Eerste relschoppers veroordeeld

De eerste relschoppers zijn veroordeeld. Hoe voorkomen we dat ooit nog zulke rellen uitbreken? En zijn de straffen wel zo gepast voor het delen van een bericht?

Na vier avonden van de avondklokkenrellen, lijkt de rust weer teruggekeerd in het land. De straten zijn zo goed als leeg, maar de politie blijft alert. De eerste veroordelingen voor de rellen zijn inmiddels een feit.

Robin van Hijfte (verslaggever): “Daar zit je dan, net volwassen. Voor de politierechter vanwege berichten die je op Snapchat deelde. Het was niet hun bedoeling dat er echt rellen kwamen. Het was meer een grap, zo verklaren ze.”

G. Oosterveld (Officier van Justitie): “Ja, welkom in de grote mensenwereld. De verdachten en andere mensen denken er misschien anders over. Maar in de grote mensenwereld zijn dit geen grappen.”

Met dit doelt de officier op de berichten die de jongemannen maandag deelden op Snapchat.

“Neem je vuurwerk en brandbommen mee. Morgenavond apotheek Goes Noord. Deel het en laten we ff viral gaan boys.”

Twee jongens krijgen mildere straffen omdat ze uit een heel rottige thuissituatie komen. Een paar dagen tot anderhalve week cel nog en daarna een werkstraf van 60 uur. Justitie hoopt dat dat afschrikt.

Linda van den Oever (Openbaar Ministerie): “Als je een baan hebt, als je een huis hebt, als je een verklaring omtrent gedrag nodig hebt voor een stage of een werkplek. Ja, dan gooi je die hele toekomst, al die dingen, in de vuilnisbak. “

Jinek: “Willem Woelbers, de eerste veroordelingen zijn een feit. Dat lijkt mij ook voor de politie, ook met name, goed nieuws.”

Willem Woelbers: “Zeker, dat is belangrijk. Ik denk ook voor de hele Nederlandse bevolking.”

Jinek: “En hoe gaat het met het verder opsporen van al die mensen die al die rellen en al die schade hebben veroorzaakt?”

Willem Woelbers: “Daar zijn we vol mee bezig. Zowel in Eindhoven als in Amsterdam zijn er natuurlijk heel veel misdrijven gepleegd. Daar zitten vol teams op. Maar dat geldt ook voor de andere gemeentes waar we dat doen.

En dat is ook succesvol. Als ik gisteren alleen bijvoorbeeld in Amsterdam, vier foto’s op Opsporing Verzocht getoond, alle vier vandaag geïdentificeerd. Ze hebben zich alle vier gemeld. En die zitten nu vast.

De volgende 40 dossiers liggen klaar heb ik vanuit Amsterdam begrepen. En het is geen vraag of je gehaald wordt, maar wanneer. En ik adviseer ook de rest van de mensen vanuit Nederland je te melden, want je wordt gehaald thuis.”

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.