Hoe vraag ik op een vriendelijke manier of iemand een mondkapje wilt dragen?

Hoe vraag ik op een vriendelijke manier of iemand een mondkapje wilt dragen? Deskundigen zeggen dat je discreet moet zijn in dit soort "lastige" situaties.

Het kan zijn dat de persoon die je aanspreekt, gauw op de tenen is getrapt. Ze schieten in de verdediging, en dan sta je in principe 1-0 achter. Maar hoe los je het dan wel op?

Er zal veel minder snel iets aan hun mening veranderen als ze zich beledigt voelen door de manier waarop je ze hebt benadert. Maar toch kan het helpen om de maatregelen tegen het Coronavirus of aanbevelingen van gezondheidsinstanties naar voren te brengen.

Door deskundigen op het gebied van COVID-19 te citeren, kunnen mensen zich minder aangevallen voelen. Volgens volksgezondheidsdeskundigen zijn mondkapjes de sleutel tot het verminderen van verspreiding van het Coronavirus.

Maar als je aan een vreemde vraagt of ze een mondkapje op willen zetten, kan het leiden tot ongemakkelijke situaties, omdat ze niet graag worden overgehaald. In plaats van de confrontatie aan te gaan, is het misschien het beste om mensen zonder mondkapje niet in het openbaar te benaderen.

En als je in een supermarkt bent, dan kun je het beste een manager of iemand die de leiding heeft, het laten vragen aan personen zonder mondkapje. Wanneer je merkt dat je te dicht bij iemand zonder mondkapje in de buurt komt, kan je iets zeggen in de zin: “Voor onze veiligheid voel ik me er comfortabeler op als we allebei een mondkapje dragen”.

Werken mondkapjes beschermend voor mezelf of alleen voor mensen om mij heen?

helpt een mondkapje

Beschermd een mondkapje mij of alleen de mensen om mij heen? Hoogstwaarschijnlijk biedt het bescherming voor beiden. Studies rondom het Coronavirus en andere virussen tonen aan dat het helpt om een mondkapje te dragen voor bescherming.

Het voorkomt dat het virus meer mensen verspreid en infecteert met COVID-19. Ook zijn er indicaties dat mondkapjes enige bescherming bieden aan mensen die ze zelf dragen. Het Coronavirus verspreid zich via druppeltjes. Deze komen vrij wanneer mensen hoesten, niezen of praten.

Medische of stoffen mondkapjes kunnen de verspreiding van een groot deel van deze druppels blokkeren. Hoewel sommige druppels nog altijd verspreiden, kan het dragen van een mondkapje bijdragen aan het inperken van het virus.  Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen minder ziek worden als ze aan kleinere hoeveelheden virus zijn blootgesteld.

Er zijn meerdere infectieclusters opgetreden in fabrieken waarbij de werknemers allemaal een mondkapje droegen. Echter ontwikkelden ze een mildere ziekte of hadden vrijwel geen symptomen. Onderzoek naar een ander coronavirus heeft bewezen dat een lagere infectiepercentage optrad doordat mensen een mondkapje in het openbaar droegen.

Experts zeggen dat het van groot belang is om een mondkapje te dragen met het nieuwe coronavirus. De reden is omdat mensen die geen symptomen hebben, alsnog andere mensen kunnen infecteren met het virus.

Helpt een spatmasker in plaats van een mondkapje?

gelaatsscherm of mondkapje

Gezondheidsdeskundigen hebben aangegeven dat een plastieken spatmasker niet bijdraagt aan het tegengaan van het Coronavirus. Je kunt de maskers dus niet als alternatief gebruiken om te voorkomen dat mensen besmet raken via druppeltjes.

Wie graag een bescherming wilt tegen het virus, kan naast het dragen van een spatmasker, ook een mondkapje erbij dragen. Een gelaatsscherm heeft wel als bijkomend voordeel dat je ogen beschermd zijn. Tevens weerhoud het je om aan je gezicht te zitten door deze fysieke barrière.

Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het dragen van een mondkapje?

Voor de meeste mensen is het niet zo dat er risico’s voor je gezondheid zijn als je een mondkapje draagt. Baby’s en peuters daarentegen mogen geen mondkapje dragen omdat er een risico bestaat dat ze stikken. Hetzelfde geldt voor mensen die zonder hulp moeite hebben met het verwijderen van een mondkapje.

Op plekken waar COVID-19 zich snel kan verspreiden, zijn gezondheidsdeskundigen het erover eens dat het dragen van een mondkapje wel degelijk helpt bij het verminderen van verspreiding van het virus. Vooral als mensen niet sociale afstand kunnen houden door 1,5 meter uit elkaar te blijven.

Het Coronavirus verspreidt zich via druppeltjes die vrijkomen wanneer mensen lachen, zingen, hoesten, niezen of praten. Het mondkapje helpt met het verkleinen van de kans dat deze druppels andere mensen bereiken. Zelfs wanneer je geen symptomen of klachten hebt, kan je het virus met je meedragen, en uiteindelijk verspreiden.

Wanneer het vochtig weer is, kan het lijken alsof het moeilijker is om adem te halen. Vooral voor mensen die het niet gewend zijn om een mondkapje te dragen. Echter is het niet zo dat mondkapjes het zuurstof in het lichaam aanzienlijk verminderd.

Volgens een deskundige op het gebied van infectieziekten: “Het lichaam past zichzelf redelijk goed aan om het zuurstofniveau in het lichaam hoog genoeg te houden. Verder is er ook geen bewijs dat een mondkapje een schimmel- of bacteriële infectie kan veroorzaken.”

“Wegwerp mondkapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Deze dien je na gebruik in de vuilnisbak te gooien. Met een stoffen mondkapje is het een goed idee om ze regelmatig te wassen en drie dagen te laten liggen zodat je er zeker van bent dat het virus verdwenen is.”

Ja, het dragen van een mondkapje kan ongemakkelijk zijn, maar gezondheidsdeskundigen geven aan dat het belangrijk is dat je zo min mogelijk je gezicht aanraakt. Dit brengt namelijk ziektekiemen van je handen in je neus, mond of ogen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.