Eetcafé sluit terras alweer na week: ‘Is niet te doen’

Het terras van eetcafé De Beurs in Meppel is na amper een week alweer gesloten. Uitbater Eduard Konijnenburg kan niet werken met de vele regels waar hij zich aan moet houden. "Sorry lieve mensen, maar dit is niet te doen.”

Het eetcafé met overdekt terras kreeg de afgelopen dagen diverse keren bezoek van handhavers van de gemeente Meppel. ,,Eén keer zeiden ze dat er vier mensen bij elkaar aan tafel zaten die nooit een huishouden kunnen zijn, terwijl wij die mensen kennen en zeker weten dat ze een huishouden zijn”, vertelt eigenaar Konijnenburg.

Of de steun van deze horecaondernemer hiermee onder vuur ligt is ook nog maar de vraag. Wij hebben in eerdere artikelen erop gehamerd dat het voor terrassen niet te doen is om van 12:00 tot 18:00 uur geopend te zijn. Als je continu handhavers langs hebt lopen met diverse pesterijen die je gaan wijzen op de disproportionele maatregelen, dan wordt het je helemaal lastig gemaakt!

Sluiting

Ook werd hij op de vingers getikt, omdat hij dinsdag het zijscherm van de luifel even dicht had gedaan toen het regende. ,,Dat mag niet, maar daar zat een gezin met kinderen poffertjes te eten en ze hadden het zo koud door de regen en wind, dan doe je dat even dicht, totdat de bui over is.”

Kijk als je vijftig mag rijden, dan is vijvenvijf­tig ook acceptabelEduard Konijnenburg, Eetcafé De Beurs Meppel

Konijnenburg kreeg volgens eigen zeggen een waarschuwing van de boa’s met de mededeling dat een sluiting zou volgen als het nog een keer zou gebeuren. "Het is gewoon niet te doen met deze regels”, stelt hij. 

Coulance

Daarbij wil hij wel benadrukken dat hij de gemeente Meppel of de handhavers niks verwijt. "Zij doen gewoon hun werk. Ik wil mij ook graag aan de regels houden, maar het moet wel haalbaar zijn. Als hier honderd man op het terras zouden zitten, dan mogen ze mij de vergunning gelijk afpakken.”

Hij hoopte op wat coulance, maar nu dat er niet is, besluit hij de deuren voorlopig weer te sluiten. ,,Kijk als je vijftig mag rijden, dan is vijvenvijftig ook acceptabel. Maar als ik bij een volgende overtreding mijn vergunning kwijt kan raken, dan kan het maanden duren voordat ik dat weer terug heb. Dat wil ik niet hebben.”

250 mensen per dag

Daarom maakt hij even een pas op de plaats, om weer open te gaan als de regels versoepeld zijn. "Vorig jaar zomer mochten er op een gegeven moment vier mensen aan een tafel en konden we ook gewoon weer mensen binnen laten zitten. Dat is werkbaar, zoals het nu gaat niet.”

Als mensen tegen mij zeggen dat ze een huishouden zijn, hoe moet ik dat controle­ren dan?Eduard Konijnenburg, Eetcafé De Beurs Meppel

Een vervelend besluit, zeker omdat Konijnenburg al veel reserveringen had staan. "De eerste twee weken zaten we aardig vol, met wel zo’n 250 mensen per dag. We zijn een begrip in de regio, mensen willen graag naar ons terras. Sorry lieve mensen, maar het kan niet.”

Vechter

Hij vindt het dubbel dat hij als horecaondernemer verantwoordelijk wordt gehouden voor het gedrag van zijn gasten. "Als mensen tegen mij zeggen dat ze een huishouden zijn, hoe moet ik dat controleren dan? Mijn partner heeft ook wel een andere achternaam dan ik en onze kinderen hebben. Dat moet je bijna een bewijs van de gemeente hebben. Ik ga geen politieagent spelen.”

Financieel komt het niet goed uit. "Van de steun gaan we het niet redden, maar ik teer nu al acht maanden in op de reserves, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij. Ik kan wat personeel detacheren en ben een vechter, mijn zaak is naast mijn familie mijn alles.”

De gemeente Meppel kan omdat het Bevrijdingsdag is niet reageren op vragen over het optreden van de boa’s. 

Bron: De Stentor

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.