Avondklok blijft en maatregelen niet versoepeld

Het is alweer duidelijk dat er de komende tijd geen versoepelingen gaan komen, zo schemert het door vanuit de Haagse Politiek. De avondklok blijft nog van kracht en de coronacijfers hebben zich niet goed genoeg ontwikkeld om andere maatregelen los te laten.

Vandaag hebben premier Rutte en meerdere betrokken ministers in het Catshuis te Den Haag overlegd over de maatregelen. Het OMT (Outbreak Management Team) heeft zich kritisch geuit over aanpassingen. “We moeten echt nog even geduld hebben voordat er versoepelingen komen”, zo zegt Marion Koopmans. “We kunnen ons versoepelingen nauwelijks of niet permitteren”.

Twee weken eerder kwamen Hugo de Jonge en Mark Rutte met het nieuws dat er op 31 maart eventuele versoepelingen zouden komen. Als optie werden de terrassen genoemd. Studenten in het onderwijs konden dan weer deels college volgen of mensen krijgen de mogelijkheid om weer te winkelen. Maar… de cijfers moesten dan wel goed ontwikkelen en dat is nu niet het geval.

Hoewel er verder geen aanscherpingen worden aangeduid zoals in andere landen om ons heen wel gebeurt. Het perspectief dat op ons lange termijn geboden wordt is dat vanaf eind mei de meest kwetsbaren gevaccineerd zijn.

De komende dagen komen er meerdere overleggen om te kijken welke dingen kunnen veranderen maar in grote lijnen staat het al wel vast dat we niet op extra versoepelingen kunnen rekenen als het aan het OMT en ons kabinet ligt. Vrijdag heeft D66-leider Sigrid Kaag ervoor gepleit om de avondklok er zo snel mogelijk af te halen maar daar is ook geen ruimte voor.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.