Elk kind vanaf 10 jaar drie keer per week getest

De kat is uit de zak. Minister van Onderwijs Heinz Faßmann maakte op 12 mei bekend hoe geteste schoolkinderen vanaf 19 mei naar het buitenzwembad, de bioscoop, het sportveld of de herberg kunnen. Het is bekend dat elk kind vanaf 10 jaar het eerste uur drie keer per week moet worden getest.

Vanwege de krappe testcapaciteiten hebben de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid de afgelopen weken afgesproken dat de schooltesten ook 48 uur buiten het schoolgebied moeten gelden. Hoe het in detail werkt: elke student ontvangt een testpas met een ninja-illustratie. Na elke toets krijgt hij een sticker die hij in het paspoort moet plakken, waarin plaats is voor drie stickers per week.

Bericht 6 februari Jeugdjournaal: Oostenrijkse kinderen testen zichzelf twee keer per week

Opgevouwen moet het paspoort ruimte in de portemonnee hebben. "We wilden geen wirwar aan papieren, maar besloten iets speels te doen", zegt Faßmann, die de verhuizing uitlegt. "Het doet denken aan het Panini-album." Supermarktketens werken al lang met stickers.

Een digitale oplossing voor alle bevoegde instanties zou ideaal zijn geweest, maar dit was niet op korte tijd haalbaar. Aan de andere kant kan de uitgifte van een certificaat niet worden afgenomen voor maximaal 2,4 miljoen tests die per week moeten worden gedocumenteerd, alleen leraren zouden er een moeten ontvangen. "We wilden hier geen papierwirwar maken", zei Fassmann.

Drie dagen per week moet een sticker in het paspoort worden geplakt. Foto © Ministerie van Onderwijs

De zogenaamde "neusboortesten" worden nog steeds gebruikt. Hier moet het systeem echter worden omgebouwd tot producten die wat gecompliceerder te hanteren maar betrouwbaarder zijn. Vanaf juni zullen ook de basisscholen van het 3e en 4e leerjaar worden overgeschakeld naar de tests waarbij pipetteren nodig is, in navolging van de schooltypes voor 14-plussers.

In de toekomst kan de schooltest worden vervangen door een PCR-test of antigeentest van een erkend acceptatiepunt, dat op de betreffende schooldag 72 of 48 uur oud kan zijn. Zelfs gevaccineerde studenten hoeven niet meer te testen, hoewel het aantal klein is.

Christoph Wiederkehr, de gemeenteraadslid van Wenen voor onderwijs, onthulde dat voorzieningen voor kinder- en jeugdzorg worden gebruikt voor schoolkinderen die niet op verzoek van hun ouders worden getest. Momenteel weigert slechts één procent van de Oostenrijkse studenten de coronatest, zegt Faßmann. Gemeenteraadslid voor Gezondheid Peter Hacker meldde dat schoolclusters in Wenen vooral voorkomen waar testweigering bijzonder hoog is.

Faßmann: Er is weinig besmettingsgraad op scholen

Faßmann is optimistisch over de laatste schoolweken die volop in bedrijf zijn: naast de tests draagt ​​ook het toenemende aantal gevaccineerde leerkrachten bij aan de veiligheid. Faßmann gaat uit van een quotum tussen tweederde en driekwart, rekening houdend met alle vaccinaties (risicopatiënten, familieleden van zwangere vrouwen, werknemers van blauwlichtorganisaties), en de trend stijgt. Bovendien zijn er over het algemeen dalende aantallen infecties.

Op de scholen zelf is het aantal besmettingen laag. Bij de reguliere antigeentesten daalt het positieve percentage voor leraren gestaag, voor studenten is het constant rond de 0,08 procent. In de laatste run van de PCR-schoolgorgelstudie was er slechts één niet-gerapporteerd aantal van 18 positieven onder 7800 geteste mensen.

In Wenen worden volgens Wiederkehr constant ongeveer 250 besmettingen per week geregistreerd op kleuterscholen en scholen. "We zijn goed voorbereid op de laatste schoolweken", zei Faßmann, verwijzend naar educatieve maatregelen zoals aanvullende lessen, de zomerschool en meer psychologische zorg.

Bron: Kleienzeitung.at

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.