De dagen van het vasten zijn weer begonnen

In Nederland zijn de moslims weer begonnen aan het vasten. Veel moslims zullen van zonsopgang tot zonsondergang niets eten of drinken. Dit ter verbetering van de zelfbeheersing. Erg knap van ze hoor (vind onze redactie)!

Deze maand staat volledig in het teken van de vrijgevigheid van de mens, of de liefdadigheid, verdraagzaamheid en saamhorigheid. 6 mei 2019 is de startdag van de Ramadan in Nederland.

Maar weet je ook al waarom deze maand zo van groot belang is onder de moslims? Als Nederlander sta je er niet gauw bij stil en weet je eigenlijk vrij weinig over het geloof van de moslims, ook wel de Koran genoemd. Lees nog even verder om meer te weten te komen over de Ramadan in Nederland en waarom ze weer op 6 mei uit vrije wil zijn begonnen met vasten tussen zonsopgang en zonsondergang.

Waarom is Ramadan belangrijk?

De maand mei is erg belangrijk voor moslims in Nederland. Want nu zal er weer voorbij gestaan worden aan de armoede in arme landen en de zondes en verleidingen waaronder we telkens bezwijken als mens. In Nederland bezwijken we ook genoeg, denk hierbij aan alcohol of drugs. Moslims willen in de 9e maand van de Islamistische kalender ook vaker bij Moskee's samenkomen om te bidden tot Allah. Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld worden Moskeeën gevuld met moslims die de maand van de bezinning en het teken van de geloofsovertuiging beter willen beleven en ervaren.

Mogen kinderen ook vasten?

Het is voor moslimse kinderen niet verplicht om mee te doen aan de maand van de Zelfbeheersing, ook wel Ramadan genoemd. Uit vrije wil mag iedereen deelnemen aan de Ramadan, ook Nederlanders. Veel kinderen zullen wel alvast gaan oefenen om in de toekomst goed voorbereid te zijn om ook deel te nemen aan de Ramadan en van zonsopgang tot zonsondergang te gaan vasten. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat de jongeren halve dagen vasten in plaats van de hele dag niets te eten of te drinken zoals de volwassenen.

Wanneer hoef je niet mee te doen aan de Ramadan?

Eén van de vijf zuilen in de islam is de Ramadan. Specifieke personen zullen uitgesloten worden van verplichte deelname aan de Ramadan. Deze mogen zelf besluiten of ze alsnog deelnemen. Wanneer het levensbedreigend is of dat de gezondheid eronder leidt, dan is het deelnemen ook uitgesloten.

Verder kunnen kinderen (erg jong), zieken, militairen of personen die langer dan drie uur per dag moeten reizen ook vrijwillig niet gaan vasten in plaats van mee te doen aan de Ramadan.

4 juni 2019 is de Ramadan weer voorbij en zullen de moslims op 5 juni het Suikerfeest gaan vieren. Wij wensen de moslims alvast veel succes en we waarderen het enorm dat ze de kracht hebben om niet in de verleiding te komen om gedurende dag te drinken of eten.

Deel dit bericht:

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.