Herstel.nl: goed of slecht plan?

Vandaag kwam ik vluchtig Herstel.nl ergens op sociale media tegen. Ik las dat Barbara Baarsma een van de initiatiefnemers is. Ik wilde de website Herstel.nl nog bekijken om te zien wat voor goede ideeën ze hebben voor het openen van de horeca en meer in Nederland.

Inhoud van pagina

Ik was nog altijd overweldigt door het optreden van Barbara zo’n anderhalf week eerder op NPO1. Zij was een van de weinige die ik in lange tijd zulke goede dingen had zien zeggen. Ze wist de spijker op de kop te slaan als het aankwam op manieren voor hoe deuren in Nederland weer open konden.

Terwijl ik nog niet de tijd had gehad om de website Herstel.nl goed te bekijken, bezocht ik de website Jensen.nl. Daar kreeg ik direct groot in beeld ‘Trap niet in Herstel NL’.

Is het dan zo dat Herstel.nl in de valkuil van de overheid is gelopen? En zich misschien onbewust zijn van wat ze aanrichten met dit plan?

Na het lezen van een paar punten, vielen mij direct een aantal dingen op. Hieronder heb ik ze besproken:

  • Veilige zones

De zones zouden veilig zijn voor kwetsbaren en er staan strenge sancties op het overtreden van de alle strengste veiligheidsregels die gelden. Mensen mogen elkaar niet eens aanspreken. Hoe meer wil je het volk in hokjes plaatjes (zones in dit geval) of ontvreemden van elkaar?

Bovendien hoeft een veilige zone niet een plek te betekenen, het kan een dag of tijdstip zijn. Wat nu als ze een hele dag inplannen voor de kwetsbaren? Betekent dit dat jongeren of bepaalde doelgroepen helemaal niet mogen komen?

  • Meer vertrouwen in eigen keuzes van burgers en (organisaties)

Organisaties tussen haakjes omdat je juist niet zou willen dat organisaties zelf mogen bepalen wat hun beleid is over hoe zij hun dingen inrichten. Daardoor krijg je onderscheid en wordt de verdeeldheid groter.

  • In de bioscoop of trein moeten mondkapjes gedragen worden op specifieke dagen of tijden.

Door mondkapjes te blijven dragen, begrijp je het probleem niet dat mondkapjes niet werken tegen een al dan niet extreem dodelijk virus (druppels komen er doorheen). Dan zou het dus om medische mondkapjes moeten gaan en dat wil je niet op basis van het mortaliteitscijfer.

  • Capaciteit opschalen in de zorg om covid-19 kwetsbaren zo goed mogelijk op te vangen en beroepsgroepen zo snel mogelijk inzetten om IC personeel te ontlasten.

Er wordt ook gesuggereerd dat mensen die zich inzetten hiervoor extra goed beloond moeten worden. Je blijft zo iedere keer bepaalde sectoren belonen. Anderen zijn keihard geraakt en hebben die steun veel harder nodig.

Conclusie

Uiteindelijk zijn veel punten van Herstel.nl erg duidelijk. Ze willen dat Nederland open gaat vanaf 1 maart. De volgende scenario's zijn goed mogelijk:

  • Grotere verdeeldheid zal heersen
  • Meer angsten blijven groeien voor het virus
  • Depressies blijven toenemen vanwege maatregelen
  • Overheden zullen teveel vingers in de pap hebben
Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.