Bill Gates over wanneer hij denkt dat we terug gaan naar ‘normaal’.

Het is algemeen bekend dat een deel van de Nederlandse bevolking niet zo goed de Engelse taal beheerst. Hoewel dat niet zo erg is, mist wel een groot deel van wat er exact gaande is, of wordt hen nieuws voorgeschoteld waarin woorden zijn verdraaid of worden er weer video's offline gehaald. Ik vind het belangrijk dat de waarheid op tafel komt.

Dit keer heeft de "grote man" van de vaccins wat te vertellen over de huidige situatie, en over wat er in de toekomst "hoogstwaarschijnlijk" zal gebeuren. Er wordt aan Bill Gates gevraagd wanneer hij denkt dat we terug kunnen naar ‘normaal’. Dit is zijn reactie.

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “We zien momenteel recordaantallen aan sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de VS, en dat aantal stijgt. Hoe erg verwacht u dat het de komende drie of vier maanden zal worden, voordat het vaccin algemeen verkrijgbaar is?”

Bill: “Nou, helaas kunnen de komende vier tot zes maanden de ergste van de epidemie zijn. Prognoses tonen meer dan 200.000 extra doden. Als we de regels zouden volgen in termen van maskers dragen, en niet mengen. Dan zouden we grote percentages van die sterfgevallen kunnen vermijden. Dus op korte termijn is het zeer slecht nieuws.”

De video is 7 uur geleden gepost op het Youtube kanaal van CNN. Voor een volledige vertaling van het interview raad ik een ieder aan om verder te lezen tijdens het kijken. Klik op de "Play" knop en de video zal automatisch in een ander venster geopend worden.

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “U luidt al jaren alarm over de dreiging van infectieziekten en pandemieën. Dacht u zelfs in uw stoutste dromen dat het ooit zo erg zou worden in de Verenigde Staten?”

Bill: “Nee, ik dacht dat de Verenigde Staten er beter mee om zou gaan. Over het algemeen sprak ik, toen ik de prognose deed in 2015, dat de sterfgevallen mogelijk hoger zouden zijn. Dit virus kan dus dodelijker zijn dan het is. We hebben het ergste geval niet gekregen.

Maar wat me verbaasde is dat de economische impact in de Verenigde Staten, en de rest van de wereld, veel groter is dan de voorspellingen die ik vijf jaar geleden deed.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Uw stichting heeft zojuist een nieuwe belofte aangekondigd van 250 miljoen dollar om Covid te helpen bestrijden, dat is een aanvulling op de meer dan 1 miljard dollar die u al heeft toegezegd. Waarom heeft u dit gedaan, en specifiek: waar gaat het geld naartoe?”

Bill: “We zagen een unieke rol voor ons. We hebben veel van het onderzoek gefinancierd, want de vaccinaties waren erg wendbaar. We werken samen met de op een na grootste financier na de Amerikaanse regering, dus wat betreft vaccinaties, weten we heel goed waar de wetenschap is.

We weten hoe de stukjes op een dringende manier samenkomen. Dus onze expertise op het gebied van infectieziekten, die normaal gesproken alleen betrekking heeft op ontwikkelingslanden, wordt voor deze crisis aan de hele wereld geleverd.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Deze vaccinaties hebben we in recordtijd gemaakt en getest. In minder dan een jaar tijd. Volgens de gegevens hebben ze op dit moment een zeer hoge affectiviteit, meer dan 90 procent. Hoeveel eer voor dit succes denkt u dat Operation Warp Speed* ​​en President Trump hiervoor verdienen?”

Bill: “Nou, mRNA-vaccins, dat zijn de eerste twee. Onze stichting en anderen steunen hen al geruime tijd. Nu werkt Pfizer samen met BioNTech, dat is een partner van ons. En zij namen geen overheidsgeld aan. Dus gingen ze uit eigen initiatief handelen. Moderna ontving al geld voordat er Operation Warp Speed er ​​was, en toen het gewoon BARDA heette.

En dat geld hielp hen wel om risico's te nemen, omdat ze geen groot bedrijf zijn. Ze kregen hulp bij sommige van hun beproevingen. Het geld dat gebruikt is om Moderna te helpen was er al langer, en waren speciaal gereserveerd voor pandemieën zoals deze, een bleek een grotere bijdrage dan enig ander land te zijn.

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “President Trump heeft een uitvoerend bevel ondertekend dat volgens hem prioriteit geeft aan de distributie van het vaccin aan Amerikanen, voordat het naar mensen in andere landen gaat. Het is niet geheel duidelijk hoe dit in zijn werk gaat.

Maar wat vindt u van deze strategie, de benadering dat iedereen in de Verenigde Staten eerst moet worden gevaccineerd. En dat daarna de VS moet gaan draaien, of dat deze particuliere bedrijven moeten draaien, om de rest van de wereld te gaan helpen.”

Bill: “Ik denk dat we de hele mensheid hier moeten helpen. We willen dat de wereldeconomie op gang komt, we willen het aantal doden tot een minimum beperken, en de basistechnologie komt van een Duits bedrijf. Het blokkeren van internationale deelbedrijven is tijdens deze hele pandemie per vergissing zo gelopen.

We moeten dus de capaciteit van alle vaccinaties vergroten. Er zullen in de komende maanden nog toevoegingen zijn, die de komende maanden zijn goedgekeurd, en die gemakkelijker op te schalen zijn. Maar de Verenigde Staten heeft geprofiteerd van het werk van andere landen hier, en we moeten niet helemaal egoïstisch zijn over hoe we verder gaan.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Dus volgens u is America First, zoals de president het zou noemen, niet de juiste aanpak?”

Bill: “Nou, het extreme idee dat iedereen zou moeten sterven tot we de allerlaatste Amerikaan hebben ingeënt. Dat is niet de gepaste reactie.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Denkt u dat een van deze vaccinaties beter is dan de andere?”

Bill: “Nee. De gegevens over Moderna en Pfizer lijken erg op elkaar. Andere vaccinaties zijn waarschijnlijk ongeveer hetzelfde. Zelfs AstraZeneca , waar een beetje verwarring over bestaat rondom de cijfers. Het voorkwam op een zeer dramatische manier, een ernstige nederlaagziekte. Ik ben super blij met deze vaccinaties.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Een nieuwe Apnews.com (AP-NORC) poll toonde vorige week aan dat slechts 60 procent van de Amerikanen zegt van plan te zijn zich te laten vaccineren. Dat omvat minder dan de helft van de zwarte Amerikanen. Hoe bezorgd bent u over de onwil van Amerikanen om een ​​vaccinatie te nemen? Met name onder minderheidsgemeenschappen.”

Bill: “Ik ben het ermee eens dat de echte communicatie wordt uitgedaagd, en dat je erachter moet komen wie de mensen vertrouwen. Zorg ervoor dat ze de gegevens hebben en transparantie wordt geboden. Ik hoop dat deze mensen het anders gaan zien wanneer de vaccinaties worden uitgerold. 

Waardoor het sterftecijfer wordt verlaagd, en de overdracht naar mensen om wie je geeft, wordt verminderd, dat dat aantal van 60 procent zal stijgen. Voor sommige banen, zoals werken in een verpleeghuis, zou de overheid kunnen beslissen dat het belangrijk is dat die mensen worden ingeënt, omdat dat veel levens zal redden.

Het trackrecord zal worden ontwikkeld, en ik denk dat we boven de 70 procent komen, dat zou de overdracht drastisch moeten verminderen.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Presidenten als Biden sloten zich aan bij voormalig President Obama en Bush en Clinton, en suggereerden dat ze allemaal het vaccin in het openbaar zouden nemen. Overweegt u hetzelfde te doen?”

Bill: "Ik zal hetzelfde doen. Als ik aan de beurt ben, ik behoor niet onder de kwetsbaren. Maar als ik aan de beurt ben, zal ik zichtbaar het vaccin nemen. Omdat ik denk dat het voor alle mensen een voordeel is om niet te zenden.”

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Maakt u zich überhaupt zorgen dat de rijken en personen met de juiste connecties sneller toegang kunnen krijgen tot een vaccin voordat het eigenlijk hun beurt is? Hiermee bedoel ik te zeggen voor de meeste andere Amerikanen?”

Bill: “Het moet gebaseerd zijn op medische noodzaak. Helemaal geen rijkdom. Na alles, is epidemie vreselijk geweest op een manier dat het een verergerde tekortkoming veroorzaakte. En dat het erger is voor latino’s, erger voor zwarten, erger voor conservatieve arbeiders en huishoudens met meerdere generaties. Wat betreft het kiezen van wie het vaccin eerst krijgt, kunnen we beter gelijkheid gebruiken om al die beslissingen te nemen.

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Meer dan 30 miljoen mensen in Californië hebben op dit moment nieuwe strikte maatregelen gekregen om thuis te blijven. Dit omdat ziekenhuizen daar overspoeld dreigen te raken. Er zijn veel gouverneurs die er tegen zijn om deze lockdown maatregelen terug te halen, en bedrijven te dwingen te sluiten.

Wat denkt u? Denkt u dat het voor meer Staten nodig is om dat soort drastische acties te beschouwen als een soort drastische actie die we zien toen de pandemie voor het eerst begon? Of kan het een nieuw gelanceerde aanpak zijn?”

Bill: “Zeker. Het dragen van een masker heeft in wezen geen nadelen. Ze zijn niet duur. Kroegen en restaurants zijn in de meeste landen gesloten omdat we naar deze derde golf gaan. En ik denk helaas dat dat gepast is om te doen. Afhankelijk van hoe ernstig het is, is de beslissing over scholen veel gecompliceerder, omdat de voordelen daar behoorlijk hoog zijn.

De hoeveelheid transmissie is niet hetzelfde als in restaurants en kroegen. De komende vier tot zes maanden zullen echt van ons vragen om meer ons best te doen. Want we kunnen zien dat hier een einde aan komt. En je wilt niet dat iemand van wie je houdt, als laatste sterft aan het coronavirus.

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: “Wanneer denkt u dat het leven volledig zal terugkeren naar wat we in januari als 'normaal' beschouwden? Geen maskers, geen sociale afstand nemen, geen andere beschermende maatregelen nodig?”

Bill: "Zeker tegen de zomer zal het een stuk dichter bij normaal zijn dan we nu zijn. Maar zelfs tot begin 2022. Tenzij we andere landen helpen om van deze ziekte af te komen, en we een hoge vaccinatiegraad krijgen in ons land, is het risico van herintroductie hier groot. En natuurlijk zal de wereldeconomie worden vertraagd, wat Amerika economisch op een behoorlijk dramatische manier pijn doet.

Dus ik begin ergens vanaf negen maanden. Dan zullen een paar dingen zoals grote openbare bijeenkomsten nog steeds beperkt zijn. Maar we kunnen nu zien dat we ergens tussen de twaalf en achttien maanden, een kans hebben dat als het goed lukt, om weer normaal te worden."

Verslaggever (Jake Tapper) CNN: "En het is duidelijk dat we van bestuur of regering veranderen, precies in het midden van deze ongedwongen poging om het vaccin te verspreiden. Maakt u zich zorgen dat de omschakeling tussen administraties stroef verloopt, en dat de President weigert om de realiteit van zijn verlies te erkennen. De vertraging van de overgang kan de voortgang bemoeilijken lijkt mij."

Bill: “Ja. De overgang is ingewikkeld. Maar de nieuwe regering is bereid om op echte experts te vertrouwen, en die experts niet aan te vallen. Ze leren nu duidelijke plannen. Dus ik denk dat we dit op een positieve manier doorkomen. Ik ben blij met de mensen en de prioriteit dat onze verkozen President Biden en zijn team dit probleem aanpakken.

En Joe Biden doet zijn best om zijn Francis Collins en Tony Fauci te behouden, en ze toe te voegen aan een sterke groep mensen. Dit zijn mensen die willen toegeven als het niet goed gaat. Bezorg topberichten. Vooral over de komende vier tot zes maanden. En dus denk ik dat de Verenigde Staten niet tot de slechtste presteerders zullen behoren als het team eenmaal aantreedt."

*Operation Warp Speed is een publiek-privaat partnerschap dat door de Amerikaanse overheid is geïnitieerd om de ontwikkeling, productie & distributie van COVID-19 vaccinaties, therapieën en diagnostica makkelijker te maken, en bovenal, te versnellen.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.