Hebben we straks minder vrijheden als we geen vaccinatie nemen?

Je wordt er vandaag de dag constant mee geconfronteerd; de vaccinatie. Het is geen leuk onderwerp om het over te hebben. Maar het is wel hoognodig. Er zijn op dit moment strenge regels waar we ons aan moeten houden om coronabesmettingen tegen te gaan.

Er is al gezegd dat mensen in Nederland gevaccineerd moeten worden voordat we echt kunnen versoepelen in de maatregelen.

Komt er dan daadwerkelijk een vaccinatieplicht? Nee. Dat is al duidelijk. Op 28 oktober is de motie-Azarkan over geen coronavaccinatieplicht (25295, nr. 676) ingediend. Bijna alle partijen stemden ermee in, behalve D66 en VVD.

Worden ons vrijheden afgenomen als we straks geen coronavaccin nemen? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen. Ik heb dat gedaan. En ik heb er een antwoord op.

De maatregelen die gelden

Wanneer je een effectief coronavaccin hebt genomen, is de kans erg klein dat je een ander nog kunt besmetten. Daarom zullen geldende maatregelen, niet meer gelden voor mensen die gevaccineerd zijn. Zij krijgen meer bewegingsvrijheid, terwijl niet-gevaccineerden zich nog wel aan de maatregelen moeten houden.

Veel mensen zullen van mening zijn dat dit eigenlijk aansluit op het verplicht nemen van een vaccinatie. Maar dat is niet het geval. Wanneer er sprake is van dwang, dan gelden de maatregelen sowieso voor degenen aan wie het is opgelegd (denk hierbij aan lockdowns).

Als ervoor gekozen wordt dat een coronavaccin een alternatief is voor het thuisblijven tijdens een besmetting, kan nog altijd elk persoon individueel afzien van een vaccinatie. Echter wordt je wel verplicht om in quarantaine te gaan. En hoewel het lijkt alsof je daardoor gedwongen wordt om je alsnog te laten vaccineren, spreken we hier niet van een vaccinatieplicht.

Laat ik een voorbeeld geven:

Je hebt 25 euro nodig en je leent dat van mij. Je hebt nu een plicht om dat uiteindelijk een keer terug te betalen.

Maar als ik je aanbied om mij te helpen met het leeghalen van de schuur, en dat je de 25 euro dan kunt laten zitten, dan heb ik je een alternatief geboden voor de verplichting die je na moest komen.

Ben je nu verplicht om mij te helpen met het leeghalen van de schuur? Nee, zeer zeker niet. Je kunt je namelijk beperken tot de daadwerkelijke schuld: 25 euro.

Dit is hoe Hugo de Jonge het formuleert:

Hugo de Jonge stelt dat er geen vaccinatieplicht geldt. Hij zegt echter wel dat als mensen een vaccinatie nemen, dat ze dan meer ruimte krijgen dan mensen die geen vaccinatie nemen. Dit betekent dat mensen zonder coronavaccin, zich nog altijd aan de strikte maatregelen moeten houden tijdens een pandemie zoals COVID-19. Daardoor word je in je VRIJHEID beperkt.

Reacties van theoloog/hoogleraar (Arnold Huijgen) en arts (Ted van Essen)

Arnold Huijgen, Theoloog en hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn: “Er moet voorkomen worden dat mensen die zich niet laten vaccineren, niet onnodig beperkt worden in hun vrijheden. Zijn straks kinderen van niet-gevaccineerde ouders nog wel welkom op school? Moet je straks constant gaan aantonen of je gevaccineerd bent? Je privacy wordt je in feite afgenomen.

Daaro is het belangrijk dat er constant wordt gekeken naar de maatregelen en of deze wel proportioneel zijn. Wanneer een groot deel van de bevolking uiteindelijk een coronavaccin heeft gekregen, dan worden de beperkingen voor iedereen zo snel mogelijk opgeheven.

Voor degenen die gekozen hebben om geen vaccin te nemen lopen dan een risico. Maar dat moeten we accepteren als het risico voor een beperkte groep geldt.”

Dus hoewel er geen vaccinatieplicht geldt, kunnen er straks vrijheden afgenomen worden voor degenen die besluiten geen vaccinatie te nemen. Het is iets om goed over na te denken.

Ted van Essen, huisarts en voorzitter Nederlandse Influenza Stichting:  “Ik ben van mening dat je gevaccineerden geen voordelen moet geven. Hoewel het coronavaccin voor 90% effectief is, betekent dit niet dat dit langdurige immuniteit garandeert. De kans is groot dat dat wel lukt, maar niemand weet hoelang dat duurt.

Eerst moet het duidelijk zijn of mensen die een coronavaccin hebben genomen nog altijd anderen kunnen besmetten. Wanneer je mensen direct vrijwaart van belangrijke afspraken die gemaakt worden zoals maatregelen tegen coronabesmettingen, dan breng je alsnog anderen in gevaar.

Als ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking gevaccineerd is kun je verwachten dat er voor 90% groepsimmuniteit ontstaat. En vanaf dat moment is het weer mogelijk om volop te genieten van onze vrijheden.”

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.