Nieuwe neusspray tegen COVID & vele varianten.

Onderzoekers van Cornell, Columbia University Irving Medical Center en Erasmus Medical Center in Nederland, hebben een nasale formulering ontwikkeld.

Deze zou de verspreiding van COVID-19 onder fretten blokkeren - en hopen dat de formulering hetzelfde effect op mensen kan hebben, en mogelijk therapeutische behandelingen kan genereren.

Fretten zijn een van de beste diermodellen voor COVID-19, omdat ze het virus vrij gemakkelijk opnemen en zowel direct contact als overdracht via de lucht ondergaan. Fretten, vergelijkbaar met mensen, genereren ook antilichamen tegen het virus, maar vertonen beperkte klinische symptomen.

Op 9 februari kwam de Volkskrant met het bericht dat ketamine-variant (lees hier) tegen depressie in het basispakket moet komen. Dit is een neusspray tegen lastig behandelbare depressies. Het nieuwe middel is een spray met ‘esketamine’, wat weer een variant op ‘ketamine’ is. Deze neusspray is gemaakt door het farmaceutische bedrijf Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson.

Nu is deze nieuwe neusspray opgedoken. Deze lijkt te kunnen helpen bij mensen om besmetting te voorkomen. Bij fretten is het veelvuldig getest en het lijkt te werken als virusremmer.

De onderzoekers van Erasmus MC (Bart L. Haagmans - tevens collega van Marion Koopmans), hebben op 17 februari het rapport gepubliceerd. Deze kun je hier vinden. Wanneer dit wondermiddel op de markt komt moet nog blijken. Bovendien zou het ook goed werken tegen de varianten D614G, B.1.1.7 en B.1.351.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.