Middelbare scholen 2x zelftesten per week en afstand houden van leraren

Arie Slob, minister van Onderwijs heeft zaterdag 22 mei bekend gemaakt dat de middelbare scholen vanaf 31 mei weer helemaal open mogen. Maar niet zomaar, de leerlingen moeten twee keer per week zelftesten. De scholen zelf zouden voor genoeg zelftesten moeten zorgen om deze uit te kunnen delen.

Update: Zelftesten geen verplichting, wel 'indringend advies'. Let op de toon die het ministerie zet:

Als vanaf 31 mei de middelbare scholen weer volledig opengaan "moeten leerlingen thuis twee keer per week zelftesten", meldde het ministerie van Onderwijs zaterdag. Is er ineens een testplicht voor scholieren? Dat niet, reageert een woordvoerder van het ministerie op vragen van NU.nl. "Het is een indringend advies." (bron)

"Je kunt zoiets nooit verplichten in het onderwijs, dus nee, dat is het niet", aldus de zegsvrouw. "Het is wel heel belangrijk en ook een indringend advies van het Outbreak Management Team. Met zelftesten voorkom je dat er weer besmettingen op scholen komen en leerlingen in quarantaine moeten."

Waarom het ministerie dan toch van 'moeten' spreekt in het persbericht? "Omdat wij vinden dat het moet."

Nou is de vraag ook of de leerlingen verplicht in quarantaine 'moeten'. Want dat is wat het OMT dan vindt, of is het verplicht? Zo raak je toch in de war?

De buitenproportionele regels zoals handen wassen, afstand houden en mondkapjes dragen op gangen, blijven van kracht. Waar is dat zelftesten dan goed voor zou je je afvragen?

Het OMT heeft positief gereageerd op het besluit om de scholen weer te openen. Afgelopen week zijn de cijfers flink gezakt en daarom kan de 1,5 meter regel eraf zegt het OMT.

Scholierenorganisatie LAKS zegt blij te zijn met het besluit dat middelbare scholen weer open mogen. "Het kabinet heeft het juiste besluit genomen" zei Nienke Luijckx van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

Op 7 juni moeten alle scholen weer geheel open zijn geeft het ministerie aan. Wel zijn er een aantal aantekeningen geplaatst door De Algemene Onderwijsbond. Zo werd er gezegd: "Scholen moeten wel regelen dat er afstand wordt gehouden van de leraren".

Met als reden dat een school wegens de veiligheid van werknemers niet geopend mogen worden als dit niet zou lukken. Vooral in het praktijkonderwijs is het erg lastig die afstand te bewaren. Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Over de zelftest is De Moel van AOb nogal kritisch. Niet vanwege het feit dat hij preventief testen niet goed zou vinden. Nee, een andere reden. Hij zegt dat je niet kunt controleren of de scholieren wel echt die test gedaan hebben. Nou, daar zullen ze dan ook wel weer wat op gaan vinden waarschijnlijk.

CNV heeft ook verklaard dat ze het onverantwoord zouden vinden dat het voortgezet onderwijs volledig heropend wordt. Vakbond CNV zei laatst al dat ze het onverantwoord vinden om in de laatste weken van het school jaar een te groot risico te nemen.

Bovendien zijn niet alle leraren gevaccineerd en wordt het voor hen moeilijk afstand te houden van leerlingen. Daardoor krijg je meer ziekteverzuim.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.