatregelen hebben om dat virus er onder te houden. Het moet nog blijken wat de versoepelingen van vorige week op de verspreiding van het virus doen. En ondertussen weten we dat de piek van de derde golf nog voor ons ligt.

En dat blijft ontzettend spannend. En dat blijft van ons vragen om voorzichtig te zijn. Laten we in het zicht van de haven, geen domme dingen doen. Meer beheersing nu, betekent meer vrijheid straks. En we kunnen het, met elkaar hebben we de afgelopen tijd die derde golf weten te verlagen, weten te vertragen.

En het aantal nieuwe besmettingen is te hoog, maar wel heel flink lager dan rond de jaarwisseling. En toch zijn de vooruitzichten voor die derde golf niet goed. En dat komt omdat die Britse variant het inmiddels voor een groot deel heeft overgenomen van de klassieke variant en de Britse variant is besmettelijker dan de variant waar we het afgelopen jaar vooral mee te maken hadden.

En als de slechtste vooruitzichten uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand net zo vol als vorig jaar. Maar of dat ook gebeurt, hebben we voor een belangrijk deel ook zelf in de hand. Door ons de komende tijd extra goed aan de maatregelen te houden, kunnen we die derde golf verder voor ons uitschuiven, en ook lager houden.

En als dat ons lukt. Als het lukt om de R rond, of liefst onder de 1 te krijgen, en als de ziekenhuizen dus niet verder onder druk komen te staan, dan komen we rond Pasen op een punt dat we weer een nieuw risico durven te nemen. Dan durven we het aan om vanaf 31 maart de buitenterrassen van de horeca weer te openen.

Wel onder voorwaarden met een maximum aantal personen per tafel en terras en daarnaast willen we kijken of er een verdere openstelling van de detailhandel mogelijk is. En als het ons lukt om die Britse variant niet exponentieel om zich heen te laten grijpen, betekent dat ook dat we in de week voor het Paasweekend weer in het hoger onderwijs weer kunnen starten.

Door studenten een dag per week weer naar hun opleiding te laten gaan. Onderdeel van alle maatregelen om dat veiliger te maken, is uiteraard ook zoveel mogelijk een sneltest vooraf, want ook zo kunnen we het onderwijs veiliger maken en nieuwe besmettingen voorkomen.

Kortom, als het lukt om die R rond de 1 te houden, en als het lukt om die ziekenhuizen niet teveel verder te belasten, dan zijn rond Pasen weer verdere versoepelingen mogelijk. Dat testen dat doen we natuurlijk al heel lang om het virus in het vizier te krijgen en verspreiden zoveel mogelijk te voorkomen.

Maar testen kan ook helpen om op bepaalde plekken, veiliger, met minder maatregelen, af te kunnen. Naast testen om te weten of je besmet bent, kun je straks ook testen om te weten of je niet besmet bent.

Als je klachten hebt zoals verkoudheid en benauwdheid of koorts of hoofdpijn, dan is en blijft de GGD de eerste die je moet bellen. Maar in de komende maanden komen ook zelftesten beschikbaar, voor het onderwijs, voor werkgevers, en voor onszelf, bij de drogist, bij de apotheker, bij de supermarkt.

En die zelftesten, met en zonder begeleiding, maken veiliger werken en veiliger onderwijs mogelijk. En ze kunnen helpen om jezelf extra in acht te nemen en om te kijken wat je onderneemt die dag, wel echt veilig is. Daarnaast gaan we toegangstesten. Met de zogeheten Fieldlabs doen we onderzoek naar hoe we met testen nu al grote bijeenkomsten mogelijk kunnen maken.

Met proefcongressen en theatervoorstellingen, en evenementen waar bezoekers vooraf testen. En met dat toegangstesten zijn we strikt. Je moet met dat testbewijs kunnen laten zien dat je kort ervoor negatief getest bent want anders kom je niet binnen.

En de eerste resultaten van het onderzoek zijn echt bemoedigend. Het lukt om mensen die besmet zijn vooraf te vinden en van een evenement geen feest voor het virus te maken. En die app die we gaan gebruiken voor de toegangstesten, de corona check app, die laat aan de deur zien, via een QR-code, dat je een negatieve test uitslag hebt gehad en er dus een hele kleine kans is dat je besmettelijk bent.

En we onderzoeken nu of die app een zelfde seinveilig kan geven als je gevaccineerd bent. Dan moeten we wel zeker weten dat als je gevaccineerd bent, je het virus ook niet meer overdraagt. Door het zo te regelen weet degene straks aan de deur niet om welke reden jij niet-besmettelijk bent, en dus een groen vinkje in die app krijgt.

Maar laat ik heel duidelijk zeggen, niemand moet zich verplicht voelen, niemand moet verplicht worden, om te bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is. Geen directe of indirecte vaccinatieplicht dus. We zijn er nog niet. En tegelijkertijd zijn we dankzij de wetenschap wel heel veel verder dan we een tijd geleden hadden durven hopen.

Nog even volhouden, het is zo makkelijk gezegd. Maar iedereen merkt dat het de ene dag makkelijker gaat dan de andere. Wat in ieder geval wel helpt is om het samen te doen. Iedereen kan wel een moment noemen waarop de hulp uit onverwachte hoek kwam. En laten we die saamhorigheid blijven vasthouden, want dat helpt ons ook de komende tijden tot aan de zomer door.

Vragen en antwoorden

NOS journalist: "Meneer Rutte, het afschaffen van de avondklok lag bovenaan de stapel zei u eerder. Maar dat klopt dus niet.

Mark Rutte: "Het probleem is dat die avondklok echt een effect heeft. Nou, is geen probleem, is op zichzelf goed nieuws maar we hebben natuurlijk te maken met een behoorlijk aantal besmettingen, zo'n kleine 100.000 mensen zijn op dit moment besmettelijk en we zitten met een R van ongeveer 1 of net eronder.

En met een sterk stijgende Engelse variant die besmettelijker is. En wat je dus ziet is dat die avondklok in combinatie met die 1 bezoeker huis regeling, echt een effect heeft. En het OMT ook zegt, gegeven die hoge stand van de besmettingen is het echt niet verstandig om nu die avondklok weg te halen. Dus ja, dat zou je het liefst nog steeds willen, maar er ligt echt een heel duidelijk advies wat we ook overnemen om dat niet te doen.

NOS journalist: "Maar u komt vandaag ook met correcties. Eigenlijk ook versoepelingen en eerder heeft u ook andere versoepelingen gedaan, dan heeft die toch niet boven aan de stapel gelegen, dat afschaffen?"

Mark Rutte: "Wat wij vandaag doen, zijn een paar correcties en preciseringen, die niet perse meer ruimte innemen. Het is niet zo dat doordat we dat doen, andere dingen niet zouden kunnen. Bijvoorbeeld bij de winkels, was het wel heel grofmazig, die twee per etage.

Dus daar zeggen we; 'we kijken naar het aantal m².' Dan kun je in een IKEA misschien wel duizend mensen kwijt, dat is dus veel te veel dus je moet je het cappen op maximaal 50. Maar het is niet zo dat het epidemiologische ruimte op eet. Hetzelfde geldt voor dat zwemmen voor kindjes tot en met twaalf jaar. Dus het is niet zo dat het ruimte weg eet. Dat zijn echt preciseringen en verfijningen.

Maar nogmaals, als je die avondklok nu zou weghalen, terwijl de besmettingen nog zo hoog zijn, en we doen het ook echt minder goed qua aantallen besmettingen dan de Duitsers en de Denen bijvoorbeeld, dan is dat niet verstandig."

NOS journalist: "En gaat die maatregel er eind maart dan echt aan, of kan er dan nog alsnog iets bovenop de stapel komen?

Mark Rutte: "Het blijft een maatregel waar je als eerste vanaf wilt, maar door dat steeds te herhalen, als die dan toch weer verlengd wordt, dan zeggen mensen 'ja, wanneer is die dan echt weg', en dat kan ik natuurlijk niet voorspellen. Ik kan alleen zeggen dat wij nog steeds teveel besmettingen hebben.

Dat we de derde golf al een beetje voor ons uitduwen, en iets platter hebben geslagen, maar dat die nog steeds ernstig is, daarom kunnen we nu ook geen verruimingen doen. En zou je nu besluiten de avondklok eraf te halen, dan zou dat betekenen dat die risico's op de verspreiding van het virus echt weer aanzienlijk toenemen. Dat is niet verstandig."

NOS journalist: "U komt dus nu ook met correcties en u schetst al een beetje in de toekomst van wat voor versoepelingen er mogelijk aan kunnen komen. Had u dat ook geschetst als er geen verkiezingen aan zaten te komen?"

Mark Rutte: "Ja, dit heeft niets met de verkiezingen te maken. Dit doen we omdat we natuurlijk vorige keer al gezegd hebben 'je moet in deze fase iets van risico's nemen'. En dolgraag hadden Hugo de Jonge en ik vanavond, met het kabinet, nog een paar verdere risico's genomen.

Dat doen we niet. We nemen nu geen verdere risico's omdat daarvoor het aantal besmettingen echt te hoog is. We denken wel, de komende weken, als we inderdaad erin slagen, en dat moeten we met zijn allen doen, om het aantal besmettingen en de vertaling daarvan in die reproductie factor, in dat R-getal, onder controle te houden.

In combinatie met ook enige stabiliteit in de ziekenhuizen. Dat hoeft niet exact hetzelfde aantal te zijn, dat mag iets hoger liggen, maar dat moet niet een stijgend aantal zijn. Als dat lukt, dan denken we zoals Hugo de Jonge net zei, dat er een aantal dingen mogelijk zijn, maar dat zal echt daar vanaf hangen.

En dat past dus in de aanpak gekozen een paar weken geleden, om ook in die laatste maanden dat we nu te maken hebben met dit soort moeilijke maatregelen op weg naar het vaccineren verder en toch ook een paar risico's te nemen."

NOS journalist: "Maar risico's hebben niets te maken met dat er nu verkiezingen aankomen en mensen graag, nou ja, misschien een zoethoudertje willen, over een paar weken komt er iets."

Mark Rutte: "Als het daar mee te maken had gehad, dan hadden we ze nu voor nu aangekondigd, dan kun je ze beter meteen doen. Maar dat kan gewoon niet en je moet die verkiezingen hier ook niet doorheen laten lopen.

En ik moet ook heel eerlijk zeggen 'de discussies zaterdag in het Catshuis, en vandaag ook in het bredere kabinet, in de commissie. Zijn heel zakelijk gevoerd zoals we die steeds gevoerd hebben.' Dus ik heb echt de indruk, dat ook mijn collega's erin slagen om dit onderwerp te bekijken, los van de verkiezingen."

NOS journalist: "Meneer de Jonge, hebben we nog iets aan de route kaart? Is die nog wat waard?"

Hugo de Jonge: "Zeker. Wat we doen namelijk, die route kaart gebruiken om te kijken, zou je nou over een breder front van verschillende sectoren in kleine ruststapjes tot afschaling kunnen komen. En eigenlijk het voorbeeld van de besluitvorming van een aantal weken geleden, maar ook met wat we vandaag op tafel leggen, is nou juist aan de hand van die route kaart tot stand gekomen.

Dat we kijken hoe zou je nou een kleine versoepeling kunnen bieden binnen hetzelfde risiconiveau, gegeven het epidemiologisch gesternte, dat biedt nog geen ruimte om forse versoepeling te doen, maar wel om een kleine stap te zetten.

Dat is een brede wens ook in de kamer. Brede wens ook in het kabinet om dat zo te doen. Dus niet de ene sector wel, en alle andere sectoren niet. Maar over een aantal sectoren een kleiner stapje zetten, daar waar het mogelijk is."

NOS journalist: "Maar een route kaart is toch bedoelt zodat iedereen kan zien, wanneer wordt er wat versoepeld, wanneer komt er een strengere maatregel. Dat lukt dan nu toch niet aan de hand van de route kaart?"

Hugo de Jonge: "Toch wel. En u zult ook zien, als bijlage bij de brief die vanavond aan de kamer gaat, dat er ook weer een update van de route kaart bij zit en zo had ik ook de laatste keer dat er een update was gemaakt, aangekondigd dat het niet de laatste zou zijn.

En die wijst ook de weg daar waar je over een breder front kleine stappen wil zetten ter versoepeling, hoe dat er dan uit ziet. Aan welke topjes je kunt draaien. Binnen of buiten. Of de groepsgrootte.

Daar kan je allemaal aan sturen. Neem de terrassen, daar zeggen we de horeca open nu, ja, dat kan eigenlijk niet. Maar als je het alleen op de terrassen doet, dus alleen buiten doet.

En als je het met een maximum doet van nou laten we zeggen 50. En als je het 2 aan 2 doet. Dan zijn er op zichzelf genomen, het aantal bewegingen, en daar ook mee het risico, bij een heropening van de terrassen, op zichzelf genomen overzichtelijk.

Niet voor nu. Maar wel als over een aantal weken blijkt, dus als op 23 februari blijkt dat de R nog steeds rond de 1 is, en ook de ziekenhuizen niet enorm belast zijn in de afgelopen weken."

NOS journalist: "U had goed nieuws zei u over dat mensen die al besmet zijn en 1 vaccin hoeven. Kan dat betekenen dat we eerder klaar zijn met iedereen vaccineren?"

Hugo de Jonge: "Dat zou een versnelling kunnen betekenen maar dat hangt er heel erg vanaf hoe je het uitvoert. En kijk, zoals de gezondheidsraad het schetst, dan gaat het over de mensen die in de afgelopen 6 maanden een besmetting hebben doorgemaakt. Die zou je dan maar 1 prik geven in plaats van 2 want daarmee zijn ze voldoende beschermd.

En overigens hebben ze dan ook wat minder kans op bijwerkingen dus dat is ook om die reden zou het een goed idee kunnen zijn. Maar dan gaat het vervolgens in de uitvoering om de vraag 'hoe kun je die mensen dan vinden?'

Nou dan zou je zeggen, de mensen hebben natuurlijk een positieve testuitslag gehad van de GGD. Dat is waar, maar dat bestand van de GGD kun je natuurlijk niet gebruiken voor dit doel. Dus je zult er op een andere manier achter moeten komen.

Daarnaast weten we dat heel veel meer mensen die besmettingen hebben doorgemaakt, dan dat er mensen zijn geweest die een positieve testuitslag hebben gehad. Ongeveer een dik miljoen heeft inmiddels een positieve testuitslag gehad. Maar ruim 3 miljoen mensen, naar verwachting, hebben de ziekte inmiddels doorgemaakt.

Dus het zoeken is, is er een modus te vinden in de uitvoering, waarbij je het op zo'n manier kunt in regelen dat je een grote groep vangt van de mensen die al een keer de besmetting hebben doorgemaakt. En dat je hen inderdaad met 1 prik kunt vaccineren, zodat je die prikken, die anders voor hun 2e prik bestemd zouden zijn, kunt reserveren voor anderen.

En dan zou je mogelijkerwijs een versnelling door kunnen maken, maar de vraag is op welke termijn dat te organiseren is en hoe we dat in de uitvoering moeten doen. Dus dat is echt even puzzelen. Maar ik vind het wel een hele interessante gedachte, dus ik kom er snel op terug."

RTL journalist: "Meneer Rutte, we horen u zeggen, begin juli kan iedereen die het wil, gevaccineerd zijn in Nederland. Op zijn minst de eerste prik."

Mark Rutte: "Dat hopen we. Maar op basis van de huidige leveringsschema's van de vaccins, zou dat haalbaar moeten zijn."

RTL journalist: "Maar daarbij zegt u veel maatregelen kunnen dan worden opgeheven, maar niet alle. Welke maatregelen moeten nu nog behouden worden op het moment dat veruit het grootste deel van Nederland gevaccineerd is?"

Mark Rutte: "Dat is nu nog eigenlijk niet te zeggen. Dat hangt er ook vanaf wat dat betekend als iedereen tenminste een eerste prik heeft gehad, wat dat betekend voor de collectieve veiligheid, het heeft ook te maken met de vraag met in hoeverre je nog besmettelijk bent als je het vaccin hebt.

En het heeft er ook mee te maken hoeveel mensen op dat moment daadwerkelijk het vaccin genomen hebben. dus van al dat soort dingen is dat afhankelijk. Dus we houden er rekening mee dat het weliswaar weer veel meer normaler is. Maar nog niet helemaal het oude normaal, maar wat het precies is dat kunnen we nu nog niet zeggen."

RTL journalist: "Maar in de berekeningen van de Jonge eerder zijn er acht miljoen mensen volledig gevaccineerd. Die hebben twee prikken gehad. Als het beleid erop gericht is om de overbelasting van de zorg te voorkomen. Als er zoveel mensen gevaccineerd zijn dan is de kans toch bijzonder klein. Dan kunnen we toch van de maatregelen af?"

Mark Rutte: "Dan kun je dus af van alle, dan hoop je natuurlijk dat je af kunt van allerlei maatregelen die beperkingen opleggen aan onze musea, theaters, onze horeca, onze winkels, etc. Maar of je ook af kunt van de anderhalve meter bijvoorbeeld, dat zouden we dan moeten bekijken."

RTL journalist: "Maar ik begrijp dat niet helemaal. Als er al zoveel mensen, dan is er toch geen reden meer om die maatregelen wel nog te houden?"

Mark Rutte: "Ik snap dat wel maar we moeten zeker weten op dat moment dat we niet iets onverstandigs doen. dus ik kan alleen maar tegen u zeggen 'er komt een fase aan waarin dat virus niet meer een uitbraak is zoals nu', maar dat je er wel als samenleving mee moet leren leven, het zal niet helemaal weg zijn.

Dat vaccineren gaat ons natuurlijk enorm beschermen. Maar we moeten echt even heel precies de komende maanden in kaart brengen. Als je zo ver bent dan zal je waarschijnlijk geen beperkingen nodig meer hebben in het onderwijs, in de horeca en de winkels. Maar wat betekent dat dan voor de anderhalve meter, voor het handen wassen, en voor alle gedragsadviezen."

SBS journalist: "Meneer de Jonge, die toegangstesten die werken goed zegt u, de eerste proef. Als het zo goed werkt, waarom wordt het niet op dit moment al ingezet in de horeca en bij evenementen?"

Hugo de Jonge: "Het wordt ingezet. We zijn die toegangstest capaciteiten aan het opbouwen. 25.000 per dag ongeveer. Nu al. Volgende maand zo'n 100.000 per dag. En dat bouwt dan op naar zo'n 400.000 per dag. We zijn aparte testcapaciteiten daarvoor aan het inrichten op dit moment.

Daarnaast hebben we die check app. Die hebben we dus gebouwd. Die corona check app, die hebben we gebouwd, die is af. Dus die wordt ingezet. En dat lukt allemaal voor het toegangstesten 1.0 zou je kunnen zeggen.

Want wat we ondertussen ook doen via een wet die sectoren benoemen die daarvan daadwerkelijk gebruik mogen maken en ook een goede grondslag maken voor die app zoals die straks moet gaan werken namelijk wel met iets van persoonsgegevens. Nu in de huidige testversie zitten helemaal geen persoonsgegeven.

Maar je wilt natuurlijk straks voorkomen dat iemand zich laat testen, zijn negatieve test op zijn telefoon zet, zijn telefoon aan de buurman geeft, die dan vervolgens naar een concert gaat, en dus wel degelijk besmet blijkt. Om dat helemaal dicht te zetten hebben we wel iets van persoonsgegevens nodig in die app. En daarvoor moet de wet gewijzigd worden.

Dus waar we mee bezig zijn is het opbouwen van testcapaciteit. Waar we mee bezig zijn is het maken van een kalender van evenementen die dus door kunnen gaan dankzij dat toegangstesten. Waar we tot mei mee te maken hebben is toegangstesten 1.0. Met een capaciteit van zo'n 100.000 testen per dag in april. Toe werken naar ruim 400.000.

En dat zullen we pas later, pas in mei waarschijnlijk gaan bereiken. En dan zullen we ook de app voor het echie gaan gebruiken waarbij dus ook een echte goede persoonsgegevens check erbij kan zitten aan het begin. zodat je zeker weet dat diegene die binnenstapt ook daadwerkelijk een negatieve testuitslag heeft."

SBS journalist: "Kan de horeca dan in mei gewoon weer helemaal open?"

Hugo de Jonge: "Het is de vraag of de horeca er gebruik van wil maken. Het kan wel. Het mag wel. Maar de vraag is of de horeca niet op een andere manier makkelijker open kan, want als het nodig wordt om echt een negatieve testuitslag te hebben voordat je een biertje kan gaan drinken, dan is de drempel ook wel hoog."

SBS journalist: "Vaccinatie?"

Hugo de Jonge: "Vaccinatie, daar moeten we echt eerst van leren, of het ook daadwerkelijk transmissie remmend is, dus remmend is in de verspreiding van het virus. Dus daar zijn we ook niet zomaar.

We moeten ook niet doen alsof dat morgen ons gaat helpen, daar werken we wel naar toe natuurlijk maar daarbij moet je echt die zekerheid hebben. Wat we zullen doen is zo snel mogelijk inderdaad daadwerkelijk toepassen van het toegangstesten in de praktijk brengen.

Maar niet nodeloos sectoren klem zetten, met als een soort van voorwaarde dat dat alleen maar mag, dat je alleen maar verder open mag, als er toegangstesten is. Ik verwacht dat dat toegangstesten met name gaat toegepast worden waar je daadwerkelijk met grotere groepen gaat werken."

SBS journalist: "Meneer Rutte, die snel testen, toegangstesten. Het wordt allemaal steeds belangrijker. Vindt u het niet gek dat u zelf voor het RTL-debat geen test heeft gedaan?"

Mark Rutte: "Nou, nee. Ik wist niet dat dat gevraagd was eerlijk gezegd."

SBS journalist: "Andere lijsttrekkers wisten het wel."

Mark Rutte: "Ja, maar ik niet. als ik het geweten had, ik zat vandaag bij Koffietijd, en daar was het wel de wens. En toen heb ik het ook gedaan."

SBS journalist: "Maar maandenlang voorbereiding. Het is niet even met u gedeeld dat dat de bedoeling was?"

Mark Rutte: "Nee. Nee. Nee. Nee."

SBS journalist: "Als u er nu op terug kijkt, als u het had geweten, had u het dan wel gedaan?"

Mark Rutte: "Tuurlijk. Uiteraard. Ik heb het bij Koffietijd ook gedaan, een paar dagen later. Zeker."

BNR journalist: "Vanaf 31 maart zegt u ruimte voor de terrassen. Ik hoor en zie meteen mensen bij andere sectoren. Meneer de Jonge, die ook buiten zijn. Dierenparken, attractieparken, die denken van het, buiten, mogen wij dan ook vanaf 21 maart."

Hugo de Jonge: "Dat snap ik heel goed. En daar moet ik iets bij zeggen. Want ik hoor namelijk heel veel ondernemers zeggen, maar alle sectoren eigenlijk, maar ik kan het echt helemaal veilig organiseren. Dat is ook wat Mark net zegt.

Dat klopt ook. De meeste sectoren kunnen het zo ongelofelijk goed en veilig organiseren dat je bijna zou denken, ja, laat iedereen dan maar gewoon open gaan want we kunnen het allemaal kennelijk zo veilig. Gek eigenlijk dat er überhaupt nog patiënten in die ziekenhuizen liggen.

We weten dus dat als je contactmomenten organiseert dat er altijd een deel daarvan toch niet helemaal veilig verloopt. Hoe goed je het ook probeert te organiseren. En dat is geen verwijt. Dat is gewoon de constatering. Dat is gewoon de ervaring eigenlijk over het afgelopen jaar.

Kortom, wat we altijd moeten doen is er nooit geen verwijt van te maken in de richting van sectoren, van je hebt het niet goed voorbereid, of je hebt het niet netjes gedaan. We moeten er altijd gewoon van snappen, daar waar je contactmomenten of ontmoetingen organiseert, kun je in potentie dus ook besmettingen organiseren.

En als we de volgende stap zetten. en we benoemen nu bewust deze drie sectoren. Dan betekend dat dus ook dat we daar niet allerlei andere sectoren aan toe kunnen voegen want dan zou sowieso het aantal contactmomenten veel te groot zijn.

BNR journalist: "Maar dan betekend dat dus dat je als sector heel veel lawaai maakt, zoals de horeca, dan kom ik op uw lijstje?"

Hugo de Jonge: "Dat is niet fair denk ik om te zeggen denk ik. Ook richting de horeca niet. Ik denk juist van alle sectoren de horeca de meest getroffen sector is. Dat is gewoon omdat de horeca bij uitstek de sector is die contactmomenten organiseert. Dat is namelijk de kern van het werk van de horeca. En contactmomenten die kunnen leiden in potentie tot een besmetting.

Ik moet er iets bij zeggen. De huidige epidemiologische situatie is heel kwetsbaar. Het gaat niet goed. Het gaat ook niet heel slecht. Het is eigenlijk best knap dat we het van die 13.000 met zijn allen hebben weten terug te brengen naar zo'n 4 á 5.000. De bezettingen in de ziekenhuizen is al een tijdje behoorlijk stabiel.

Maar alleen als je nu de inschattingen bekijkt van het RIVM, dan is het zeer waarschijnlijk om te zeggen, we zitten gewoon in die tweede, derde week, van die derde golf, en die gaat gewoon toenemen. En de meeste vooruitzichten die voorspellen ons een piek van die golf in de tweede helft van april.

De huidige R is 0,98. De R van vorige week zat op 1,04. Dat is natuurlijk de R van twee weken geleden hé. Dan zou je zeggen dat verschilt maar 6-tiende. Maar dat maakt dus alles uit want met die R van 1,04, je kunt altijd je eigen Jaap van Dissel worden als je gewoon de sommetjes op dezelfde manier maakt.

Dan doe je het huidige aantal IC opnames, 550, die doe je keer 1,04, en dan nog eens, en dan nog eens. Dat doe je dus drie rondjes, dat duurt 4 á 5 dagen zo'n generatietijd, en dat betekend dat je zo'n 12 á 15 dagen verder bent, dus ongeveer weken.

Als je dat doet met 550, dan zit je dus over een paar weken, zou je kunnen zitten op 6,19. Maar nog twee weken verder zit je door de 700 heen. En dat is die exponentiële groei en dan zou je zeggen het scheelt maar een paar-tiende op de R. Maar dit is dus het effect ervan.

Kortom, het is eigenlijk een hele kwetsbare situatie waar het RIVM ons veel voor waarschuwt. Waar het OMT ons voor waarschuwt. Pas nou op. Neem geen onverantwoorde risico's. We nemen risico's, dat weten we. Maar neem geen onverantwoorde risico's, want voor je het weet zit je in een situatie dat je de zorg weer gierend overbelast hebt, en dat kunnen we ons gewoon niet veroorloven.

Want stel dat het nou niet 1,04 wordt, maar bijvoorbeeld 1,01. Nou, dat is nog niet eens zo heel veel verder. Dan zou je al met een maand tegen de 1000 bedden kunnen zitten. 1000 IC alleen al. En dan zit je echt weer fors van het afschalen van de reguliere zorg.

Kortom, de situatie van nu is heel kwetsbaar. We moeten die R echt onder de 1 zien te krijgen eigenlijk. Of op zijn minst op de 1 zien te houden. En als dat ons dat niet lukt ja dan kunnen we ook niet met Pasen die stappen zetten. Echt niet."

BNR journalist: "Ik vraag hem toch ook even aan de heer Rutte. Want op basis waarvan wordt dan bepaald? Het zijn de terrassen, en niet andere sectoren?"

Mark Rutte: "Kijk, we hebben ook in het Kamerdebat, vorige keer, zijn er twee prioriteiten ook door de kamer benoemd. Ik denk ook logisch. En dat is inderdaad om de reden die Hugo de Jonge noemt: de horeca. Die heel zwaar getroffen is en al heel erg lang dicht is. En dan is terrassen de eerste logische verruiming.

En de andere die de kamer benoemd heeft, en waar ik het ook helemaal mee eens ben, is het hoger onderwijs. Omdat er nu stapjes gezet zijn in basisonderwijs, vrij fors, voortgezet onderwijs enigszins, zo'n 1 á 2 dagen per week, MBO 1 dag per week, maar het hele hoge onderwijs, HBO en universitair is nog steeds helemaal gesloten.

Dus dat zijn twee prioriteiten . Als je dan kijkt naar de retail, dan wil je daar natuurlijk ook iets mogelijk maken. Dus je moet daar keuzes in maken. Je kunt niet alles tegelijk doen en tegelijkertijd. Je wilt ook niet één sector helemaal. Want dat was een ander verzoek van de kamer, waar ik het ook mee eens ben. Zet kleine stappen over een breder front."

BNR journalist: "Toch nog even naar de avondklok. We hadden vanmorgen op BNR een verhaal waaruit bleek dat die naleving bij mooi weer, en als het langer licht is, dat die toch slecht is. Het ging er net ook al even over. Maar als u zegt, hij heeft effect. Hoe zeker weet u dat nou. Waar is dat nou op gestoeld?"

Mark Rutte: "Dat zie je in die modelleringen van het RIVM, en ook deels van het OMT. Daar zie je in dat de combinatie van de avondklok en de 1 bezoeker thuis regeling nog steeds, dat is een vrij consistente meting, ongeveer 10% zou doen. Dat is nooit helemaal 100% vast te stellen, maar dat is toch wel aannemelijk.

Ook als je kijkt hoe de cijfers zich ontwikkelen, en hoe die zich ontwikkelt hadden zonder die avondklok. En dat is veel. 10% is veel als je op een R van 0,98 zit, is 10% heel erg veel, want dat kan ook het verschil zijn met een behoorlijke groei van het virus boven de R 0 op 1 en dan hoger, of juist een krimpend aantal besmettingen."

BNR journalist: "Nou wil ik niet twijfelen aan wetenschappers. Maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap. En het is wel een hele heftige maatregel."

Mark Rutte: "Nee, maar daar zitten we al een jaar mee. Met dat. Ja. Maar luister, je moet je denk ik baseren op wat de deskundigen ons zeggen dat de effecten zijn, en tegelijkertijd ook hun dringende advies: 'haal hem nu niet weg'. En het is nog steeds het eerste waar je vanaf zou willen. Maar het dringende advies blijft: 'doe dat niet!'.

En als je te maken hebt nu met een Engelse variant op meer als 60%, waarvan je weet dat die besmettelijker is, en zoveel mensen die besmettelijk zijn op dit moment in Nederland. En je krijgt dan het advies van die deskundigen 'haal nou dat ding niet weg nu' dan zou het wel echt onverstandig zijn om dat wel te doen."

BNR journalist: "Eén laatste korte vraag. Als ik bij het stembureau kom op 15, 16 of 17 maart. En ik moet mezelf legitimeren. Mag ik dan mijn mondkapje af doen?"

Mark Rutte: "Dat zou ik zo gauw niet weten. Dat ga ik voor u uitzoeken."

De Telegraaf: "Meneer Rutte. Ik wil graag terug naar de vorige persconferentie. Toen had u even een plechtig momentje en u maakte een afspraak met Nederland.

U zei, we doen iets heel spannends nu aan versoepelingen maar dat gaat ook gepaard ook met verantwoordelijkheid. Om ons extra aan de maatregelen te houden. Vind u dat Nederland zich aan die afspraak heeft gehouden?"

Mark Rutte: "Dat kun je nog niet zeggen. Het is daar nog te vroeg voor. Op zich is die R die nu net onder de 1 ligt hoopgevend. Maar die is nu natuurlijk nog waarschijnlijk van voor die persconferentie. En wat we eigenlijk vanavond zeggen is bouwend op die oproep aan Nederland, die was vrij algemeen nog, laten we dit alles zo doen.

Gaan we vanavond nog een stap verder. En dan zeggen we kijk: je ziet nu een beeld wat eigenlijk ons nu dwingt, om nu niet een extra risico te nemen. Maar we willen eigenlijk wel kijken of dat eventueel mogelijk is. Maar dan moeten we ook met zijn allen kijken of we nog meer ons kunnen laten testen bij klachten.

En niet iedereen doet dat. Heel veel mensen wel. en als je positief getest bent, ook thuis blijven. De meeste mensen doen dat. Maar niet iedereen. En waarschijnlijk zit daar ook wel een verschil met Duitsland en Denemarken, waar die besmettingscijfers echt significant lager zijn."

De Telegraaf: "Ja, ik hoor je tijdens deze persconferentie ook weer: "We hebben het zelf in de hand. Het ligt aan ons gedrag."

Mark Rutte: "Ja."

De Telegraaf: "Mag ik hier dan uit opmaken dat u dus niet met verdere versoepelingen komt. Dat u eigenlijk weinig vertrouwen heeft in dat gedrag van de Nederlander."

Mark Rutte: "Nee hoor. Nee, Nee. Dat is eigenlijk nog niets over te zeggen. op zich. Wij zijn eigenlijk vrij positief verrast. En dat is wat Hugo de Jonge ook zei dat we er met zijn allen in geslaagd zijn om in ieder geval die derde golf wat voor ons uit te duwen, en ietsjes platter te slaan al. Maar hij is nog altijd zorgelijk.

En met een lage reproductiegetal van net onder de 1 is ook niet heel slecht als je bedenkt dat je al met zoveel Engelse variant zit in het virus. Meer als 60%. Tegelijkertijd. Als hij maar even boven de 1 gaat komen, en de Engelse variant zal verder oplopen, dan heb je dus heel snel die exponentiele groei, dus je moet heel voorzichtig zijn.

Dus niet nu, hoe graag je ook wilt, meer risico's nemen. Kijken hoe we er over twee weken voor staan. Zowel wat betreft die R, wat betreft die ziekenhuisbezettingen, of die misschien iets hoger zit, maar wel stabiel blijft en niet heel snel stijgend. Dan zou je misschien weer wat kunnen zoals we geschetst hebben. Maar het is nu niet verstandig om dat te doen."

De Telegraaf: "Meneer de Jonge. Een vraag over de coronacheck. Er is een club bij uw ministerie bij bezig. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk allemaal andere clubs in de evenementenbranche, in het betaald voetbal. Die ook al daarmee bezig zijn, en ook een kant-en-klaar product hebben. Waarom moet dat perse bij de staat liggen zoiets?"

Hugo de Jonge: "Een stukje marktwerking zou hier een oplossing kunnen bieden denk je? Nee, kijk, het is gewoon goed om zo'n app aan echt alle veiligheidseisen te laten voldoen, dus daar zitten we bovenop. Met alle experts die daarbij betrokken zijn."

De Telegraaf: "Wat zegt u tegen die branches die al eerder klaar zijn met zo'n app. Zegt u dan van die hoeven we niet te hebben?"

Hugo de Jonge: "Maar deze app is ook klaar. Deze app is klaar. Die is juist gemaakt. Niet alleen maar op het departement. Maar ook met allerlei deskundigen van buiten is ook, open-source gemaakt, er hebben heel veel mensen over mee gedacht. En die wordt de komende tijd verder ontwikkeld. We gebruiken er juist alle expertise bij van iedereen die wil mee doen."

De Telegraaf: "Het nieuws van vandaag is dat u ook die vaccinaties erin wilt onder wil brengen. U zegt tegelijkertijd dat mag geen, daar mag niet uit naar voren komen, of daar mag bij mensen niet het idee ontstaan dat ze voorrang krijgen, waartoe zou je dan überhaupt die vaccinaties in zo'n app onderbrengen."

Hugo de Jonge: "Zal ik toelichten. Ik vind dit heel belangrijk. Ik vind het echt belangrijk om te onderstrepen. Dat deze manier van werken, dat die nooit mag betekenen dat mensen verplicht worden, of zich verplicht voelen om zich te laten vaccineren.

Vaccineren is een vrije keuze. Dat blijft ook zo. Hoe belangrijk ik het ook vind. In iedere zin die ik uitspreek zal ik uitleggen hoe belangrijk ik het vind. Maar iedere tweede zin is echt. Het is vrijwillig, en dat blijft het ook. Dus er gaat geen vaccinatieplicht ontstaan, en ook geen indirecte.

Het tweede is dat we denk ik moeten oppassen dat we toe redeneren naar een soort tweestromen samenleving. Je mag van alles op het moment dat je gevaccineerd bent en je mag niets als je niet gevaccineerd bent. Dat kan niet.

Dus je wilt juist dat er nooit een verplichting gaat ontstaan. ook niet indirect. Dus wat je moet doen is het op zo'n manier regelen dat er altijd een alternatief is voor het nog niet hebben, of niet hebben van een vaccinatiebewijs. Altijd.

Dat zou je dus kunnen doen door het technisch zo vorm te geven dat als je straks met die toegangstest app bij de deur komt. En je wilt je groene vinkje laten zien. Dat diegene die bij de deur staat, niet ziet hoe dat groene vinkje tot stand is gekomen. Het seinveilig uit die app, die kan tot stand komen door een negatieve testverklaring of door een vaccinatiebewijs.

En zodoende ziet degene aan de deur niet of jij wel of niet gevaccineerd bent. Dat blijft helemaal privacy van degene die daarvoor kiest. Maar zodoende zal je dus wel gewoon toegang kunnen krijgen als je nou gevaccineerd bent met een vaccinatiebewijs, of anders met een negatieve test. En misschien ook wel met een immuniteitsverklaring.

Stel dat je de besmetting hebt doorgemaakt en we leren op ten duur dat als je een besmetting hebt doorgemaakt dat je daarmee dus niet meer besmet bent. "

De Telegraaf: "Maar je hebt dan toch een voordeel als je gevaccineerd bent? Daarom vind ik dat zo moeilijk om te zeggen."

Hugo de Jonge: "Nee. Je hebt geen voordeel als je gevaccineerd bent. Want je kunt namelijk hetzelfde voordeel verkrijgen als je immuun bent door het natuurlijk doormaken van de besmetting, of je kunt hetzelfde voordeel krijgen als je jezelf laat testen. En overigens, we betrekken dat alleen op niet-essentiële sectoren.

Dus als je met het OV gaat bijvoorbeeld. Dan zal je er niet mee te maken krijgen. Als je naar het stadshuis, dan zal je er niet mee te maken krijgen. Als je naar het basisonderwijs of voortgezet onderwijs gaat, dan zal je er niet mee te maken krijgen. Allemaal niet... voor essentiële functies.

Dus alleen voor niet-essentiële functies, en altijd als er ook een alternatief is. En we gaan daar pas toe over als we zeker weten dat als je gevaccineerd bent, je ook zelf geen rol meer speelt in de verspreiding van het virus.

Kortom, dat zijn nogal wat mitsen en maren. Maar we moeten het technisch natuurlijk wel mogelijk maken. Sowieso, omdat de mogelijkheid er is, en waarom zou je er dan geen gebruik van maken.

Want als je gevaccineerd bent en dat zou op een zelfde manier een seinveilig zou kunnen geven, dan is het ook wel belastend om de mensen die gevaccineerd zijn, eindeloos te vragen zich te laten testen.

En andersom kun je natuurlijk ook redeneren dat de mensen in Zuid-Europa. Die gaan ons graag weer ontvangen denk ik deze zomervakantie denk ik, maar misschien gaan ze daar wel vragen om een vaccinatiebewijs.

Dan is het wel fijn als we dat ook technisch gereed hebben. Dus we gaan ons erop voorbereiden. Maar we gaan het als alternatief voor het toegangstesten, pas gebruiken als het ook medisch verantwoord is."

ANP journalist: "Meneer de Jonge. Er is al een jaar over gegaan. De quarantaineplicht. Het voorstel is net openbaar gemaakt. Het wetsvoorstel. Wanneer komt die er?

Hugo de Jonge: "Dat hangt af van wanneer de wet wordt aangenomen. Wat we hebben gedaan, we hadden twee manieren om die quarantaineplicht vorm te geven. Of alleen voor de mensen die binnen komen reizen. Reizigers.

Of voor reizigers, en voor mensen die een positieve testuitslag hebben gehad. En toen hebben we gezegd, we gaan dat nu eerst voor reizigers regelen. En dat komt omdat dat nu een nadeel is voor mensen met een positieve testuitslag.

Omdat je ook niet wilt dat dat testbereidheid zou kunnen ondermijnen. Dus we hebben gezegd we laten die nu even liggen. Daar geldt overigens het quarantaineplicht onverkort en net zo streng. Daar gaat het niet om. Maar even niet vormgegeven in de zin van een plicht.

Maar dat gaan we wel doen als het gaat om de reizigers die binnenkomen. Dus de reizigers die zullen worden gevraagd bij binnenkomst, zowel een negatieve testverklaring te hebben, als ook een quarantaineverklaring te hebben. En daarop zullen ze gecontroleerd worden."

ANP journalist: "Maar u wilt daar wel haast mee maken neem ik aan?"

Hugo de Jonge: "Ja, natuurlijk."

ANP journalist: "Kwestie van weken?"

Hugo de Jonge: "Wat we willen is dat we afgaan van de vliegverboden uiteindelijk. Daar zou je vanaf willen want dat is een heel ruig instrument. En dat wil je natuurlijk niet. Maar tegelijkertijd wil je natuurlijk grip houden op nieuwe exotische varianten die binnenkomen.

Nou, we weten van alle mensen die zich soms wat moeilijker aan de regels houden. Dat met name quarantaineplicht voor in reizende mensen, buitengewoon beroerd wordt nageleefd, 27% houdt zich er wel aan. Dus drie kwart niet.

Dus daar is die plicht echt op zijn plaats. Heel veel landen doen dat ook. En wij willen dat ook doen. Qua wetgeving best heel complex in elkaar. De wet die nu in consultatie is, daar verwachten we nog een aantal reacties op.

En vervolgens gaat die door naar Raad van State, en vervolgens gaat die door naar de Tweede en Eerste Kamer. Dus dat kan nog wel een maandje duren. Maar wij willen in ieder geval zoveel mogelijk vaart erachter zetten. Omdat die ons ook echt moet helpen om exotische varianten van buiten onder controle te houden."

ANP journalist: "En op wat voor straf kunnen mensen rekenen die hem dan alsnog schenden?

Hugo de Jonge: "Een geldboete."

ANP journalist: "95 euro weer?"

Hugo de Jonge: "Werken we verder uit. Een geldboete. Ja."

ANP journalist: "En dan nog even iets over het vaccin AstraZeneca. De gezondheidsraad adviseert vanmiddag dat dat toch ook geschikt is voor mensen boven de 65 doorgaans volgt u die adviezen op. Wat betekent dit voor de vaccinatiestrategie?"

Hugo de Jonge: "Nou, voor de strategie niet zoveel. De strategie daar wordt weleens van gedacht dat die de hele tijd gewijzigd wordt. Maar die strategie is eigenlijk al... sinds...

ANP journalist: "Maar... voor de mensen van 60 tot 65."

Hugo de Jonge: "sinds 20 november."

ANP journalist: "Laat ik het zo vragen dan?"

Hugo de Jonge: "Ja, ik hecht er toch waarde aan om toch echt even deze zin uit te spreken. Deze strategie is namelijk al ongewijzigd sinds 20 november. Ik maak het even af. Ik leer ook. Ik maak het even af zeg ik dan, kennelijk. Die strategie, had ik dat al eens gezegd die is dus ongewijzigd sinds uhh...

Die is dus ongewijzigd sinds 20 november. Maar wat we wel hebben gedaan is in de planning moet je af en toe dingen veranderen omdat de leveringen anders door komen of omdat er een ander advies komt van de gezondheidsraad.

En in dit geval is dat dus een advies dat alleen maar de mogelijkheden verruimd. Namelijk, Astrazeneca, waar daar werd gedacht, dat kun je alleen inzetten bij mensen tot 64 jaar. Blijkt nu, nou nee, dat zou je echt wel kunnen doen boven de 65.

Ik neem aan dat we daar gebruik van maken. En hoe precies. en wat dat ook betekend in de snelheid dat laat ik u zo snel mogelijk weten want we gaan goed kijken hoe we dit invulling zouden kunnen geven. Blijft staan, het wordt tijd dat Astra stabiel gaat leveren. Want daar zijn we uiteindelijk het meeste bij gebaat."

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.