Kabinet zaait angst en economie op de schop

Er gaat ontzettend veel aandacht naar mensen die ziek zijn, of ziekenhuizen, terwijl er veel werkloosheid ontstaat. De arbeiders, of mensen met een gewone baan, komen zo op achterstand te staan. Ze functioneren niet als de hoeksteen van de samenleving. In het politieke speelveld ontstaan kloven waar andere partijen op kunnen inspelen. Onze politieke systeem is daardoor erg zwak geworden. Als je een zwakke basis hebt, dan zak je met elkaar een beetje door het ijs.

Als er veel gedoe is, veel dynamieken zijn die niet bijdragen aan het algehele doel, dan zakt er van alles dus door het ijs. De politiek heeft er zorg voor gedragen dat de zorgsector verzwakt is. Dat het onderwijs al jarenlang noodlijdend is, politie en handhaving ook. Het ligt niet alleen aan de politiek, maar ook binnen de organisaties zelf dat het leiderschap een bijdrage levert aan de positie.

En dan komt er een virus, het coronavirus, dan zie je dat er ziekenhuizen omvallen, onderwijs dat niet kan geven waar ze voor staan. Dat is aan de orde op dit moment. Je ziet dat linkse en rechtse partijen een tegenovergesteld beleid hanteren. Al is er geen links en rechts meer, hoewel dat al jaren gaande is, wordt het nu steeds meer zichtbaar.

Je hebt mensen die kritisch blijven, en de waarheid willen weten. Maar je hebt ook mensen die mee willen liften, en hun kop niet boven het maaiveld willen uitsteken, en niet anders willen doen dan hun gezegd wordt. Dit zijn de mensen die deugen omdat ze de regels volgen. Dan heb je nog een andere groep die zo bang zijn dat ze een mondkapje op doen terwijl ze alleen in de auto zitten, of op straat rondlopen/fietsen.

En dan heb je nog de jongeren die selfies maken met een mondkapje op. Het is tegelijkertijd een soort van hype aan het worden, en dat is een groot probleem als het onnodig is om zo’n ding op je muil te hebben, als ik het zo mag zeggen. Hugo de Jonge speelt er ook goed op in tijdens een persconferentie.

Hugo de Jonge zei: “De grote vrijheid waarmee we de zomer ingaan, die gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid om het virus onder controle te houden. Van een ieder van ons. Want wij kunnen wel klaar zijn met dat virus, maar dat virus is nog niet klaar met ons. Vergelijk het met onze eeuwenlange strijd tegen het water, die heeft ons de reputatie gegeven om de voeten droog te kunnen houden, en dat deden we door dijken te bouwen. En vandaag zijn wij samen die dijk, die de tweede golf buiten de deur kunnen houden.”

“Het corona dashboard dat ons daar inzicht in geeft, wordt steeds verder uitgebreid. En waar het virus de kop op steekt, moeten we het ook de kop weer in drukken. Beste mensen, we vertellen onszelf vaak dat we zo’n nuchter landje zijn. Door onze eeuwenlange strijd met het water, weten we dat we niet alle onheil buiten de deur kunnen houden. De enige manier om die tweede golf te voorkomen, is door onze gezond verstand te gebruiken, en ons verantwoordelijk te voelen voor de bescherming van elkaar. De dijk, dat zijn we samen, en als we dat ons realiseren, dan wordt het vast een mooie zomer.”

Of het een mooie zomer gaat worden? Het zal mij benieuwen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.