Coronasymptomen

1. Depressie

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft veel aspecten van het dagelijks leven getroffen, waaronder de geestelijke gezondheid. Met de plotselinge verstoring van onze routines en de nieuwe norm van sociale afstand nemen, is het leven zoals we het kenden, in een jaar tijd dramatisch veranderd. Plots worden velen van ons alleen geconfronteerd met de stress van het nieuws - en de impact ervan op onze financiën -, waardoor we het risico lopen op depressie tijdens de uitbraak van het coronavirus.

Inhoud van pagina

"Dit is de perfecte storm voor depressie en angst”

Met alles wat er gaande is, kunnen mensen merken dat ze in de herhaling vallen, zich hopeloos en hulpeloos voelen, en uiteindelijk depressief. Depressie wordt gedefinieerd als een veel voorkomende maar ernstige stemmingsstoornis die een negatieve invloed heeft op hoe je je voelt, denkt en omgaat met dagelijkse activiteiten zoals slapen, eten en werken. Symptomen zijn onder meer een aanhoudende droevige, angstige of "lege" stemming, prikkelbaarheid en schuldgevoelens en pessimisme.

"We worden geconfronteerd met een nationaal trauma, of het nu de angst is om geïnfecteerd te worden of iemand anders te besmetten, of de economische neergang, en veel mensen zijn geïsoleerd."

Degenen die al worstelen met depressie en angst, zullen merken dat de situatie hun gevoelens verergert. Anderen die eraan gewend zijn bezig te blijven, kunnen plotseling meer alleen zijn met hun gedachten en vrienden en familie buiten hun huishouden missen.

Hoewel de noodzaak om sociale afstand te bewaren een aantal obstakels met zich meebrengt, zijn er specifieke stappen die je kunt nemen om "het beste van het ergste te maken". Vind hieronder een aantal manieren om jouw geestelijke gezondheid te beschermen en depressie te voorkomen tijdens de voortdurende coronacrisis.

Vind hoop

Dit klinkt misschien onmogelijk in een moeilijke tijd, maar in plaats van te denken: 'Dit is de rest van mijn leven', kun je het dag na dag, of week na week opnemen. Doe een stap terug en zie dat er reden is om hoopvol te zijn.

Voor individuen die de financiële impact van het coronavirus voelen, kan een zilveren randje in deze periode bijzonder moeilijk te vinden zijn. Probeer jouw manier van denken aan te passen: als je je baan bent kwijtgeraakt, beschouw het dan als de tijd tussen jouw terugkeer naar het werk, in plaats van dit als een permanente situatie te zien. Maar houd er wel rekening mee dat je je baan misschien nooit meer terug krijgt.

Houd een schema bij

Veel mensen zijn hun gebruikelijke routines kwijtgeraakt en die ongestructureerde tijd kan ook leiden tot herhaling en passiviteit, die tot hoge risicofactoren voor depressie behoren. Plan jouw dag tot op het uur in. Vink aan het eind van de dag dingen af, ​​en maak een takenlijst voor de volgende dag, zodat je naar dingen kunt uitkijken. Maak een reeks doelen voor de week en voor de maand, en maak vervolgens een aantal doelen voor de langere termijn.

Het is vooral belangrijk om structuur te behouden als je jouw baan bent kwijtgeraakt. Het is normaal dat mensen van streek zijn als ze werkloos zijn. Naast de financiële problemen verliezen ze de structuur in hun leven. Een manier om ermee om te gaan, is door jouw tijd te structureren.

Wees productief met je vrije tijd

In plaats van isolement te beschouwen als in de gevangenis zitten, kun je het zien als meer vrije tijd hebben. Probeer momenten van geluk te vinden in deze vrijheid. Maak een lijst met activiteiten die je kunt ondernemen. Je kunt nog steeds naar buiten gaan om te sporten, of online gaan om een ​​oefen- of yogavideo te zoeken.

Lees de boeken en bekijk de films waar je zin in hebt gehad. Doe mee aan de klusjes die je hebt uitgesteld, zoals het schoonmaken van je kasten. Wees creatief met koken. Misschien bestel je al een tijdje afhaalmaaltijden en ben je vergeten dat je een keuken hebt.

Een risico dat gepaard gaat met isolatie en passiviteit is de neiging om te piekeren en gedachten te hebben als: “Waarom gebeurt dit? Dit is zo verschrikkelijk, ik kan er niet tegen." Je kunt blijven piekeren of je kunt problemen oplossen.

Vraag jezelf af: "Wat is het probleem? Ik verveel me, ik zit in een isolement. Oké, dus ik kan sporten, ik kan contact opnemen met mensen, ik kan plannen maken en klusjes doen. Ik kan dit zien als een uitdaging om korte- en lange termijndoelen te identificeren."

"Alleen omdat we onszelf isoleren, betekent niet dat we ons echt moeten isoleren."

Maak contact met anderen

Alleen omdat we onszelf isoleren, betekent niet dat we ons echt moeten isoleren. Maak een lijst met vrienden, waaronder enkele waarmee je al lang geen contact hebt gehad, en gebruik je telefoon als telefoon. Stel elke dag een vaste tijd in om contact op te nemen met mensen en plan virtuele bijeenkomsten op online platforms om te praten of misschien zelfs games te spelen. Je zou online een boekenclub kunnen beginnen met je vrienden.

Als je een geliefde in het ziekenhuis heeft of het moeilijk heeft, voelt u zich gemakkelijk hulpeloos, vooral als u hem niet kunt bezoeken of hem een ​​beter gevoel kunt geven. Maar je kunt mensen altijd vertellen dat je van ze houdt en om ze geeft. We onderschatten vaak hoe belangrijk het is om verbinding, liefde en dankbaarheid te uiten. En dat kunnen we doorlopend doen, niet alleen als iemand ziek is.

Breng je perspectief opnieuw in beeld

Het is oké om boos te zijn en te erkennen dat dit moeilijke tijden zijn voor jezelf en voor anderen. Toch kan dit een gelegenheid zijn om na te denken over wat je waardeert of echt wilt doen met je leven.

Als je deze periode beschouwt als een opzettelijke gewoonte om niet naar restaurants en bars te gaan, realiseer je je misschien dat je zonder die routines kunt gedijen. Wanneer de pandemie afneemt en de noodsituatie is opgeheven, zal je misschien merken dat je de vrijheid om naar de sportschool te gaan of nog meer met je vrienden rond te hangen, op prijs stelt.

De pandemie kan gedachten over sterfte oproepen. Een positieve manier om over sterfelijkheid na te denken, is te erkennen wat echt belangrijk voor jou is in het leven, namelijk het hebben van zinvolle relaties, bijdragen aan de verbetering van de samenleving of creatief zijn.

Alleen omdat we niet persoonlijk met mensen kunnen communiceren, betekent niet dat we geïsoleerd en passief moeten zijn. Het is normaal om ons angstig te voelen, maar we kunnen de ervaring verwerken, actief en verbonden blijven, zoveel mogelijk routine aanhouden en veerkracht opbouwen terwijl we de crisis doorstaan.

 1. Angststoornis
 2. Staat Terreur
 3. Werkloosheid
 4. Geldgebrek
 5. Eenzaamheid
 6. Kinderen met problemen
 7. Armoede
 8. Sociale onrust
 9. Familieruzies
 10. Censuur
 11. Dictatuur

Bronnen: HealthMatters

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.